G4Media.ro

Holocaustul uitat: Romii în Transnistria, genocidul ordonat de Ion Antonescu

Sursa: Academia de Științe a Moldovei

Holocaustul uitat: Romii în Transnistria, genocidul ordonat de Ion Antonescu

Pe data 2 august se comemorează victimele Holocaustului romilor, care au fost nimiciți de naziști și aliații lor în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, arată o analiză RFI. Mult mai puțin documentat și mediatizat decât cel al evreilor, Holocaustul romilor este un eveniment istoric tragic, rămas înscris în memoria acestei comunități.

În noaptea de 2/3 august 1944, la Auschwitz-Birkenau, lagărul în care erau ținute persoanele de etnie romă și sinti a fost lichidat. Mii de bărbați, femei și copii de origine romă sau sinti au fost uciși în camerele de gazare de către naziști. Corpurile lor au fost arse în gropi. În România, deportarea în masă a romilor a început în 1942.

Pe 10 septembrie 1942 am fost înconjurați de poliție, de soldați înarmați, cu șeful poliției personal în casa noastră. Ne-a spus:

– Imediat vă faceți gata, fără bagaj, fără nimic, că vă deportăm.

– Unde ne deportați?

– În Transnistria. 

N-am putut să ne opunem pentru că a fost armată. În total eram 11 persoane între care părinții mei.” își amintește Brăilă Constantin, care avea 11 ani pe atunci și provenea dintr-o familie de romi alămari din Alexandria, județul Teleorman.

Citește integral pe RFI. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează