G4Media.ro

Poziție controversată în scandalul de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din capitală. Gabriel…

Sursa foto: Facebook / Gabriel Diaconu

Poziție controversată în scandalul de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din capitală. Gabriel Diaconu, consilierul onorific al ministrului Rafila: ”Scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon nu reflectă neapărat adevărul, deci ne uităm la anatomia unei mistificări”

Într-o postare pe Facebook intituată „Ce are, ce n-are sens, în scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon”, psihiatrul Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Alexandru Rafila, afirmă că Secțiile ATI din spitale nu sunt „saloane de paliație” și pune în discuție ideea că în anumite situații poate fi justificată decizia unui medic de a întrerupe medicația care menține în viață un pacient aflat în stare foarte gravă pentru a face loc alui pacient.

”Ce are, ce n-are sens, în scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon. Continui să îmi mențin părerea că în scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon, unde mai mulți medici sunt acuzați c-ar fi scăzut intenționat medicația unor pacienți terminali cu scopul de-a precipita decesul, nu reflectă neapărat adevărul, deci ne uităm la anatomia unei mistificări”, a scris Diaconu în postarea de joi.

„Dacă ești copilul pacientului care moare în ATI, susținut în viață (doar) de noradrenalină, dar jos în UPU e părintele unui copil care nu poate urca pe ATI pentru că nu sunt paturi, acolo unde asta i-ar salva viața, ai accepta trocul? Dar dacă doctorul face trocul ăsta, e salvator sau criminal?”, se întreabă Diaconu în postarea de pe Facebook.

El își susține argumentația, dând exemple despre care susține că s-ar fi întâmplat în pandemia de Covid-19:

„Au fost situații în lume, în pandemia de COVID, când medicii au lăsat pacienți să moară în pace, acolo unde ventilația mecanică violentă ajungea să le rupă, la propriu, plămânii uzi de pneumonie. Au fost situații când, cu acordul familiei, persoana a fost ținută pe minim suport, mai degrabă decât să îi fie stimulat medicamentos aparatul cord-pulmon, acolo unde nu se mai înregistra activitate cerebrală.”, mai scrie consilierul ministrului Sănătății.

Iar pentru a-și întări afirmațiile, el face o paralelă cu cazul artistului Nicu Covaci: „Și au fost și situații, dacă tot a fost azi înmormântarea lui Nicu Covaci, de la Phoenix (n.r. pe 7 august), în care secția de terapie intensivă a făcut exclusiv paliație.”

Gabriel Diaconu se întreabă dacă decizia unui medic de a lăsa să moară un pacient aflat în stare foarte gravă nu poate fi considerată folositoare în anumite situații:

„Întrebarea e de ce? Cui prodest? Câtă vreme ai – ipotetic – toate paturile din ATI blocate, și ai cazuri cu șanse mai bune de supraviețuire în UPU care nu pot fi transferate, este un gest compasionat să curmi suferința unui bolnav cu șanse minime de supraviețuire ca să faci loc altuia care poate va trăi? Asta s-a întâmplat, dacă asta s-a întâmplat, acolo?”

După dezvăluirile făcute ieri de procurori în cazul morților suspecte de la Secția ATI a spitalului Sf. Pantelimon, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat demisia managerului și a directorului medical al unității medicale.

În urmă patru luni însă, la momentul declanșării anchetei, Alexandru Rafila declara că nu crede că sunt justificate plângerile penale privind morțile suspecte de la spitalul Pantelimon, iar o comisie trimisă de minister în control la spital a conluzionat că „nu au fost constatate abateri de la protocoalele si procedurile terapeutice care să ridice suspiciunea unei presupuse culpe medicale”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Scarbit e putin spus! 🤮

  2. Bunica mea avea 90 de ani în pandemie. I-a scazut presiunea arteriala foarte mult și am vrut sa o duc la doctor. Am vz mai mulți și toți au spus sa o ducem acasă și sa asteptam sa moara. Unu nici nu a vrut sa se uite la ea.’ce sa-i mai fac eu?si-a papat malaiul’. Fiind pandemia și având un copil mic în casa, mama a cumpărat termometru și aparat de citit oxigenul din sânge. Asa am aflat ca avea covid și era asimptomatica. Încă traiesti și încă o găsim prin gradina facand treaba la 92 de ani…. cam asta cu doctorii din RO. A, și am uitat sa va spun ca toți doctorii la care am fost erau privați….

  3. Medicii din secțiile ATI practica cumva eutanasia? Știam ca este ilegală în România.

  4. Și încă ceva, nu pot sa nu remarc cad de i diot este acest doctor de își da cu părerea. Pentru el e mai logic sa omori oameni dacă sa investești în secțiile de ATI pentru a marii paturile. Cine știe, poate din cauza acestei logici a ajuns și consilier onorific.

  5. Daca leziunile pacientului respectiv ar fi fost cauza unei vieti ulterioare in stare vegetativa, ar fi o discutie care poate merita analizata interdisciplinar, inclusiv juridic. Dar problema e pusa atat de gresit de Gabriel Diaconu, adica o viata contra alteia, incat nu merita luata in seama. Daca acesta a fost motivul atunci medicii ATI sunt acuzati pe drept.

    Nimeni nu poate dispune de viata altei persoane. Iar in cazuri medicale ar trebui intai sa exista suport legislativ temeinic, abia ulterior aplicat.

  6. De ce ar face cineva comparație cu perioada pandemiei pentru o zi normală la un spital din multele din București?
    E o problemă de management cumva?
    La spitalul ăsta, la comunicarea cu ambulanța, la nivelul sistemului în întregul oraș?
    Ce ar fi să aflăm despre ce lene sau corupție e vorba, fiindcă așa („n-am loc, dar așteaptă puțin, omor repede unul!”) sigur nu e nici normal, nici legal, iar ei sigur nu scriu asta în rapoartele lor oficiale.

  7. Sunt curios dacă acest „domn’ doftor” PRafilă-Pulberilă va putea fi schimbat măcar în urma alegerilor, la investirea noului Guvernoi(?)! Că pare atât de legat de scaun, încât ar trebui modificat deja și numele instituției al cărei „Bo$$” el este în „Ministerul (P)Rafilă”!!! Oricum, aroganța intrinsecă pe$edistă a ajuns pe culmi încă neatinse de nesimțire cu ocazia asta și prin această (practic) reîncarnare a Mariei Antoaneta: și ce dacă nu au pâine (personal profesionist/medicamente/tehnică medicală modernă accesibilă) – să mănânce cozonac (să se trateze în alte țări, pe banii bizonilor români productivi -fraieri deci, precum fac pe$edeii)! P.S.: Nu mai dezvolt și despre tupeul & aroganța viețașului (în sensul că el are doar „școala vieți*”) Ciolanu, care mai nou intră direct peste procurori și (in)justiție – atâta câtă mai e!

  8. Tagma personalului sanitar care nu are nicio responsabilitate si nicio vina atunci cand mor oameni. Ei sunt mai presus de lege si tin cu dintii unii de altii. Organele trebuie sa-si faca datoria fara ingerinte si fara presiuni arogante. De ce are ministrul Corp de control ? Sa controleze ce ? Ce daca sunt juristi si economisti ? Procurorii nu sunt tot de formatie juridica? Ce este Colegiul medicilor ? O organizatie care sa faca zid in fata legii pentru apararea incompetentei si spagii ? Intri de nevoie in sistemul medical de stat si ori iesi cu picioarele inainte ori cu boli contractate acolo. RUSINE!!

  9. Ce maleabilitate in coloana vertebrala poate sa produca o functie de consilier, chiar si onorific. Eu pot sa inteleg ca domnul, in calitatea sa de psiholog sau psihiatru ca nu am retinut exact, are niste opinii si repere profesionale insa de aici si pana la a se da autoritate in domeniu privind adevarul factual in situatia de fata, este o cale cam lunga. Dar ce sa te astepti de la un individ care avea niste asteptari nerealiste de la un ministru usr si care lustruieste cu sarg pe o nulitate precum rafila?

  10. O hahalera…..!

  11. D-nul doctor si-a ales un moment total inoportun pentru a initia o astfel de discutie in societatea civila romaneasca. Mai ales pe o platforma dezvoltata originar in vederea cuplajului intersexual. O fi Gen Z dansul. Eu sunt milenial, vad altfel lucrurile.

    Pe de alta parte, abia astept sa vad cum va raspunde societatea cand se va legifera si in Romania, ca in vestul Europei, protocolul din spatele deciziei de a nu continua un tratament suportiv, fie de terapie intensiva, fie de alta specialitate. As fi si mai curios ce parere ar avea societatea romaneasca despre eutanasiere. Parerea mea e ca societatea romaneasca nu are educatia necesara pentru o astfel de discutie. Dar, culmea, ea este chiar urgenta, avand in vedere capacitatea sistemului medical intentionat subdimensionat si gresit finantat. Tare sper sa nu fi fost astea motivele din spatele deciziei medicilor intensivisti respectivi. Sau unele financiare, de tipul celor ce nu afla ANAF de ele.

  12. Domnu’ consilier onorific, am aici o speță pentru dumneavoastră. Ce ne facem dacă toate paturile la ATI sunt pline, unul dintre paturi e ocupat de un pacient viabil, dar sărac lipit pământului, iar jos la intrare așteaptă un pacient mai în vârstă, cu șanse mai puține de supraviețuire, însă pentru care familia aparținătoare îi avansează medicului un plic generos? Lăsăm la latitudinea medicului să facă alegerea?

  13. Pai, daca era o actiune justificata medical, cum ne spune dl doctor psihiatru, atunci de ce doamnele doctor nu treceau in foile de observatie aceasta reducere cantitatii de noradrenalina administrata bolnavilor? Dl psihiatru probabil crede ca se adresează numai unor anumiti pacienti ai domniei sale si atunci sunt de inteles alegatiile sale pe acest subiect

  14. Gabriel Diaconu, unul dintre cei mai periculoși oameni din Romania.
    Omul are energie, știe carte dar e rău intenționat.
    Să vă ferească Dumnezeu de așa ceva!
    Se joacă băiatul ăsta cu mintea cui vrea și a cui nu vrea, poate face propagandă și pe față și pe dos.

    Ce treabă are un spital din timp de pandemie cu un spital de timpuri normale.
    A venit cineva să zică că nu era loc la ATI?!!
    Daca nu era loc la ATI intru-un spital, nu se putea găsi în altul?!?
    A venit cineva să zică că nu erau locuri la ATI?!?

    Cum poți compara situația din alte țări, repet din pandemie, când împreună cu familia se alegeau metode paleative, când în acest spital Pantelimon fara sa fie Pandemie se fereau la ora de vizită sa nu cumva sa vina un aparținător care se pricepe să-și de-a seama ce fac ei acolo?!?

    Cum poți să te gândești să iei apărarea unor doctori care trec ceva în foaie dar au grijă să facă altceva in practică și dacă cumva o asistenta se făcea că nu pricepe aveau grijă să-și impună practica, veneau și făceau ei personal dozele mai mici, deși în foaie avea grija să treacă dozele mari.

    Incredibil!