UPDATE Prim-ministra Bangladeshului a demisionat și a fugit în India, în urma protestelor violente / Manifestanții au pătruns în reședința sa oficială / Jafuri de amploare în Dhaka
UPDATE 17:13 Cel puțin 20 de morți în violențele de luni din Dhaka – AFP
Cel puțin 20 de persoane ar fi fost ucise în confruntările violente din capitala Bangladeshului, Dhaka, până astăzi, notează BBC.
„Avem 20 de cadavre aici”, a declarat pentru agenția de presă AFP Bacchu Mia, inspector de poliție la Dhaka Medical College Hospital, fără a oferi alte detalii.
Numărul victimelor raportate nu a fost verificat în mod independent.
UPDATE 16:28 Jafuri de amploare au loc în capitala țării, Dhaka, relatează BBC.
Se pare că demonstranții au pătruns și au deteriorat reședința ministrului de interne Asaduzzaman Khan din zona Dhanmondi a capitalei.
BBC precizează că a fost văzut fum ieșind din casă, după ce protestatarii au luat cu asalt porțile principale și au intrat în clădire.
În cealaltă parte a orașului, la reședința oficială a prim-ministrului, oamenii au fost văzuți luând mobilă din biroul lui Sheikh Hasina.
Un manifestant a declarat pentru BBC că o statuie a tatălui fostului prim-ministru, liderul independenței Sheikh Mujibur Rahman, a fost, de asemenea, deteriorată.
Un muzeu memorial al lui Mujibur, care a fost asasinat în timp ce era președinte în 1975, a fost, de asemenea, incendiat de demonstranți.
În altă parte, în orașul estic Sylhet, birourile comisarului adjunct și ale superintendentului poliției ar fi fost incendiate, în timp ce locuințele mai multor consilieri au fost, de asemenea, atacate.
UPDATE 16:24 Fostul prim-ministru al Bangladeshului a aterizat la baza aeriană Hindon din Delhi, transmite BBC.
Nu se știe încă dacă Hasina intenționează să rămână în India sau va pleca mai departe, dar presa locală speculează că ar putea fi în drum spre Londra. Acest lucru nu este confirmat, potrivit sursei citate.
UPDATE 12:28 Prim-ministra Bangladeshului ar fi demisionat, după săptămâni de proteste mortale în țară, relatează Reuters, citată de Sky News.
Sheikh Hasina și sora sa au luat un elicopter militar spre India, potrivit principalului ziar național al țării.
Ele se adăpostesc „în siguranță” departe de reședința ei oficială, unde mai mulți manifestanți au pătruns în timpul protestelor, notează Reuters.
- Bangladesh este a opta cea mai populată țară din lume și este una dintre cele mai dens populate țări, cu o populație de aproape 170 de milioane de locuitori pe o suprafață de 148.460 de kilometri pătrați.
Cel puțin 95 de persoane, inclusiv cel puțin 14 ofițeri de poliție, au murit duminică în confruntările din capitală, potrivit publicațiilor locale, în timp ce alte sute au fost rănite.
Demonstrațiile au început cu studenții care doreau să pună capăt unui sistem de cote pentru locurile de muncă guvernamentale, dar ciocnirile cu poliția și activiștii pro-guvernamentali au degenerat în violențe care s-au soldat cu peste 200 de morți luna trecută.
Acest lucru a declanșat mai multe proteste care cereau guvernului să dea socoteală, care s-au transformat în apeluri la demisia lui Hasina, care conduce țara din 2009.
Știrea inițială
Bilanțul protestelor din Bangladesh a ajuns luni la cel puțin 300 de morți, după ce duminică 94 de persoane au fost ucise în confruntările dintre manifestanți și susținătorii guvernului, transmite AFP.
Această cifră se bazează pe datele furnizate de poliție, oficiali și medici din spitale.
Guvernul a declarat duminică, începând cu ora locală 18.00, stare de asediu pe termen nelimitat la nivel naţional, fiind prima dată când ia o astfel de măsură de când au început protestele, luna trecută. De asemenea, s-a anunţat o vacanţă generală de trei zile începând de luni.
Tulburările, care au determinat guvernul să oprească serviciile de internet, reprezintă cel mai mare test pentru Hasina în cei 20 de ani de regim, după ce a câştigat un al patrulea mandat consecutiv în urma alegerilor care au fost boicotate de principalul partid de opoziţie, Partidul Naţionalist din Bangladesh.
Criticii lui Hasina, împreună cu grupurile pentru drepturile omului, au acuzat guvernul său de folosirea excesivă a forţei împotriva protestatarilor, acuzaţie pe care aceasta şi miniştrii săi o neagă.
Protestatarii au blocat marile autostrăzi duminică, în timp ce studenţii manifestanţi au lansat un program de non-cooperare pentru a cere demisia guvernului, iar violenţele s-au răspândit în întreaga ţară.
„Cei care protestează pe străzi în acest moment nu sunt studenţi, ci terorişti care încearcă să destabilizeze naţiunea”, a declarat Hasina după o reuniune a Comitetului pentru securitate naţională, la care au participat şefii armatei, marinei, forţelor aeriene, poliţiei şi altor agenţii. „Fac apel la concetăţenii noştri să îi înăbuşe pe aceşti terorişti cu mână forte”.
Comisariatele de poliţie şi birourile partidului de guvernământ au fost vizate în timp ce violenţele au zguduit ţara cu 170 de milioane de locuitori.
Doisprezece poliţişti au fost ucişi în bătaie în districtul Sirajganj din nord-vestul ţării, a declarat Bijoy Bosak, oficial al poliţiei.
Pentru a doua oară în timpul protestelor recente, guvernul a oprit serviciile de internet de mare viteză, au declarat operatorii de telefonie mobilă. Platformele de socializare Facebook şi WhatsApp nu au fost disponibile, nici măcar prin intermediul conexiunilor de bandă largă.
Autorităţile din Bangladesh au ordonat duminică furnizorilor de telecomunicaţii din ţară să oprească 4G, dezactivând efectiv serviciile de internet, potrivit unei note guvernamentale confidenţiale consultate de Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu