G4Media.ro

„Sunburning”, un nou trend periculos de pe TikTok, despre care experții avertizează…

Sursa foto: Photo 105472718 © Wanida Prapan | Dreamstime.com

„Sunburning”, un nou trend periculos de pe TikTok, despre care experții avertizează că poate crește riscul de cancer / Unii infleunceri pretind că arsura solară poate vindeca acneea

Unii influenceri din social media îi încurajează pe cei care merg la plajă să nu folosească protecție solară în încercarea de a „vindeca” acneea. Dar medicii spun că consecințele ar putea fi devastatoare, relatează Euronews.com.

Experții în sănătate avertizează cu privire la o tendință periculoasă care circulă pe social media și care încurajează oamenii să nu folosească cremă de protecție solară.

Un număr tot mai mare de videoclipuri de pe populara platformă de socializare TikTok sugerează că o arsură solară ar putea fi benefică pentru sănătate sau chiar ar putea ajuta la eliminarea acneei.

Medicii de la Queen Victoria Hospital din Marea Britanie au denunțat rapid tendința virală, explicând că aceasta ar putea crește șansele de apariție a cancerului de piele.

„Deși există beneficii pentru sănătate asociate cu expunerea la suficientă lumină solară, crema de protecție solară ar trebui utilizată în continuare pentru a reduce riscul de apariție a cancerului de piele”, au afirmat aceștia într-un comunicat.

„Cu cât aveți mai multe episoade de arsuri solare de-a lungul vieții, cu atât crește riscul de a dezvolta cancer de piele, precum și îmbătrânirea prematură a pielii”.

„Impactul acestei tendințe ar putea fi de mare anvergură”, au spus ei.

Spitalul tratează aproximativ 700 de pacienți pe an pentru arsuri solare, adăugând că „numărul crește de la an la an”.

Medicii sunt îngrijorați că efectele acestei tendințe ar putea dura ani de zile, ceea ce înseamnă că „adepții TikTok ar putea foarte bine să dezvolte cancer de piele în anii următori”.

Sam Orkar, director clinic la Queen Victoria’s Plastics and Burns Services, spune că melanomul este al cincilea cel mai frecvent tip de cancer, iar numărul cazurilor în Marea Britanie este în creștere.

„Există modalități mai sigure de a trata acneea decât să vă expuneți la risc prin expunerea neprotejată la soare”, a spus el.

Ce este melanomul și care sunt cele mai frecvente simptome?

Melanomul este un tip de cancer de piele care se poate extinde la alte organe. Lumina ultravioletă este cea mai frecventă cauză.

Riscul este mai mare pentru persoanele cu pielea palidă sau cu un număr mare de alunițe, precum și pentru cele care sunt înrudite cu o familie cu antecedente de cancer de piele.

Alunițele sunt cel mai bun indicator pentru monitorizarea dezvoltării potențiale a melanomului.

Cele mai frecvente simptome sunt alunițele cu forme sau margini neuniforme, sau chiar cu un amestec de două sau mai multe culori.

De asemenea, alunițele sunt de obicei mici, în timp ce melanoamele tind să fie mai mari, adesea cu o lățime mai mare de 6 mm. O aluniță care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea poate fi, de asemenea, un melanom, potrivit National Health Service din Regatul Unit.

Medicii recomandă să vă verificați alunițele cel puțin o dată pe an.

Care țări din UE au cea mai mare rată a melanomului?

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a estimat că, în 2022, existau peste 1,5 cazuri de cancer de piele în lume.

În țările UE, Danemarca are cea mai mare incidență estimată a melanomului (numărul de cazuri la 100.000 de persoane), cu o rată de incidență mai mare în țările din Europa de Nord.

  • Danemarca 50,3
  • Olanda 48,0
  • Suedia 42,4
  • Finlanda 35,7
  • Germania 34,8
  • Slovacia 33,6
  • Irlanda 33,9
  • Belgia 29,2
  • Luxemburg 24,8
  • Franța 24,7
  • Media UE este de 22,8.

Creșterea numărului de informații eronate privind arsurile solare i-a determinat pe unii dermatologi să se adreseze ei înșiși publicului pe TikTok pentru a demonta miturile.

Dermatologul Katie Belzenay a declarat în propriul videoclip publicat pe platforma de socializare că „deși ar putea exista potențiale beneficii pe termen scurt ale bronzării cu acnee”, cum ar fi o piele mai puțin grasă și pete de acnee mai bine mascate, „riscurile expunerii la UV depășesc orice beneficii potențiale”.

Iar riscurile nu sunt legate doar de melanom – expunerea prelungită și intensă la soare, spune ea, poate provoca, de asemenea, hiperpigmentare (o afecțiune care face unele zone ale pielii mai întunecate decât altele) și eritem (roșeață a pielii), precum și agravarea petelor post-acnee.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Asta se numeste selectie naturala!

  2. Corect .