INTEL concediază 18.000 de persoane pentru a reduce costurile
Intel, care se află în urma concurenților săi în ceea ce privește dezvoltarea de cipuri pentru inteligența artificială generativă (AI), a anunțat joi un plan major de disponibilizări pentru a-și reduce costurile cu 10 miliarde de dolari prin concedierea a peste 15% din forța sa de muncă până la sfârșitul anului, transmite BFM TV.
Gigantul american al semiconductorilor avea aproape 125.000 de angajați la sfârșitul anului 2023, iar acum aproximativ 18.000 de persoane urmează să își piardă locul de muncă.
Grupul a înregistrat vânzări de 12,8 miliarde de dolari în al doilea trimestru, mai puțin decât se așteptau analiștii și în scădere cu 1% față de anul anterior.
Peste toate acestea, a raportat o pierdere netă de 1,6 miliarde de dolari, comparativ cu un profit net de 1,5 miliarde de dolari în urmă cu un an. De asemenea, a anunțat că nu va plăti dividende la sfârșitul anului.
Acțiunile sale au pierdut peste 19% în tranzacțiile electronice după închiderea Bursei de la New York.
„Performanțele noastre financiare au fost dezamăgitoare în al doilea trimestru, chiar dacă am atins repere-cheie în tehnologie”, a recunoscut Pat Gelsinger, șeful Intel, citat în comunicatul privind rezultatele.
„Vânturi contrare”
Compania a suferit în urma unor “vânturi contrare” în al doilea trimestru, care au încetinit producția de componente pentru următoarea generație de calculatoare bazate pe inteligență artificială, potrivit directorului său financiar, David Zinsner.
„Prin orchestrarea unei reduceri a costurilor, luăm măsuri proactive pentru a ne îmbunătăți rezultatul final”, a declarat acesta.
Intel intenționează să reducă cheltuielile de capital cu peste 20% pentru întregul an, la un nivel cuprins între 25 și 27 de miliarde de dolari.
Planul de reducere a costurilor „poate susține finanțele pe termen scurt, dar această măsură nu este suficientă pentru a-i redefini poziția pe piața cipurilor, aflată în rapidă schimbare”, a reacționat analistul Emarketer Jacob Bourne.
Concurenții Intel, precum americanii Nvidia și AMD, care concep semiconductori, și taiwanezii de la TSMC, care produc cipuri de ultimă generație, profită de valul de inteligență artificială generativă lansat de OpenAI și de platforma sa ChatGPT la sfârșitul anului 2022.
Acest lucru se datorează faptului că a explodat cererea din partea unor giganți precum Microsoft și Google, printre alții, pentru componentele ultrasofisticate necesare pentru a face această tehnologie să funcționeze.
„Moment critic”
Dornice să își reducă dependența de Asia, Statele Unite cheltuiesc zeci de miliarde de dolari pentru a stimula producția locală de semiconductori.
Iar Intel este unul dintre beneficiari. Compania a anunțat construirea de noi capacități de producție în mai multe state americane.
Dar a rămas în urmă în ceea ce privește cele mai scumpe și mai solicitate cipuri în acest moment, cele adaptate serverelor pe care sunt antrenate modelele generative de inteligență artificială.
Prin urmare, aceasta mizează pe componente pentru dispozitive cu noi capacități AI, inclusiv noile laptopuri prezentate în acest an de HP, Microsoft și alții.
Compania californiană „se află într-un moment critic în care valorifică investițiile americane în producția internă și creșterea cererii globale de cipuri AI pentru a obține un punct de sprijin în producția de cipuri”, subliniază Jacob Bourne.
„Capacitatea sa de a-și implementa cu succes strategia va fi esențială pentru a determina dacă se poate transforma într-un adevărat rival pentru TSMC”, a adăugat el.
Pentru trimestrul al treilea, Intel se așteaptă la venituri cuprinse între 12,5 și 13,5 miliarde de dolari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank