Planul economic al Kamalei Harris, criticat dur de specialiști: “Trucuri populiste”
Specialiști americani au criticat dur planul economic dezvăluit vineri de Kamala Harris, nominalizata de facto a Partidului Democrat la președinția Statelor Unite, afirmând că aceasta recurge la trucuri populiste în încercarea de a convinge alegătorii să o voteze. Harris a fost arătată cu degetul și pentru faptul că, în cei trei ani și jumătate de când este numărul doi la Casa Albă, nu a promovat măsuri economice la fel de ambițioase ca cele prezentate în actuala campanie electorală.
Un plan ambițios
Kamala Harris a prezentat vineri propuneri de reducere a taxelor pentru majoritatea americanilor, de a interzice “creșterea prețurilor de către marile companii” și de a construi mai multe locuințe la prețuri accesibile, ca parte a “economiei de oportunitate” pe care intenționează să o urmărească dacă va câștiga Casa Albă.
Agenda ei vizează economia, care a fost definită drept problema cheie a alegerilor prezidențiale din 2024, iar campania democratei a spus că propunerile ei vor fi prioritare pentru primele 100 de zile într-o Casă Albă condusă de Kamala Harris.
Reamintim că vicepreședinta Harris este nominalizata de facto a Partidului Democrat pentru Casa Albă, învestitura oficială urmând să aibă loc la Convenția Națională Democrată care se va desfășura în Chicago (Illinois) în această săptămână. Ea a ajuns în această poziție după ce președintele Joe Biden a anunțat, în urmă cu câteva săptămâni, că se retrage din cursa pentru Biroul Oval, spunând că nu va mai încerca să obțină un al doilea mandat la alegerile din SUA din această toamnă.
Retragerea liderului octogenar din cursa prezidențială a venit după luni de gafe și controverse referitoare la sănătatea și capacitatea cognitivă a lui Biden de a mai conduce SUA încă patru ani. Prestația sa dezastruoasă la dezbaterea avută cu Trump în iulie a intensificat presiunile democraților asupra lui Biden de a se retrage.
Criticii susțin că Harris a fost impusă de mașinăria liderilor democrați în mod incorect, după ce ea nu a câștigat niciun fel de alegeri în interiorul partidului și că este o candidată aleasă fără niciun merit, în afară de faptul că bifează condițiile solicitate de aripa radicală a Partidului Democrat: femeie, persoană de culoare, minoritară și promotoare a unei agende progresiste. Aceștia afirmă că inclusiv alegerea pe care Harris a făcut-o pentru postul de vicepreședinte, guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, este o dovadă a politicilor extreme pe care le urmărește candidata democrată.
Revenind la Agenda to Lower Costs for American Families, planul prezentat vineri de Harris – primul ei discurs major axat pe economie în calitate de nominalizată potențială la președinția democrată -, Reuters a scris că ea s-a angajat să introducă un nou credit fiscal pentru copii de până la 6.000 de dolari pentru familiile cu nou-născuți, să reducă taxele pentru familiile cu copii și să scadă costurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă.
Vicepreședinta a cerut, de asemenea, construirea a trei milioane de noi unități locative pe parcursul a patru ani și un stimulent fiscal pentru constructorii de case care ridică locuințe pentru cei care cumpără pentru prima dată.
Harris le-a spus susținătorilor la un miting din Carolina de Nord, un stat pe care speră să-l câștige la alegerile din 5 noiembrie, că economia SUA este puternică, dar prețurile sunt încă prea mari. Ea a afirmat că, în calitate de președinte, se va concentra asupra clasei de mijloc din America.
“Împreună vom construi ceea ce eu numesc o economie de oportunitate,” a spus ea. “Construirea clasei de mijloc va fi un obiectiv definitoriu al președinției mele, deoarece cred cu tărie că, atunci când clasa de mijloc este puternică, America este puternică.”
Reuters a precizat că, Harris, care a spus că va dezvălui mai multe detalii despre planurile sale economice în săptămânile următoare, își propune să prezinte o viziune diferită de cea a adversarului ei, republicanul Donald Trump, în ceea ce privește valorile economice generale și în special tarifele și impozitele.
Fostul președinte a propus noi tarife generale la import, o idee pe care Harris a respins-o.
“(Trump) vrea să impună ceea ce este, de fapt, o taxă națională pe vânzări asupra produselor de zi cu zi și a bunurilor de bază pe care le importăm din alte țări,” a spus Harris. “Asta îi va distruge pe americani”.
“Acest lucru va însemna prețuri mai mari pentru aproape fiecare dintre nevoile voastre zilnice: o taxă Trump pe benzină. O taxă Trump pe alimente. O taxă Trump pe îmbrăcăminte. O taxă Trump pe medicamentele eliberate fără rețetă.”
Planul lui Harris include o interdicție federală a creșterii prețurilor la alimente și produse de bază, despre care campania ei spune că urmărește să împiedice marile corporații să exploateze pe nedrept consumatorii în timp ce generează profituri corporative excesive.
În calitate de președintă a Americii, Harris va îndruma Comisia Federală pentru Comerț să impună “sancțiuni aspre” companiilor care încalcă noile limite privind creșterea prețurilor, au spus oficialii campaniei sale.
“Știu că majoritatea companiilor creează locuri de muncă, contribuie la economia noastră și respectă regulile,” a declarat Harris. “Dar unii nu fac asta, iar acest lucru pur și simplu nu este corect. Și trebuie să luăm măsuri atunci când se întîmplă asta.”
De asemenea, planul său cere o serie de stimulente fiscale și alte măsuri pentru a încuraja construirea de case pentru cei care cumpără pentru prima dată locuințe și un credit de 25.000 de dolari pentru astfel de cumpărători. De asemenea, Harris urmărește să extindă asistența pentru închiriere, să interzică stabilirea prețurilor de închiriere și să împiedice firmele de pe Wall Street să cumpere case în cantități mari.
În plus, Harris a vorbit despre eforturile de a reduce costurile de asistență medicală, a anula datoria medicală și a evidenția modul în care Administrația Biden a negociat scăderea cu până la 79% a prețurilor celor 10 medicamente eliberate pe bază de rețetă cele mai vândute de Medicare.
Potrivit Reuters, Harris menține promisiunea lui Biden de a nu crește impozitele pentru persoanele care câștigă 400.000 de dolari sau mai puțin pe an, iar campania ei își propune să prezinte un contrast legat de situația impozitelor cu Trump, care a redus cota impozitului pe profit la 21% de la 35% și a implementat alte reduceri fiscale care urmează să expire anul viitor. Trump a promis că va face permanente reducerile de taxe.
Propuneri cu repetiție
Agenda economică propusă de Kamala Harris apare ambițioasă, dar ea nu este deloc nouă. Reuters a precizat că, dacă Harris va ajunge în Biroul Oval, planul economic al democratei are toate șansele să întâmpine rezistență atât din partea corporațiilor, cât și a Congresului, care a respins propuneri similare atunci când ele au venit de la președintele Biden.
Ideile economice progresiste sunt privite pozitiv de unii alegători, dar s-au dovedit greu de transformat în legi. Majoritatea priorităților economice ale lui Harris – dar și ale lui Trump – vor trebui să beneficieze de un sprijin majoritar în Congres. Lucru greu de obținut. De exemplu, un proiect de lege pentru creditul fiscal pentru copii a fost adoptat de Camera Reprezentanților, dar a rămas blocat în Senat în acest an.
Criticile rapide ale republicanilor la agenda economică a lui Harris au indicat de altfel dificultățile enorme pe care o potențială Administrație Harris le va avea ca să-și impună agenda în Congres. De exemplu, într-o convorbire telefonică cu ziariștii, consilierii economici ai lui Trump, Kevin Hassett și Stephen Moore, au susținut că propunerile lui Harris ar stimula inflația și ar dăuna economiei. O propunere de a oferi până la 25.000 de dolari celor care cumpără case pentru prima dată nu ar face altceva decât să crească prețurile locuințelor, au spus ei.
Republicanii îi învinuiesc de altfel pe Biden și Harris pentru că prezidează o economie în care prețurile au crescut și dau vina pe politicile progresiste pe care le-au implementat pentru stimularea inflației.
