Beneficiile râsului pentru sănătate/ Japonezii din prefectura Yamagata trebuie să râdă zilnic prin lege pentru a fi mai sănătoși
Ai râde mai mult dacă viața ta ar depinde de asta? Unele autorități japoneze crede cu siguranță că ar trebui. Cetățenilor din prefectura Yamagata li s-a ordonat prin lege să râdă zilnic pentru binele sănătății lor, scrie The Telegraph.
Edictul a fost inspirat de cercetările efectuate de universitatea locală, care au arătat că râsul regulat poate reduce riscul de boli de inimă și vă poate ajuta să trăiți mai mult. Cercetătorii de la Universitatea Yamagata, care și-au publicat studiul în Journal of Epidemiology, au lucrat cu 17.152 de participanți în vârstă de 40 de ani sau mai tineri și au urmărit cât de des au râs pe parcursul mai multor ani și au ajuns la concluzia că creșterea frecvenței râsului va reduce riscul de boli cardiovasculare și va crește longevitatea.
Beneficiile râsului asupra sănătății sunt din ce în ce mai studiate și recunoscute la nivel mondial. Un studiu recent publicat în revista Preventive Medicine sugerează că persoanele în vârstă care râd în mod regulat cu prietenii și familia ar putea fi semnificativ mai puțin predispuse să dezvolte probleme de sănătate decât cele care nu râd.
Un alt studiu din Nursing & Health Sciences, indică faptul că râsul suprimă dramatic hormonii stresului, precum cortizolul, reduce anxietatea prin scăderea nivelului de adrenalină și activarea răspunsului natural de relaxare al organismului. Un studiu recent din Brazilia, prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie din 2023, a arătat că persoanele care se luptau cu boala coronariană și care vizionau în mod regulat emisiuni de comedie aveau beneficii pentru inima și sistemul circulator, comparativ cu cei care vizionau documentare serioase. Acesta a fost primul studiu clinic randomizat care a studiat efectele râsului asupra sănătății inimii.
„Este adevărat. Râsul va avea un impact pozitiv asupra sănătății dumneavoastră”, spune Robin Dunbar, profesor emerit de psihologie evolutivă la Universitatea din Oxford, care a studiat atât efectele psihologice, cât și cele fiziologice ale râsului asupra sănătății. „Râsul nu numai că vă va ajuta sănătatea inimii, dar vă va face să vă simțiți bine, vă va stimula sistemul imunitar și starea de spirit”, spune el.
Studiul său privind efectele râsului a constatat că, atunci când râdem cu poftă, eforturile fizice ale cutiei toracice declanșează eliberarea de endorfine protectoare, substanțele chimice din creier care ne ajută să gestionăm durerea și să promovăm sentimente de fericire și care ajută la promovarea sănătății inimii.
Dar nu doar actul fizic al râsului are un efect atât de profund asupra noastră, ci și rolul râsului de a crea legături cu ceilalți, continuă el. „Maimuțele și maimuțele formează legături sociale și „prietenii” prin îngrijirea reciprocă, care trimite semnale la creier care declanșează sistemul endorfinic”, explică el. „Iar râsul produce o reacție endorfinică similară cu îngrijirea”.
Din punct de vedere evolutiv, profesorul Dunbar crede că râsul este echivalentul uman al îngrijirii fizice la primate. „Primatele petrec 20 % din timpul zilei îngrijindu-se”, spune el. „Acest lucru impune o limită superioară – un fel de plafon de aproximativ 50 de persoane în ceea ce privește dimensiunea grupului, iar grupul tinde să nu crească dincolo de această limită decât dacă rezolvi problema legăturii într-un alt mod. Râsul rezolvă această problemă”, spune profesorul Dunbar.
Râsul ne unește
„Este greu să separăm efectele fizice de efectele sociale ale râsului”, spune Sophie Scott, profesor la UCL și director al Institutului de Neuroștiințe Cognitive, care a studiat râsul și modul în care acesta ne modelează corpul și comportamentul.
„Da, studiile arată că râsul are un efect pozitiv asupra corpului, dar, deoarece este de peste 30 de ori mai probabil să râzi dacă ești cu altcineva decât dacă ești singur, este dificil de evaluat dacă este vorba de impactul râsului sau de efectele fiziologice și psihologice ale faptului de a fi cu oameni pe care îi placi”, spune ea.
„Dar ceea ce știm cu siguranță este că râsul vă va ajuta să creați conexiuni mai profunde cu oamenii. Dacă reușești să faci pe cineva să râdă, acesta îți va spune informații mai intime despre el pentru că se simte mai apropiat de tine. Iar apropierea emoțională creează o serie întreagă de efecte fiziologice pozitive asupra organismului.”
De asemenea, vă va menține căsnicia în viață. Profesorul Scott face referire la un studiu realizat de profesorul Robert Levenson, un psihofiziolog și neurolog comportamental de la UC Berkeley. În cadrul studiului, a invitat cupluri căsătorite, bărbați și femei, într-un laborator și le-a pus întrebări stresante, precum „ce face soția ta care te irită?”, în timp ce le conecta la un poligraf.
Profesorul Levenson a descoperit că cuplurile care gestionau acest sentiment de stres prin râs nu numai că deveneau imediat mai puțin stresate, dar se simțeau fizic mai bine. Studiul a constatat că cuplurile care raportează niveluri ridicate de satisfacție în relația lor și care rămân împreună mai mult timp au râs împreună.
Calitatea relațiilor noastre spune profesorul Dunbar este factorul numărul unu în ceea ce privește sănătatea inimii. „Numărul și calitatea prietenilor apropiați pe care îi aveți, și prin prieteni înțelegem și membrii familiei, au un efect masiv nu numai asupra sănătății mintale, ci și asupra sănătății și bunăstării fizice”.
El citează un studiu amplu publicat în 2010, care a analizat toți factorii care au contribuit la ratele de supraviețuire la 12 luni după un atac de cord. Concluzia: calitatea prieteniilor apropiate a avut cel mai semnificativ efect asupra faptului de a fi în viață un an mai târziu. „Iar râsul joacă un rol enorm în ceea ce privește legăturile dintre aceste relații.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank