Ce virusuri și bacterii ar putea provoca următoarea pandemie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății
COVID-19 poate că s-a simțit ca o pandemie unică în viață, dar agentul patogen care se află la originea următoarei crize globale de sănătate din lume este probabil deja pe radarul oamenilor de știință, scrie Euronews.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează „agenții patogeni prioritari” care ar putea provoca focare majore de boli la oameni, pot duce la boli grave și au intervenții medicale limitate pentru a preveni daunele pe scară largă.
Dacă apare un agent patogen care atinge combinația potrivită, acesta ar putea provoca o urgență sanitară internațională sau o pandemie globală.
OMS afirmă că cercetătorii ar trebui să acorde prioritate acestor agenți patogeni atunci când dezvoltă vaccinuri, tratamente și diagnostice.
Pentru raportul din acest an, peste 200 de oameni de știință din 54 de țări au analizat dovezi pentru 1 652 de agenți patogeni – atât virusuri, cât și bacterii – și au semnalat 33 dintre aceștia ca fiind riscuri de nivel pandemic, față de 10 în ediția din 2018.
„Peisajul global al sănătății este supus unei evoluții constante, cu apariția potențială a unor noi agenți patogeni și evoluția nivelurilor de amenințare reprezentate de cei existenți”, se arată în raport.
Printre noii agenți patogeni prioritari din acest an se numără virusul care provoacă mpox, o tulpină de holeră și două virusuri ale rozătoarelor care s-au răspândit la oameni.
În timp ce unii dintre agenții patogeni prioritari din acest an sunt concentrați în anumite regiuni, alții sunt deja prezenți în întreaga lume.
Iată cei șapte agenți patogeni care pot fi găsiți în toate cele șase regiuni OMS în 2024.
Virusurile gripale A
Acest grup de virusuri gripale include H1N1, care a provocat o pandemie de gripă porcină în 2009, și H5, gripa aviară care a izbucnit în acest an în rândul vacilor și al lucrătorilor din sectorul produselor lactate din SUA. Experții au avertizat că „boala X” – un termen ipotetic pentru o nouă boală care ar putea provoca o pandemie – este probabil să apară de la un virus gripal.
Sarbecovirusuri (sau coronavirusuri legate de SARS)
Acesta este termenul generic pentru virusurile care au cauzat epidemia de SARS de la începutul anilor 2000, epidemia de MERS din anii 2010 și pandemia globală de COVID-19 din 2020. În viitor, OMS afirmă că supravegherea agenților patogeni coronavirus ar trebui să ia în considerare potențialele gazde animale, care au fost esențiale pentru răspândirea timpurie a acestor epidemii.
Virusul monkeypox
Virusul care provoacă mpox a condus la o urgență de sănătate globală în 2022, dar a fost endemic de ani de zile în unele părți ale Africii Centrale. O tulpină mai periculoasă circulă acum în Republica Democrată Congo (RDC), iar directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat săptămâna aceasta că ia în considerare posibilitatea de a numi epidemia de mpox o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC).
Virusul Dengue
Febra dengue este o boală virală transmisă de țânțari, care poate fi lipsită de simptome, dar poate provoca, de asemenea, boli grave care duc la spitalizare sau deces. Persoanele din Asia de Sud-Est și din regiunea Pacificului de Vest sunt expuse unui risc mai mare din cauza climatului tropical, însă virusurile dengue sunt răspândite în întreaga lume.
Klebsiella pneumoniae
Klebsiella pneumoniae este o formă normală de bacterie din intestine, dar dacă se răspândește poate îmbolnăvi oamenii. De obicei, bacteria se răspândește prin contact interpersonal sau prin echipamente infectate în spitale sau în alte unități medicale și poate provoca pneumonie, meningită, infecții ale fluxului sanguin și infecții ale rănilor sau ale zonelor chirurgicale. Experții din domeniul sănătății sunt îngrijorați de Klebsiella deoarece unele bacterii devin „superbacterii”, ceea ce înseamnă că sunt rezistente la antibiotice.
Salmonella enterica serovars non-tifoidă
Bacteria Salmonella se poate răspândi prin alimente nesigure sau prin contactul de la persoană la persoană și provoacă boli diareice care pot fi deosebit de grave pentru copiii mici. Multe serotipuri sunt destul de comune, dar unele provoacă boli invazive, care pun viața în pericol. Mai multe vaccinuri candidate se află în stadii incipiente de studii clinice pentru tratarea acestor bacterii.
Lentivirusul humimdef1
Deși acest virus este clasificat ca având un nivel mediu de risc pentru a provoca o urgență globală, el poate sări de la o specie la alta și are „simptome întârziate, dar devastatoare”, a declarat OMS. Nu există încă vaccinuri, dar tratamentele antivirale sunt eficiente. Acesta este deosebit de important în regiunea Africii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank