Noi descoperiri la Pompei: două schelete găsite într-un dormitor improvizat / Un bărbat și o femeie au murit întinși pe un pat, înconjurați de o comoară formată din monede și bijuterii
O cămăruță care devenise adăpost în timpul erupției din 79 d.Hr. s-a transformat într-un mormânt pentru un cuplu din Pompei, relatează Corriere della Sera.
Cele două schelete găsite în zona de excavații din Regio IX din Pompei, după cum spune directorul Gabriel Zuchtriegel, vorbesc despre agonia și durerea locuitorilor orașului antic în timpul erupției din anul 79 d.Hr..
Cele două victime reprezintă ultima descoperire, a cărei primă descriere științifică tocmai a fost publicată în E-Journal of the Pompeii excavations.
Femeia a fost găsită pe pat, având asupra sa o mică comoară cu monede de aur, argint și bronz și câteva bijuterii, printre care cercei de aur și perle.
Camera mică în care se aflau, un spațiu utilitar folosit ca un dormitor în timpul renovării casei și cu acces din sufrageria mare a devenit refugiul celor două persoane, care așteptau să se termine ploaia de lapilli care invadase de ore bune spațiile deschise din restul casei. Spațiul, datorită cadrului închis al ferestrei, a rămas liber de piatra ponce care a umplut sufrageria adiacentă, blocând efectiv capacitatea celor două victime de a deschide ușa și de a scăpa. Cei doi au fost prinși în camera mică și înghesuită și au murit acolo în timp ce fluxurile piroclastice i-au copleșit.
Urmele de pași din cenușă au permis reconstituirea mobilierului și localizarea exactă a acestuia în momentul erupției: un pat, un cufăr, un candelabru de bronz și o masă cu vârf de marmură, cu mobilierul din bronz, sticlă și ceramică încă la locul său..
Pe lângă restaurarea, securizarea, protejarea și accesibilitatea sitului arheologic, sunt alocate investiții semnificative pentru noi săpături în zona înconjurătoare, de la Civita Giuliana la Villa dei Misteri și anticul Oplonti din municipalitatea Torre Annunziata.
„Oportunitatea de a analiza inestimabilele date antropologice referitoare la cele două victime găsite în contextul arheologic care a marcat sfârșitul lor tragic, face posibilă recuperarea unei cantități considerabile de date privind viața cotidiană a vechilor Pompeiani și microistoriile unora dintre ei, cu o documentare precisă și oportună, confirmând unicitatea teritoriului vezuvian. – spune directorul Parcului, Gabriel Zuchtriegel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank