Standardele 6G în UE ar trebui să fie gata până în 2029-2030, afirmă șeful organismului european ETSI
Operatorii de telecomunicații din UE se pot aștepta ca standardele 6G pentru următoarea generație de rețele mobile să fie gata până în 2029-2030, potrivit lui Jan Ellsberger, noul director general al Institutului European de Standarde în Telecomunicații (ETSI) , relatează Euronews.com.
Ellsberger, fost vicepreședinte al companiei suedeze de telecomunicații Ericsson, a declarat pentru Euronews într-un interviu că lucrările pregătitoare în acest sens vor începe în curând. Acest lucru vine în contextul în care obiectivele actuale ale Comisiei Europene privind implementarea 5G în întregul bloc rămân neîndeplinite de cele 27 de state membre ale UE.
„Industria vizează un interval de timp 2029-2030 pentru prima versiune a standardelor 6G. Aceasta este ambiția”, a spus el, adăugând că 6G nu va însemna o mare revoluție, ci mai degrabă «o evoluție lină» a 5G.
ETSI – care are peste 950 de organizații membre în 65 de țări diferite și are sarcina de a stabili standarde aplicabile la nivel global – este una dintre organizațiile care conduc standardizarea globală a telecomunicațiilor în cadrul 3GPPP, un consorțiu global care dezvoltă protocoale pentru telecomunicațiile mobile.
Odată ce specificațiile 6G vor fi gata, acestea vor fi transpuse în standarde în toate regiunile participante: UE, SUA, India, Japonia, China și Coreea de Sud.
În raportul său privind starea deceniului digital – publicat în iunie – Comisia a afirmat că obiectivul său pentru 2023 de a ajunge la o acoperire 5G universală rămâne neatins.
Un oficial al UE a avertizat în ianuarie că desfășurarea scăzută și persistentă a implementării 5G în Europa înseamnă că alte tehnologii care depind de internetul rapid, cum ar fi inteligența artificială, se vor confrunta cu întârzieri în adoptare.
În mod similar, grupul de lobby în domeniul telecomunicațiilor ETNO a avertizat într-un raport din ianuarie că sunt încă necesare investiții suplimentare semnificative în implementare înainte de atingerea obiectivelor UE de a ajunge la o acoperire 5G și gigabit completă până la sfârșitul acestui deceniu.
Standardele IA
Cererile de standardizare din partea Comisiei Europene reprezintă doar o mică parte din activitatea ETSI, aproximativ 70% din acestea provenind chiar din partea industriei.
Ellsberger a declarat că se așteaptă ca accentul la Bruxelles să fie pus pe standardizare în următorii ani. „Toată legislația adoptată trebuie acum să fie pusă în aplicare, iar această reglementare are nevoie de standarde. ETSI va furniza partea sa de muncă în acest sens”, a spus el.
Unul dintre exemplele prezentate de ultima Comisie este Legea IA: normele stricte ale blocului pentru reglementarea aplicațiilor cu risc ridicat, care au devenit aplicabile la începutul acestei luni.
Cererea de standardizare în sprijinul politicii UE privind inteligența artificială a fost emisă în luna mai a anului trecut și transmisă CEN/CENELEC, celelalte două organisme de standardizare ale UE, ETSI fiind menționat drept contribuitor.
Elaborarea standardelor poate dura de la câteva luni la câțiva ani, depinde de subiect, a spus Ellsberger.
„Standardizarea este o solicitare voluntară din partea industriei. Cu cât avem mai mult angajament din partea industriei, cu atât va fi mai rapid”, a spus el.
Una dintre celelalte priorități ale ETSI în noul său mandat este să analizeze noile tehnologii, inclusiv cele cuantice, precum și să dezvolte inițiative privind competențele pentru a forma următoarea generație.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu