Filmul asasinării liderului Hamas la Teheran: Haniyeh nu a fost ucis cu o rachetă, ci cu o bombă ascunsă cu luni în urmă / Cum a exploatat Mossad o lacună în securitatea serviciilor iraniene
Ismail Haniyeh, unul dintre principalii lideri ai Hamas, a fost asasinat miercuri cu un dispozitiv exploziv introdus clandestin în casa din Teheran unde era cazat, potrivit a șapte oficiali din Orientul Mijlociu, inclusiv doi iranieni, și unui oficial american, potrivit unei investigații a publicației The New York Times.
Bomba fusese ascunsă în urmă cu aproximativ două luni în casa de oaspeți, potrivit a cinci dintre oficialii din Orientul Mijlociu. Casa de oaspeți este administrată și protejată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice și face parte dintr-un complex mare, cunoscut sub numele de Neshat, într-un cartier de lux din nordul Teheranului.
Ismail Haniyeh se afla în capitala Iranului pentru a participa la ceremonia de depunere a jurământului de către noul preşedinte al Iranului. Bomba a fost detonată de la distanță, au declarat cei cinci oficiali, după ce s-a confirmat că acesta se afla în camera sa din casa de oaspeți. Explozia a ucis și un bodyguard.
Explozia a zguduit clădirea, a spart câteva ferestre și a provocat prăbușirea parțială a unui perete exterior, potrivit celor doi oficiali iranieni, membri ai Gardienilor Revoluției informați cu privire la incident. Astfel de daune au fost, de asemenea, evidente într-o fotografie a clădirii care a circulat pe Telegram și între oficiali iranienii, și a ajuns și la The New York Times.
Potrivit oficialilor din Orientul Mijlociu, Isail Haniyeh, care a condus biroul politic al Hamas în Qatar, s-a cazat de mai multe ori la casa de oaspeți atunci când a vizitat Teheranul. Toți oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a împărtăși detalii sensibile despre asasinat.
Oficialii iranieni și Hamas au declarat miercuri că Israelul a fost responsabil pentru asasinat, o evaluare la care au ajuns și mai mulți oficiali americani care au solicitat anonimatul. Asasinatul a amenințat să declanșeze un nou val de violență în Orientul Mijlociu și să răstoarne negocierile în curs pentru a pune capăt războiului din Gaza. Ismail Haniyeh fusese unul dintre principalii negociatori în cadrul discuțiilor privind încetarea focului.
Israelul nu a recunoscut public responsabilitatea pentru crimă, însă oficialii serviciilor de informații israeliene au informat Statele Unite și alte guverne occidentale cu privire la detaliile operațiunii în perioada imediat următoare, potrivit celor cinci oficiali din Orientul Mijlociu.
Miercuri, secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat că Statele Unite nu au fost informate în prealabil cu privire la planul de asasinat.
În orele care au urmat asasinării, speculațiile s-au concentrat imediat asupra posibilității ca Israelul să-l fi ucis pe Haniyeh cu o rachetă, posibil lansată de o dronă sau de un avion, similar cu modul în care Israelul a lansat o rachetă asupra unei baze militare din Isfahan în aprilie.
Teoria rachetei a ridicat întrebări cu privire la modul în care Israelul ar fi putut să evite din nou sistemele iraniene de apărare aeriană pentru a executa o lovitură aeriană în capitală.
Se pare că asasinii au reușit să exploateze un alt tip de lacună în apărarea Iranului: o breșă în securitatea unui complex presupus bine păzit, care a permis ca o bombă să fie plasată și să rămână ascunsă timp de mai multe săptămâni înainte de a fi declanșată.
O astfel de breșă, au declarat trei oficiali iranieni, a fost un eșec catastrofal al serviciilor de informații și de securitate pentru Iran și o rușine imensă pentru Gărzi, care utilizează complexul pentru retrageri, întâlniri secrete și găzduirea unor oaspeți proeminenți precum Ismail Haniyeh.
Modul în care bomba a fost ascunsă în casa de oaspeți a rămas neclar. Oficialii din Orientul Mijlociu au declarat că planificarea asasinatului a durat luni de zile și a necesitat o supraveghere extinsă a complexului. Cei doi oficiali iranieni care au descris natura asasinatului au declarat că nu știu cum sau când au fost plasați explozibilii în cameră.
Israelul a decis să efectueze asasinatul în afara Qatarului, unde locuiesc dl Haniyeh și alți membri de rang înalt ai conducerii politice a Hamas. Guvernul Qatarului a mediat negocierile dintre Israel și Hamas privind încetarea focului în Gaza.
Explozia mortală de miercuri dimineață a spart ferestrele și a prăbușit o parte din zidul complexului, au arătat fotografiile și au declarat oficialii iranieni. Se pare că a provocat pagube minime în afara clădirii în sine, așa cum ar fi făcut probabil o rachetă.
În jurul orei locale 2 a.m., dispozitivul a explodat, potrivit oficialilor din Orientul Mijlociu, inclusiv iranieni. Potrivit oficialilor, membrii personalului clădirii, speriați, au alergat să găsească sursa zgomotului puternic, ceea ce i-a condus la camera în care Ismail Haniyeh era cazat cu o gardă de corp.
În clădire se află o echipă medicală care s-a deplasat de urgență la cameră imediat după explozie. Echipa a declarat că Ismail Haniyeh a murit imediat. Echipa a încercat să îl resusciteze pe bodyguard, dar și acesta era mort.
Liderul Jihadului Islamic Palestinian, Ziyad al-Nakhalah, era cazat alături, au declarat doi dintre oficialii iranieni. Camera sa nu a fost grav avariată, ceea ce sugerează o planificare precisă a atacului asupra lui Haniyeh.
Khalil al-Hayya, comandantul adjunct al Hamas în Fâșia Gaza, care se afla de asemenea la Teheran, a ajuns la fața locului și a văzut cadavrul colegului său, potrivit celor cinci oficiali din Orientul Mijlociu.
Printre persoanele anunțate imediat, au spus cei trei oficiali iranieni, s-a numărat generalul Ismail Ghaani, comandantul șef al Forței Quds, arma de peste mări a Gardienilor Revoluției, care lucrează în strânsă colaborare cu aliații iranieni din regiune, inclusiv Hamas și Hezbollah. El l-a anunțat pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, în toiul nopții, trezindu-l pe acesta, au declarat oficialii.
La patru ore după explozie, Gardienii Revoluției au emis o declarație potrivit căreia Ismail Haniyeh a fost ucis. La ora 7 a.m., Ali Khamenei a convocat membrii Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului în incinta sa pentru o reuniune de urgență, în cadrul căreia a dat ordinul de a lovi Israelul ca represalii, potrivit celor trei oficiali iranieni.
Teheranul se afla deja sub o securitate sporită din cauza inaugurării noului președinte iranian, Masoud Pezeshkian, cu înalți oficiali guvernamentali, comandanți militari și demnitari din 86 de țări adunați la Parlament în centrul Teheranului pentru ceremonie.
Haniyeh a părut vesel și triumfător marți, în timpul depunerii jurământului, îmbrățișându-l pe noul președinte după ce acesta și-a rostit discursul inaugural, iar cei doi bărbați și-au ridicat mâinile împreună, făcând semnul victoriei.
În Iran, metoda asasinării a fost subiect de zvonuri și dispute. Agenția de știri Tasnim, organul de presă al Gărzilor, a relatat că martorii au declarat că un obiect asemănător unei rachete a lovit fereastra camerei lui Haniyeh și a explodat.
Însă cei doi oficiali iranieni, membri ai Gărzilor informați cu privire la atac, au confirmat că explozia a avut loc în camera dlui Haniyeh și au declarat că o investigație inițială a arătat că explozibilii fuseseră plasați acolo cu ceva timp înainte.
Aceștia au descris precizia și sofisticarea atacului ca fiind similare, din punct de vedere tactic, cu arma robotizată cu I.A. controlată de la distanță pe care Israelul a folosit-o pentru asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, principalul om de știință iranian în domeniul nuclear, în 2020.
Operațiunile israeliene de asasinat din afara țării sunt efectuate în principal de Mossad, serviciul de informații externe al țării. David Barnea, șeful Mossad, a declarat în ianuarie că serviciul său este „obligat” să îi vâneze pe liderii Hamas, gruparea din spatele atacurilor din 7 octombrie din Israel.
„Va fi nevoie de timp, așa cum a fost nevoie și după masacrul de la Munchen, dar mâinile noastre îi vor prinde oriunde s-ar afla”, a declarat Barnea, referindu-se la uciderea atleților israelieni de către teroriști la Jocurile Olimpice din 1972.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii