Poziție controversată în scandalul de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din capitală. Gabriel Diaconu, consilierul onorific al ministrului Rafila: ”Scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon nu reflectă neapărat adevărul, deci ne uităm la anatomia unei mistificări”
Într-o postare pe Facebook intituată „Ce are, ce n-are sens, în scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon”, psihiatrul Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Alexandru Rafila, afirmă că Secțiile ATI din spitale nu sunt „saloane de paliație” și pune în discuție ideea că în anumite situații poate fi justificată decizia unui medic de a întrerupe medicația care menține în viață un pacient aflat în stare foarte gravă pentru a face loc alui pacient.
”Ce are, ce n-are sens, în scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon. Continui să îmi mențin părerea că în scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon, unde mai mulți medici sunt acuzați c-ar fi scăzut intenționat medicația unor pacienți terminali cu scopul de-a precipita decesul, nu reflectă neapărat adevărul, deci ne uităm la anatomia unei mistificări”, a scris Diaconu în postarea de joi.
„Dacă ești copilul pacientului care moare în ATI, susținut în viață (doar) de noradrenalină, dar jos în UPU e părintele unui copil care nu poate urca pe ATI pentru că nu sunt paturi, acolo unde asta i-ar salva viața, ai accepta trocul? Dar dacă doctorul face trocul ăsta, e salvator sau criminal?”, se întreabă Diaconu în postarea de pe Facebook.
El își susține argumentația, dând exemple despre care susține că s-ar fi întâmplat în pandemia de Covid-19:
„Au fost situații în lume, în pandemia de COVID, când medicii au lăsat pacienți să moară în pace, acolo unde ventilația mecanică violentă ajungea să le rupă, la propriu, plămânii uzi de pneumonie. Au fost situații când, cu acordul familiei, persoana a fost ținută pe minim suport, mai degrabă decât să îi fie stimulat medicamentos aparatul cord-pulmon, acolo unde nu se mai înregistra activitate cerebrală.”, mai scrie consilierul ministrului Sănătății.
Iar pentru a-și întări afirmațiile, el face o paralelă cu cazul artistului Nicu Covaci: „Și au fost și situații, dacă tot a fost azi înmormântarea lui Nicu Covaci, de la Phoenix (n.r. pe 7 august), în care secția de terapie intensivă a făcut exclusiv paliație.”
Gabriel Diaconu se întreabă dacă decizia unui medic de a lăsa să moară un pacient aflat în stare foarte gravă nu poate fi considerată folositoare în anumite situații:
„Întrebarea e de ce? Cui prodest? Câtă vreme ai – ipotetic – toate paturile din ATI blocate, și ai cazuri cu șanse mai bune de supraviețuire în UPU care nu pot fi transferate, este un gest compasionat să curmi suferința unui bolnav cu șanse minime de supraviețuire ca să faci loc altuia care poate va trăi? Asta s-a întâmplat, dacă asta s-a întâmplat, acolo?”
După dezvăluirile făcute ieri de procurori în cazul morților suspecte de la Secția ATI a spitalului Sf. Pantelimon, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat demisia managerului și a directorului medical al unității medicale.
În urmă patru luni însă, la momentul declanșării anchetei, Alexandru Rafila declara că nu crede că sunt justificate plângerile penale privind morțile suspecte de la spitalul Pantelimon, iar o comisie trimisă de minister în control la spital a conluzionat că „nu au fost constatate abateri de la protocoalele si procedurile terapeutice care să ridice suspiciunea unei presupuse culpe medicale”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii