Bloomberg: De ce Bulgaria, țară afectată de corupție, nu se poate opri din organizarea de alegeri/ Bulgarii merg iar la vot la toamnă, pentru a șaptea oară în trei ani și jumătate
Bulgaria pare din ce în ce mai neguvernabilă după ce negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare au eșuat la începutul lunii august, lăsând țara în fața celei de-a șaptea alegeri generale în trei ani și jumătate, scrie Bloomberg.
Tulburările își au rădăcinile într-o problemă de corupție pe care 17 ani de apartenență la Uniunea Europeană nu au reușit să o rezolve. Blocul comunitar a îndemnat Bulgaria să își curețe politica și să facă instituțiile statului mai transparente și mai responsabile. Dar mulți politicieni proeminenți au încă legături cu oameni de afaceri bogați care au antecedente dubioase și adesea penale, alimentând un climat de neîncredere care a îngreunat alcătuirea unei administrații pe deplin funcționale.
Haosul a blocat progresele Bulgariei în ceea ce privește aderarea la moneda euro și accesarea fondurilor UE, măsuri care ar adânci legăturile cu restul blocului comunitar. De asemenea, acesta oferă o deschidere pentru politicienii mai puțin obișnuiți, care sunt favorabili Rusiei și sceptici cu privire la continuarea integrării în UE.
Care este originea haosului politic din Bulgaria?
Cel mai sărac stat membru al UE nu a mai avut un guvern stabil din 2021, când bulgarii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva corupției care a diminuat autoritatea prim-ministrului Boyko Borisov, care a condus țara în mod intermitent timp de 12 ani.
De atunci, Bulgaria a fost guvernată în cea mai mare parte de administrații interimare numite de președintele Rumen Radev, care nu au avut sprijinul parlamentar necesar pentru a pune în aplicare un program politic complet. Două excepții de scurtă durată au fost cabinetele de coaliție numite în 2021 și 2023, care au durat mai puțin de un an fiecare.
Criza a fost exacerbată de lipsa de încredere a publicului în sistemul politic, care s-a agravat în timpul pandemiei de coronavirus. Bulgaria a înregistrat a doua cea mai mare rată de mortalitate pe cap de locuitor din lume, după ce propaganda antivaccin răspândită pe rețelele de socializare i-a descurajat pe mulți bulgari să se vaccineze.
Ce a declanșat protestele anti-corupție?
Dezvăluirile privind traficul de influență, cumpărarea de voturi și alte forme de corupție au condus la clasarea constant proastă a Bulgariei în Indicele de percepție a corupției al Transparency International.
La începutul anului 2020, administrația Borisov a naționalizat afacerea cu loterii a magnatului miliardar al jocurilor de noroc Vasil Bozhkov, supranumit Craniul de către presa bulgară.
Bojkov a răspuns lansând acuzații de corupție la adresa lui Borissov și a unora dintre aliații săi apropiați. În cele din urmă, Bojkov a fugit în Dubai, iar pe numele său a fost emis un mandat internațional de arestare pe baza unor acuzații care includeau extorcarea de fonduri și ordonarea unor asasinate la comandă, majoritatea fiind retrase ulterior. Acuzațiile sale împotriva lui Borissov au provocat o serie de lupte politice interne care au implicat interceptări telefonice, fotografii divulgate, acuzații împotriva unor politicieni și oameni de afaceri și, în cele din urmă, raiduri în biroul președintelui.
Prim-ministrul a reușit să își încheie mandatul și chiar a câștigat alegerile parlamentare din 2021. Dar Borisov, care și-a început cariera politică vânând gangsteri pentru Ministerul de Interne la începutul anilor 2000, și-a pierdut dominația incontestabilă asupra politicii bulgare.
De ce nu poate Bulgaria să iasă din această spirală?
Deziluzia publică față de clasa politică a deschis un spațiu pentru noii veniți. Un nou partid a fost format de cel mai popular prezentator de emisiuni TV și vedetă pop din țară, iar altul de un grup anticorupție condus de doi oameni de afaceri cu studii la Harvard. Toate au promis să restabilească justiția și să readucă un guvern stabil.
Dar au avut dificultăți în a se impune în fața lui Borisov, care își menține o bază largă de sprijin în administrația centrală și locală după mulți ani la putere și are mulți aliați în sistemul judiciar și în mass-media.
Deși partidul său a pierdut capacitatea de a obține majorități parlamentare, acesta rămâne cea mai mare mișcare politică din țară. Acest lucru a făcut aproape imposibilă formarea unui guvern funcțional fără sprijinul lui Borisov, ceea ce este neplăcut pentru noii jucători care nu doresc să fie asociați cu scandaluri de corupție și oligarhi din umbră.
Rezultatul este un impas care a adâncit diviziunile sociale și a alimentat deziluzia față de politică, partidul lui Borisov câștigând alegeri după alegeri cu o prezență la vot tot mai scăzută.
Sondajele realizate de organizații precum Consiliul European pentru Relații Externe și Centrul pentru Studiul Democrației arată că Bulgaria este mai vulnerabilă la răspândirea dezinformării decât alte țări europene. Acest lucru a creat un teren fertil pentru populiștii care au stat anterior la marginea politicii, unii dintre ei fiind susținători vocali ai Rusiei. Sprijinul pentru micul Partid al Renașterii, care se face adesea ecoul poziției Kremlinului în chestiuni de politică externă, a crescut de aproape cinci ori între 2021 și 2023.
De ce se îndreaptă Bulgaria spre alte alegeri?
Partidul lui Borisov a câștigat alegerile parlamentare anticipate din iunie. Cu toate acestea, Borisov nu a beneficiat de sprijinul majorității partidelor mici și a trebuit să se bazeze pe o figură controversată, Delyan Peevski, pentru a-și susține guvernul.
Parlamentarul și fostul mogul media, considerat în general drept imaginea corupției politice în Bulgaria, a fost sancționat de Trezoreria SUA în 2021 pentru corupție, alături de Bojkov.
În cele din urmă, o luptă pentru putere în interiorul partidului lui Peevski a însemnat că acesta nu a fost în măsură să ofere aliaților lui Borisov – sau oricărui alt grup – o majoritate de lucru. Două luni de discuții de coaliție au eșuat, declanșând alte alegeri.
Sondajele de opinie sugerează că partidul lui Borisov va fi din nou cel mai mare în parlament, dar nu va obține o majoritate. Ar putea urma un nou scrutin la începutul anului 2025.
Ce înseamnă aceasta pentru Bulgaria?
Tulburările au întârziat adoptarea de către Bulgaria a monedei euro și reformele inițiate de UE în sistemul judiciar și în sectorul energetic, necesare pentru deblocarea a miliarde de euro din fondurile UE de redresare post-pandemică.
De asemenea, a întârziat zeci de numiri în sistemul judiciar și executiv. În lipsa succesorilor, titularii au rămas în funcții cu mult timp după ce mandatele lor s-au încheiat oficial, ceea ce a condus la unele contestații în justiție împotriva deciziilor lor.
Deși investitorii internaționali au rămas alături de Bulgaria, atrași de stabilitatea sa fiscală și de nivelul scăzut al datoriei, amânările repetate ale vânzărilor de obligațiuni au crescut costurile de împrumut ale guvernului.
Este Bulgaria mai aproape de UE sau de Rusia?
Bulgaria a fost un membru angajat al UE încă de la aderarea la blocul comunitar în 2007, iar majoritatea politicienilor din țară sunt de acord că succesul viitor al țării depinde de o integrare mai profundă cu aliații săi europeni.
Cu toate acestea, țara menține legături culturale, economice și politice cu Rusia și nu a încetat încă să depindă de Moscova pentru aprovizionarea cu energie. Președintele Radev, un general instruit în cadrul NATO, a făcut comentarii favorabile Moscovei. În timpul unei dezbateri electorale din 2021, Radev a declarat că Crimeea „este rusă”.
Deși guvernele interimare din Bulgaria au mai puțin spațiu de manevră decât cele cu majoritate parlamentară, acestea au un cuvânt de spus în ceea ce privește politica. Bulgaria este unul dintre puținele state UE care încă fabrică muniția de standard sovietic utilizată de forțele armate ucrainene. Cu toate acestea, a refuzat să acorde ajutor militar Ucrainei timp de mai multe luni după invazia Rusiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank