G4Media.ro

Cazul Crin Antonescu: S-a luptat cu securiștii până a ajuns să-i propună…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cazul Crin Antonescu: S-a luptat cu securiștii până a ajuns să-i propună candidați la prezidențiale

Fostul lider PNL, Crin Antonescu, a scos miercuri artileria grea a retoricii sale proverbiale și a tras cu tunul în Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Lucian Bode. I-a numit pe toți la grămadă „semidocți” din cauza proastei inspirații de a-l promova pe Nicolae Ciucă drept candidat la prezidențiale prin intermediul unei cărți. Nimic mai adevărat decât constatarea fostului lider liberal că partidul riscă să se scufunde în ridicol. Cu limba sa ascuțită, Antonescu l-a înțepat atât de tare pe Nicolae Ciucă pe tema cărții atât de puternic, încât i-a desființat practic candidatura. Adversarii lui Ciucă nu mai au nimic de adăugat după ieșirea fostului lider PNL.

Mulți se vor întreba ce l-a determinat pe Crin Antonescu să acționeze acum. De ce a intervenit exact în acest moment? A dispărut de ani buni, de ce i-ar mai păsa astăzi de soarta PNL? O primă explicație este apropierea Congresului PNL, care ar urma să valideze candidatura lui Nicolae Ciucă la prezidențiale. Congresul este programat să aibă loc la sfârșitul lunii august sau în prima săptămână din septembrie. Antonescu le propune liberalilor să-și schimbe candidatul la prezidențiale cât încă mai pot, sugerând să-l înlocuiască pe Nicolae Ciucă cu fostul șef SRI, Eduard Hellvig, sau cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Eduard Hellvig a fost unul dintre cei mai apropiați și loiali colaboratori ai lui Crin Antonescu în perioada în care acesta a fost președintele PNL. Împreună au pus bazele fostului USL, prima alianță a liberalilor cu PSD, pe atunci condus de Victor Ponta, pentru a se lupta cu Traian Băsescu. Din USL făcea partea și partidul lui Dan Voiculescu, unde domnul Hellvig și-a început cariera politică. Pozau cu toții în salvatorii democrației românești amenințate de o dictatură imaginară. Țintele lor preferate erau justiția, serviciile secrete, pe scurt, „statul paralel”. Crin Antonescu s-a luptat atât de intens cu securiștii și cu serviciile până când a fost înlocuit în 2014 din poziția de candidat la prezidențiale cu Klaus Iohannis, care a fost propulsat cumva din exterior direct la șefia partidului. De atunci, adică de zece ani, acest mâncător de securiști a dispărut inexplicabil din viața publică.

Între timp, Antonescu a suferit un proces ciudat de metamorfoză. Traiul bun de la Bruxelles, unde soția sa, Adina Vălean, a ocupat funcția de Comisar European, i-a adus nu doar câteva kilograme în plus, ci i-a schimbat complet viziunea despre democrație. Nu doar că nu se mai luptă astăzi cu serviciile secrete și cu justiția, dar a ajuns să propună ca fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, să candideze la alegerile prezidențiale din partea PNL. Hellvig a condus timp de opt ani Serviciul Român de Informații, de unde a demisionat în iulie 2023, în urma unui război rece întins pe mai mulți ani cu președintele Iohannis.

Antonescu le propune, așadar, liberalilor un complot intern, înainte de congres, după modelul celui care l-a eliminat pe el de pe scenă. Cu o ultimă fărâmă de luciditate, fostul lider PNL a admis totuși că o schimbare a lui Ciucă cu Hellvig sau Bolojan este puțin probabilă. N-ar fi nici primul, nici ultimul politician care dezvoltă sindromul Stockholm, și n-ar fi nici prima, nici ultima victimă îndrăgostită de călăul ei. Poate într-o bună zi vom afla de ce un politician logoreic, precum fostul lider PNL, a tăcut zece ani și cum se face că marele liberal Crin Antonescu, care s-a luptat pentru salvarea democrației împotriva securiștilor, a ajuns să-i propună drept candidați la prezidențiale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. curat murdar, coane Iancule!

  2. Corect, domnule!

  3. bravo Dan Tapalaga !!! Ca si Ciuca si Ciolacu, Antonescu a fost un produs media. Daca iei felinarul de pe el omul ramane un profesor de istorie anonim.

  4. profesor de istorie …de nivel gimnazial

  5. Jos cenzura

  6. Poate mai sunt de văzut și alte resuscitare din PNL. Fostul primar S1, Chiliman, fost secretar de organizatie PCR într-un institut de importanță națională în care la fiecare 12 luni, sau ocazional, erai nevoit să completezi un chestionar despre ce politică ai făcut tu, înainte de 23.08.1944, copii tăi, părinții și bunicii, plus frați surori, chestionar verificat la sânge de băieții care țineau seama la dosare, si declarat apt, apare după revoluție cu pedigree de liberal pur sange (boier !!) scapă de ancheta penală cu prețul renunțării la „foncție” dar revine, după niște ani, curat-uscat, ca să garanteze pentru sri-stul pur sânge Tuță… căci nu se mai putea cu prea-guraliva franțuzoaică gata-gata să răstoarne tomberoanele cu dejecții liberalosocialiste…

  7. Daca primul provaduitor al aliantei cu pesede a fost v stoica, cel care a pus-o in practica a fost crinutu care avea si o porecla binemeritata. Acest politician lamentabil, dar cu foarte multe aere de vedeta a fost cel care a cintat prohodul partidului pus pe faras de tovarasii mai rosii de guvernare.
    De atunci mai apare meteoric pe cite un ecran afisind aceeasi aroganta copiata savuros de la alt „liberal” disparut, defunctul patriciu.

  8. Ce altceva ar mai fi de spus despre niște ”liberali” care au îndepărtat USR din guvern doar ca să facă cooperativă cu pesedeaua și asta chiar de două ori, decît că sînt niște hoți, parșivi și mincinoși…

  9. Bine scris, bine argumentat.
    Parca se și merită să te apleci mai așezat și să dai replica unui dinozaur ce se exprimă totuși stilat.

    Crin = omul care nu a știut ce vrea de la viață.

    Acum iar s-a întors, din senin, când a dispărut, tot din senin ai tot așa. .

  10. Auzi, Petrov n-a fost secu? Întreb pentru un prieten care l-a promovat vreo 8 ani.

    • Adevăru e că n-a fost. Asta e o „legenda” fabricata tot de Secu, pentru discreditare.
      Cel mult un informator mărunt și cam neproductiv….

    • Corect. A fost turnător.

  11. Înainte de alegerile europarlamentare Căcărău nu a avut curajul să critice conducerea penele, că risca să-i râmână consoarta pe loc neeligibil. Acum, după ce s-a văzut cu sacii-n căruță și Adina Vălean e europarlamentare, căcărău se arată viteaz. Dar ne-am obișnuit ca „marii ziariști„ să nu observe unele evitențe.

  12. Articol scris mai mult de dragul titlului. Romania trebuie sa inventeze un alt cuvant pentru o institutie care exista in toate tarile. Pe de-o parte. Pe de alta, armata si “securitatea” ar trebui sa-si vada de treburile lor, ca nu sunt putine in contextul actual. Unii isi fac planuri cum sa evacueze muzee si biblioteci, altii isi inventariaza adaposturile dar si cladirile patrimoniu, altii au trimis acasa brosuri ce sa faci in caz de razboi. Altii isi organizeaza apararea nationala. Asta in mijlocul Europei. La noi, nici cei 2% nu sint 2%. Restul, ca acum treizeci de ani.
    Poti sa vegetezi la Bruxelles pe seama sotiei angajata acolo, se pare, pe viata, dar la un moment dat nu mai suporti sa taci. Iar Ciuca este penibil cat cuprinde. Hellvig? Nu-l stiu. Bolojan, ar fi cel mai bun, dar nu ca presedinte ci ca PM, sef de PNL. Dar tare mi-e teama ca “sudistii”, pana si ai lui, l-ar gasi prea molcom si socotit gospodar. Unde sa-si mai invarta ei afacerile? Cu primari, gunoaie, droguri, batrani, si mai ales cu imobiliare. Ce cultura, ce patrimoniu ce cumpatare?

  13. De reținut că a propus, totuși, candidatura lui Bolojan.

  14. ce dorim de la un nimeni bagat in seama ca se exprima bombastic si fara substanta?