G4Media.ro

ANALIZĂ Cum îl atacă Kamala Harris pe Trump

Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP

ANALIZĂ Cum îl atacă Kamala Harris pe Trump

Donald Trump este un bătrân ciudat, condamnat penal, care este mult prea speriat să participe la o dezbatere cu mine și promovează agenda extremă Project 2025 – acestea sunt principalele elemente ale strategiei ofensive pe care Kamala Harris, nominalizata de facto a Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din Statele Unite, o aplică împotriva adversarului său republican în cursa pentru Casa Albă. Criticii susțin însă că democrata recurge la aceste atacuri personale ca să mascheze lipsa evidentă de realizări în timpul mandatului său de vicepreședintă a Americii.

Strategia Kamalei

De când președintele Joe Biden a abandonat cursa pentru Casa Albă, iar vicepreședinta Kamala Harris a devenit nominalizata potențială a stângii americane pentru alegerile din 5 noiembrie, democrata s-a bucurat de una dintre cele mai importante “luni de miere” din istoria recentă a campaniilor electorale din SUA.

Așa cum scriam într-o analiză publicată joi, până la retragerea din cursă a lui Biden, cvasimajoritatea sondajelor de opinie arătau că Trump va câștiga alegerile prezidențiale de o manieră categorică. În plus, tentativa de asasinat la care a supraviețuit republicanul i-a crescut și mai mult șansele de realegere în fruntea Statelor Unite.

Nominalizarea Kamalei Harris pentru Biroul Oval a schimbat însă radical datele cursei electorale. Aproape peste noapte, o cursă prezidențială care părea că va fi câștigată de către Trump înclină din ce în ce mai mult spre vicepreședinta Harris, care câștigă teren în statele cheie, dar și la nivel național, depăşindu-l de asemenea pe republican în privinţa favorabilităţii şi entuziasmului.

Unii analiști americani afirmă însă că valul de euforie care o propulsează acum pe democrată – cu titluri pozitive în presa americană, care îi evidențiază agenda progresivă și îi ignoră aproape complet gafele și nerealizările din mandatul de vicepreședintă a SUA – va fi temporar.

Dacă Harris speră să câștige în noiembrie, va trebui să se diferențieze de Biden și să convingă un număr decisiv de alegători să respingă încă patru ani cu Trump în fruntea Americii, cred comentatorii de peste ocean.

În încercarea de a face asta, Harris și aliații ei au testat cinci linii principale de atac: că Trump este “ciudat;” că este bătrân; că îi este frică să ia parte la dezbateri; că este infractor; și că agenda lui “Project 2025” este una extremă.

Într-o analiză dedicată acestui subiect, YahooNews a scris că Harris și-a însușit aceste căi de atac atât de bine, încât chiar și atunci când Trump a criticat-o recent – susținând că democrata și-a schimbat brusc opinia și “a devenit o persoană de culoare” abia după ce “și-a promovat doar moștenirea indiană” – ea a refuzat să se lase atrasă în capcana războiului cultural întinsă de republican.

“Poporul american merită mai bine,” este tot ce a răspuns Harris.

Între timp, Team Harris a folosit “tirada lui Trump” ca pe o oportunitate de a-i critica “agenda dăunătoare Project 2025” și de a-l provoca “să se prezinte cu adevărat la dezbaterea din 10 septembrie.”

Acestea și alte câteva sunt câteva dintre contrastele strategice pe care Harris caută să le evidențieze în competiția, din ce în ce mai tensionată, pentru Biroul Oval din acest an.

Căi de atac

# Trump este “ciudat”

Când Joe Biden se afla încă în cursa prezidențială, el l-a numit constant pe Trump “o amenințare la adresa democrației.”

Harris a apelat și ea la această linie de atac. “Vrem să trăim într-o țară a libertății, a compasiunii și a statului de drept sau într-o țară a haosului, fricii și urii?” a întrebat vicepreședinta la un miting recent.

Analiștii afirmă însă că, în cea mai mare parte, Harris și aliații ei s-au orientat către un mesaj anti-Trump diferit – unul care pare mult mai puțin alarmist și mult mai disprețuitor la adresa republicanului.

“Unele din lucrurile pe care le spun (Trump) și colegul său de (J.D. Vance) sunt pur și simplu ciudate,” a afirmat Harris recent.

Noul termen a prins după ce guvernatorul Tim Walz din Minnesota – ales de Harris pentru postul de vicepreședinte – i-a numit pe Trump, Vance și politicile lor “ciudați” de câteva ori săptămâna trecută.

“Ascultați-l pe individ,” a spus Walz pentru CNN, referindu-se la Trump. “Vorbește despre Hannibal Lecter și despre rechini șocanți și despre orice lucru nebunesc care îi trece prin minte. M-am gândit că îi acordăm prea multă atenție.”

Alți aliați ai lui Harris folosesc și ei acum termenul de “ciudat,” mai ales cu referire la unele dintre remarcile recente ale senatorului Vance.

Până acum, folosirea termenului de “ciudat” i-a frustrat pe republicani, “determinându-i să-l amplifice și mai mult prin răspunsuri dezechilibrate”, a declarat David Karpf, profesor de comunicare strategică la Universitatea George Washington.

“Îi face pe alegători să simtă că Trump este deconectat de la realitate,” a adăugat Brian Ott, profesor de comunicații la Universitatea de Stat din Missouri. “Și este greu de susținut că este în vreun fel în afara limitelor politice, ceea ce face ca orice răspuns la el să pară o reacție exagerată și, ei bine, ciudată.”

Ce spun criticii: Kamala Harris nu a stat nici ea departe de controverse, fiind sancționată constant pentru gafe și greșeli de exprimare. De exemplu, în martie 2022, ea a încercat să descrie criza din Ucraina în timpul unei apariții la emisiunea The Morning Hustle.

Solicitată la un moment dat să explice criza din estul Europei în “termeni profani” pentru ascultătorii îngrijorați, Harris a răspuns extrem de lent, în ceea ce criticii au spus că a fost o “salată de cuvinte:” “Ucraina este o țară în Europa. Există lângă o altă țară numită Rusia. Rusia este o țară mai mare. Rusia a decis să invadeze o țară mai mică numită Ucraina, așa că practic acest lucru e greșit.”

New York Post a scris atunci, în preambulul unei vizite pe care Harris a făcut-o în Polonia și România, că situația din estul Europei este mult prea dramatică pentru “a preda problemele unui politician nefericit, predispus la gafe, al cărui singur interes este să-și ridice profilul lipsit de strălucire prin intermediul unor fotografii cu refugiații ucraineni.”

Iar prezicerile jurnaliștilor par să fi fost confirmate: Harris a fost acuzată că a râs fără motiv atunci când, în timpul unei conferințe de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, a fost întrebată dacă SUA va prelua refugiați ucrainieni.

“Numai Kamala Harris ar considera că este potrivit să râdă când vorbește despre subiectul refugiaților ucraineni,” a scris pe Twitter Benny Johnson de la grupul conservator Turning Point USA, în timp ce Iuliia Mendel, fosta purtătoare de cuvânt a președintelui ucrainean Volodmir Zelenski, a comentat conferința de presă Harris-Duda, afirmând că “ar fi o tragedie dacă această femeie ar câștiga președinția.”

(Un episod similar a avut loc atunci când Harris a vizitat America Latină ca răspuns la criza minorilor ilegali care sosesc la granița dintre SUA și Mexic și a râs atunci când realizatorul Lester Holt de la NBC News a întrebat-o de ce nu a vizitat deloc frontiera deși este responsabilă de această chestiune).

De asemenea, vicepreședintei i se reproșează stiul controversat de muncă, care a făcut ca mai mulți colaboratori importanți să-i părăsească echipa în ultimii ani, îndepărtarea ei aparentă de către Casa Albă și faptul că refuză să se pregătească înainte de momente importante, lucru care e de natură să provoace momente stânjenitoare.

# Trump este bătrân

Prima dată când campania Harris s-a referit oficial la Trump drept “ciudat” a fost într-un comunicat de presă publicat la doar câteva zile după ce vicepreședinta democrată și-a anunțat candidatura. În același comunicat, Team Harris a scris că “Trump este bătrân… După ce am urmărit Fox News în această dimineață, avem o singură întrebare: Este Donald Trump OK?”

YahooNews a reamintit că Biden este cel mai bătrân președinte din istoria SUA. La 81 de ani, el era, de asemenea, pe cale să devină cel mai bătrân candidat la președinție din istoria SUA. Democratul a decis însă să renunțe la cursa pentru Biroul Oval, după ce luni de gafe și controverse, precum și o prestație lamentabilă la dezbaterea avută cu Trump i-au pus sub semnul întrebării sănătatea și capacitatea cognitivă de a mai conduce SUA încă patru ani.

Trump, care are 78 de ani, a devenit acum ținta atacurilor democraților și ale Kamalei, în vârstă de 59 de ani, care a început să-l descrie pe fostul președinte ca pe cineva “concentrat pe trecut” – în timp ce ea, în contrast, este “concentrată pe viitor.”

La rândul ei, cei din Team Harris au fost mai puțin eufemistici cu privire la diferența de vârstă de aproape două decenii dintre cei doi candidați.

“În seara asta, Donald Trump nu a putut pronunța cuvintele… a continuat fără întrerupere și, în general, vorbea ca cineva cu care nu ai vrea să stai lângă într-un restaurant, cu atât mai puțin să fie președinte al Statelor Unite,” a declarat purtătorul de cuvânt al Harris, James Singer, referindu-se la un discurs recent al lui Trump. “America poate să facă mult mai bine decât iluziile amare, bizare și întârziate ale lui Trump.”

Ce spun criticii: Invocarea, de către Harris, a vârstei lui Trump apare cel puțin ipocrită. Luni de zile, democrata a ignorat preocupările legitime legate de vârsta lui Joe Biden, afirmând că acesta este perfect lucid și capabil să conducă America, deși semnele declinului cognitiv al președintelui erau evidente.

După retragerea din cursă a lui Biden, Harris a fost arătată cu degetul deoarece ar fi fost parte a grupului de la Casa Albă care a ascuns starea reală a liderului american și a respins mereu preocupările legate de vârsta înaintată ale acestuia.

# Trump este speriat de dezbateri

Pe 10 septembrie, Trump și Biden urmau să ia parte la o dezbatere televizată, pentru a doua oară în acest an. Dar după ce președintele s-a retras din cursă – iar Harris a apărut ca noul candidat democrat de facto -, Trump a început să dea înapoi, susține YahooNews.

“Nu am fost de acord cu nimic,” a spus Trump recent. “Am fost de acord cu o dezbatere cu Joe Biden”. În același timp, fostul președinte a sugerat ca ABC News să nu mai găzduiască dezbaterea prezidențială, numind canalul de televiziuni ca promotor de “știri false”.

Harris s-a grăbit să taxeze declarația lui Trump. “Ce s-a întâmplat cu oricând, oriunde?” a spus ea într-o postare pe X.

Trump a replicat: “Răspunsul este da, probabil că voi sfârși prin a dezbate” – în timp ce a adăugat că “pot să argumentez și ca să nu o fac.”

Harris a profitat de declarația ambiguă a lui Trump ca să spună că “avântul în această cursă se schimbă” și că “Trump îl simte,” profitând de situație pentru a pune sub semnul întrebării încrederea de sine a republicanului.

“Ei bine, Donald,” a spus Harris în Atlanta, adresându-se direct lui Trump. “Sper că vei reconsidera. Întâlnește-mă pe scena dezbaterii… pentru că, după cum se spune, dacă ai ceva de spus, spune-mi-o în față.”

Ce spun criticii: Trump acceptase deja să participe la a doua dezbatere cu Joe Biden, înainte ca democratul să renunțe la cursa electorală. Deci argumentul că republicanul nu vrea să ia parte la discuția televizată este fals.

În plus, democrații nu au numit-o oficial pe Kamala Harris drept candidatul partidului la Casa Albă. Nominalizarea va fi făcută abia în cadrul Convenției Naționale a Democraților care va avea loc la Chicago în această lună. Trump și aliații săi au argumentat că nu este exclus ca Harris să nu primească nominalizarea și altcineva să fie propulsat în cursa electorală. De ce trebuie să particip la o dezbatere cu un candidat democrat care ar putea să nu fie nominalizat în final, a întrebat Trump?

În sfârșit, republicanul a anunțat joi că echipa sa de campanie a fost de acord cu trei date pentru dezbaterile prezidențiale împotriva Kamalei Harris. Prima va avea loc pe 10 septembrie la ABC.

# Trump este un infractor condamnat

La începutul lunii iunie, fostul președinte republican a fost declarat vinovat de către un juriu pentru acuzații care implică o schemă de mușamalizare a acuzațiilor de relații extraconjugale care au apărut în timpul primei sale campanii la Casa Albă, cea din 2016.

Trump a fost investigat șapte ani de biroul procurorului districtual din Manhattan, condus acum de Alvin Bragg, pentru că compania sa a înregistrat drept cheltuieli legale o rambursare către fostul său avocat personal, Michael Cohen, pentru 130.000 de dolari, pe care acesta i-ar fi dat lui Stormy Daniels (pe numele ei real Stephanie Clifford), înainte de alegerile din 2016. Trump ar fi plătit-o pe starleta porno ca să nu vorbească public despre aventura sexuală pe care ar fi avut-o cu magnatul imobiliar cu zece ani înainte, în 2006. Ea trebuia să păstreze tăcerea în legătură cu presupusa lor întâlnire sexuală care a avut loc în timp ce el era căsătorit cu Melania.

Trump, care a negat constant aventura cu vedeta porno, i-a rambursat banii lui Cohen, iar compania sa le-a înregistrat drept cheltuieli legale.

Liderul republican a pledat nevinovat la toate acuzațiile aduse, criticând procesul său ca fiind “o vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de democrați.

Trump și aliații săi susțin de altfel că, la fel ca în celelalte trei procese penale în care este implicat, și acest dosar a fost fabricat de stânga americană, aliată cu majoritatea instituțiilor media și giganții tehnologici, pentru a-l împiedica să revină la Casa Albă. Unul dintre argumentele lor este acela că toate cele patru dosare sunt instrumentate de procurori democrați sau numiți de democrați, iar magistrații care prezidează cazurile sunt și ei de stânga.

Procurorii l-au acuzat pe Trump că a luat parte la o conspirație ilegală pentru a submina integritatea alegerilor din 2016 și la un plan ilegal de suprimare a informațiilor negative.

Donald Trump a fost declarat vinovat pentru toate cele 34 de acuzații de falsificare a dosarelor de afaceri, o infracțiune pedepsită cu până la patru ani de închisoare.

Pronunțarea sentinței va avea loc în curând, iar judecătorul poate să aleagă să îl condamne pe Trump fie la închisoare sau probațiune, fie la plata unei amenzi penale.

Profitând de condamnarea lui Trump în acest caz, Harris a afirmat: “Așa cum știți mulți dintre voi, înainte de a fi aleasă vicepreședintă, înainte de a fi aleasă senatoare a Statelor Unite, am fost procurorul general ales al Californiei,” a spus Harris. “Și înainte de asta, am fost procuror în tribunal.”

“În acele roluri, am acuzat infractori de toate felurile… Prădători care au abuzat de femei. Escroci care au furat consumatorii. Trișori care au încălcat regulile pentru propriul câștig. Așa că ascultați-mă când vă spun: cunosc genul lui Donald Trump.”

De atunci, Harris a folosit aceleași idei în fiecare discurs pe care le-a rostit.

Comentatorii american au afirmat că, foarte probabil, dacă mai era candidat, Biden ar fi menționat cazurile civile și penale ale lui Trump în timpul campaniei electorale. Dar CV-ul lui Harris se pretează la o dinamică inedită “procuror vs infractor” pe care Team Harris o va amplifica fără îndoială în perioada până la alegeri.

Ce spun criticii: Trecutul de procuror al Kamalei Harris este cel puțin controversat. De exemplu, ea a fost acuzată că a trimis la închisoare sute de consumatori de marijuana, în contradicție cu declarațiile liberale privind politica legată de cannabis pe care le face acum.

În plus, vicepreședintele său, Tim Walz, nu are nici el un trecut curat. El a fost arestat în 1995 în Nebraska, după ce polițiștii l-au oprit pentru viteză și suspiciune de conducere în stare de ebrietate.

# Agenda Project 2025 este extremă

De luni de zile, Partidul Democrat a încercat să-l lege pe Trump de Project 2025, un plan voluminos pentru un al doilea mandat al lui Trump. Agenda politică a fost creată de Heritage Foundation, cel mai important think tank conservator din America, cu contribuția a cel puțin 140 de oameni care au lucrat pentru Trump în timpul primul său mandat.

Motivul este evident. Democrații cred că politicile Project 2025, printre care deportarea a milioane de imigranți ilegali, desființarea Departamentului Educației, instalarea de loialiști în agențiile federale, anularea aprobării federale a pilulei de avort Mifepristone – nu vor fi populare cu americanii.

Între timp, Trump pare să fi ajuns la aceeași concluzie. După ce președintele Heritage, Kevin Roberts, a spus recent că “America este în procesul celei de-a doua Revoluții Americane, care va fi fără sânge dacă stânga îi va permite,” Trump a apelat la rețeaua sa Truth Social pentru a se distanța de planul conservatorilor.

“Nu știu nimic despre Project 2025,” a afirmat fostul președinte. “Nu sunt de acord cu unele dintre lucrurile pe care le afirmă, iar unele dintre lucrurile pe care le spun sunt absolut ridicole și abisale.”

Recent, grupul a anunțat că își încetează operațiunile politice și va renunța la directorul său pe fondul presiunilor din partea campaniei lui Trump.

Dar Harris – care a numit Project 2025 “un plan de întoarcere a Americii într-un trecut întunecat” – nu a renunțat la critici.

“Aceasta este agenda lui, scrisă de aliații săi, pe care Donald Trump o va impune țării noastre,” a declarat purtătorul de cuvânt al lui Harris, Julie Chavez Rodriguez. “Ascunderea planului de 920 de pagini de poporul american nu îl face mai puțin real – de fapt, ar trebui să-i facă pe alegători mai îngrijorați de ce altceva ascund Trump și aliații săi.”

Ce spun criticii: De partea ei, Kamala Harris este sancționată în două moduri în ceea ce privește agenda sa. În primul rând, ea este acuzată de incompetență și lipsă de rezultate în timpul mandatului de vicepreședinte, marcat de impotența rezolvării crizei imigranților (ea fiind persoana desemnată de Administrația Biden pentru de gestionarea situației) sau de eșecul aprobării legii privind drepturile de vot (Voting Rights Act), inițiativă care a eșuat în Senat după ce doi dintre membrii democrați s-au opus schimbării procedurii de filibuster.

În al doilea rând, Harris este acuzată că promovează o agenda radicală, departe de politicile moderate ale lui Biden. De altfel, ea ar fi fost impusă în locul lui Joe Biden de elitele partidului doar pentru a satisface presiunile aripei extremiste din formațiunea democrată, afirmă criticii.

Surse: Yahoo News, NBCNews, ABCNews, Wall Street Journal, New York Times, CNN, Newsweek, BBC, Politico, FoxNews, USA Today, Washington Post, whitehouse.gov, project2025.org, X

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nu este atac daca e adevarat. Se numeste analiza.