G4Media.ro

Guvernul a emis hotărârea de demolare a stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara.…

Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara

Guvernul a emis hotărârea de demolare a stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara. Arena construită prin „muncă patriotică” la începutul anilor ’60 va dispărea în scurt timp – GALERIE FOTO

În ședința care a avut loc miercuri, 14 august, Guvernul a emis hotărârea de demolare a stadionului „Dan Păltinișanu”, document necesar licitației pe care Consiliul Județean Timiș trebuie să o lanseze pentru demolarea actualei arene. Dacă totul decurge conform planului, buldozerele ar putea intra pe stadion în scurt timp.

„Acest stadion a fost martor la atâtea momente de bucurie, însă acum este timpul să privim spre viitor și să construim ceva demn de moștenirea noastră. Pentru aceasta, este necesară o Hotărâre de Guvern pentru a demola tribunele care sunt în stare avansată de degradare. Urmează organizarea licitației pentru selectarea firmei care va realiza demolarea, licitație ce trebuie organizată de către Consiliul Județean Timiș. Dacă nu vor exista contestații, peste câteva săptămâni, buldozerele ar putea începe lucrările”, a transmis deputatul Alfred Simonis, care va prelua din toamnă funcția de președinte al CJ Timiș.

Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara

Noul stadion „Dan Păltinișanu” va fi cea mai modernă arenă din România, cu o capacitate de 30.000 de locuri și va fi prevăzut fără pistă de atletism. Investiția este estimată la aproximativ 180 de milioane de euro, iar finanțarea va proveni din fonduri guvernamentale.

Povestea celui mai mare stadion din Banat

Stadionul „Dan Păltinișanu” a găzduit meciuri importante de fotbal, concerte și competiții internaționale. Este încă cea mai mare arenă sportivă a Banatului, fiind cunoscut inițial sub numele de „1 Mai” și ulterior redenumit „Dan Păltinișanu”.

Construcția arenei s-a realizat prin „muncă patriotică” – muncitorii erau aduși din fabrici pentru a contribui la ridicarea stadionului, fără a fi plătiți pentru această activitate. Structura acestuia este asemănătoare cu cea folosită la majoritatea stadioanelor românești din acea perioadă, bazată pe pământ tasat. Din păcate, această soluție s-a dovedit a fi problematică, deoarece tasarea pământului în timp a condus la deteriorarea arenei.

Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara

Stadionul a fost inaugurat în zilele de 1 și 2 mai 1963, de Ziua Internațională a Muncii, printr-un turneu de fotbal cu echipe din estul Europei, la care au participat echipele Știința Timișoara, UTA Arad, Velez Mostar (fosta Iugoslavie, actual Bosnia-Herțegovina) și Eto Gyor din Ungaria. La momentul inaugurării, stadionul avea o capacitate de 40.000 de locuri, însă numărul celor prezenți în tribune a fost mult mai mare.

Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara

De la „1 Mai” la „Dan Păltinișanu”

Numele stadionului a fost schimbat imediat după evenimentele politice din 1989, fiind inițial redenumit „Silviu Bindea”. Totuși, în acea perioadă, fanii continuau să îl numească „1 Mai”. Câțiva ani mai târziu, stadionul a primit denumirea actuală, în onoarea fostului fotbalist al Politehnicii Timișoara, Dan Păltinișanu, care a jucat timp de zece sezoane pentru echipa alb-violetă.

Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara

În prezent, stadionul aparține Consiliului Județean Timiș, care a investit fonduri importante în reabilitarea acestuia. Printre cele mai semnificative modernizări se numără instalarea unei nocturne performante, una dintre cele mai bune din România, și montarea de scaune în tribune, ceea ce a redus capacitatea stadionului la 32.972 de locuri.

Renovările au fost realizate în două etape, în 2002 și 2008, iar până de curând, stadionul era omologat de UEFA pentru desfășurarea meciurilor internaționale.

Meciuri importante și concerte memorabile

De-a lungul anilor, stadionul „Dan Păltinișanu” a fost gazda unor evenimente importante, inclusiv patru meciuri internaționale: partida din preliminariile CM 1986, România – Finlanda (1985), și meciurile amicale România – Iugoslavia (1983), România – URSS (1986) și România – Croația (2002).

De asemenea, pe „Dan Păltinișanu” echipa Poli Timișoara a eliminat deținătoarea en-titre a Cupei UEFA Europa League, Șahtior Donețk, iar stadionul a găzduit meciuri împotriva echipelor FC Stuttgart și Manchester City.

Arena timișoreană a găzduit și două concerte importante: unul susținut de Shakira și un concert de neuitat desfășurat înainte de 1989 cu Lepa Brena.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...