Planurile lui Harris sunt menite să abordeze acest lucru făcând apel la un segment larg al americanilor, care adesea îi percep pe republicani ca administratori economici mai buni și sunt îngrijorați atât de costurile mai mari, cât și de perspectivele lor economice, a scris Reuters.
Unele dintre politicile lui Harris, inclusiv cele privind locuințele și alimentele, au fost atacate ca fiind inoportune și excesiv de liberale de către republicani și unele grupuri industriale.
Committee for a Responsible Federal Budget (CRFB), un grup nepartizan, a estimat și el că planul economic al lui Harris ar crește deficitele cu 1,7 trilioane de dolari net într-un deceniu, un număr care ar putea urca la 2 trilioane de dolari dacă politicile temporare privind locuințele ar deveni permanente, potrivit The Hill.
“Trucuri populiste”
Agenda economică a Kamalei Harris a fost criticată nu doar de adversarii republicani, care-i reproșează costurile ridicate și efectele negative asupra nivelului de trai al americanilor. (Republicanii critică și faptul că Harris nu a promovat inițiative economice de succes în perioada de când este vicepreședintă a Statelor Unite).
Analiști media și specialiști în economie care sunt aliați ai democraților au criticat și ei planurile nominalizatei de facto a Partidului Democrat pentru Biroul Oval.
De exemplu, consiliul de redacție al Washington Post – o publicație apropiată de stânga de peste ocean – a criticat agenda economică a vicepreședintei Harris, pe care ei a descris-o drept “trucuri populiste.”
“Discursul de vineri al vicepreședintei Kamala Harris a fost o oportunitate de a informa alegătorii despre modul în care o președinție Harris ar gestiona o economie despre care mulți consideră că nu funcționează bine pentru ei,” a scris consiliul într-un editorial. “Din păcate, în loc să livreze un plan substanțial, ea a irosit momentul în trucuri populiste.”
În timp ce Harris spera să inspire americanii care se confruntă cu niveluri ridicate ale inflației, consiliul editorial al Washington Post a rămas nesatisfăcut de planurile ei. Consiliul a recunoscut că Harris trebuia să recunoască prețurile crescute cu care se confruntă americanii, dar a considerat că ea a căutat un țap ispășitor unde nu trebuia.
“O modalitate de a gestiona situația ar putea fi să.. le spună alegătorilor că inflația a crescut în 2021, în principal pentru că pandemia a zguduit lanțurile de aprovizionare și că politicile Rezervei Federale, pe care administrația Biden-Harris le-a susținut, lucrează pentru a o încetini,” au scris ei. “În schimb, vicepreședinta a optat pentru o cale mai puțin directă: învinovățirea marilor corporații.”
Printre politicile anunțate de democrată se numără și interzicerea creșterii prețurilor, cu Harris care a spus că va determina Comisia Federală pentru Comerț să urmărească corporațiile din industria alimentară. Editorialul WP a spus că această propunere în special a fost “definită vag” și nu este clar ce înseamnă profiturile excesive pentru o industrie cu marje relativ scăzute.
“Doamna Harris spune că va viza companiile care obțin profituri “excesive,” indiferent de ce înseamnă asta,” a scris redacția. “Din fericire, această manieră a doamnei Harris a fost primită cu scepticism aproape instantaneu, mulți critici citând controlul eșuat al prețurilor de către președintele Richard M. Nixon din anii 1970. Rămâne de văzut dacă propunerea Harris va convinge alegătorii – dacă o analiză economică solidă încă contează, ea nu îi va convinge.”
Comitetul editorial a lăudat-o pe Harris pentru multe dintre planurile ei. Washington Post i-a lăudat planul de a construi trei milioane de case noi în următorii patru ani pentru a aborda criza locuințelor la prețuri accesibile. Ziariștii și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru creșterea creditului fiscal pentru copii ca “o politică foarte eficientă împotriva sărăciei” și extinderea reducerilor fiscale pentru “lucrătorii din prima linie” cu venituri mici, fără copii.
Deși a susținut aceste politici, consiliul a subliniat, de asemenea, îngrijorările cu privire la costul planului ei, invocând insistențele lui Harris că Casa Albă pe care o va conduce nu va crește taxele pentru gospodăriile care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari anual. Editorialul a citat însă estimarea CRFB că planul complet ar adăuga 1,7 trilioane de dolari la deficitul Americii pe parcursul unui deceniu.
Consiliul editorial a recunoscut că fiecare echipă de campanie face “comentarii scumpe,” dar și-a exprimat nemulțumirea evidentă față de planul lui Harris.
“Totuși, chiar și ajustat pentru standardele manipulatoare ale economiei de campanie, discursul doamnei Harris de vineri este o dezamăgire,” a concluzionat articolul din Washington Post.
Iar criticile nu s-au oprit aici. Unii economiști și experți financiari au pus la îndoială planul lui Harris, argumentând că corporațiile nu joacă un rol important în creșterea prețurilor la alimente.
Editorialista de la Washington Post Catherine Rampell a criticat planul, scriind că “este greu să exagerezi cât de proastă este această politică.”
“Dacă adversarul tău pretinde că ești un “comunist,” poate ar fi bine să nu începi cu o agendă economică care poate fi (cu exactitate) etichetată drept control federal al prețurilor,” a scris Rampell.
“Cea mai mare parte a inflației din ultimii câțiva ani a fost cauzată de creșterea costurilor,” a declarat Steven Hamilton, profesor de economie la Universitatea George Washington, pentru ABC News. Hamilton a recunoscut că creșterile de preț pentru unele produse alimentare se pot datora concentrării corporative, dar a spus că aceasta nu reprezintă o cauză principală a inflației generale.
“Trebuie să ai grijă să nu alegi doar ce îți convine,” a spus Hamilton.
Michael Jones, profesor de economie la Universitatea din Cincinnati, a declarat că un plafon impus de guvern pentru prețuri ar putea duce la epuizarea bunurilor din magazine în perioadele de penurie.
“Dacă există o restricție privind prețurile pe care companiile le pot percepe pentru produse, acestea pur și simplu nu le vor furniza,” a afirmat Jones.
Propunerile lui Harris nu sunt doar “extraordinar de vagi” și abordează o “non-problemă economică,” dar par, de asemenea, să fie “copiate direct dintr-un plan de cinci ani” al lui Mao sau al lui Iosif Stalin, au declarat economiștii pentru New York Post.
“Cine va decide exact care este prețul corect pentru ouă, pâine sau cereale?” a întrebat Brian Riedl, cercetător în economie la Institutul Manhattan, un think tank conservator. “Guvernul federal va veni cu un meniu în stil sovietic cu ceea ce magazinele alimentare pot percepe fără a fi pedepsite de stat?”
“Toți cei care au trăit sau au studiat anii 1970 știu că controalele prețurilor sunt dezastruoase, deoarece duc la lipsuri,” a spus Riedl. “Cererea depășește cu mult oferta. … Acesta este motivul pentru care aveai cozi la benzină.”
În timp ce controalele prețurilor ar putea fi pe termen scurt “moderat dezinflaționiste,” a adăugat Riedl, alte politici ale lui Harris, cum ar fi plățile în avans de 25.000 de dolari pentru orice cumpărător de case pentru prima dată, ar fi “absolut inflaționiste”.
“Aceasta este politică,” a remarcat Riedl. “Campania lui Harris este vulnerabilă din cauza inflației, deoarece Administrația Biden-Harris a înrăutățit inflația cu deficite de cheltuieli și tarife – iar această inițiativă este în întregime un efort de a respinge propria vină și, în schimb, de a da vina pe corporațiile lacome care măresc prețurile.”
“Acest lucru merge bine la populiștii care vor doar prețuri mici și lucruri gratuite, dar nu își amintesc de economia de bază studiată în liceu. Și nu-și amintesc de anii 1970,” a subliniat specialistul.
Planurile lui Kamala Harris pentru economie
· Harris intenționează să reducă costurile cu alimentele, ceea ce include colaborarea cu Congresul pentru a interzice “creșterea prețurilor” sau oprirea vânzătorilor de a-și stabili prețurile excesive pentru produsele lor.
· Harris a promis că va lucra la construcția a trei milioane de case noi pentru “a termina deficitul de locuințe” într-un interval de patru ani, oferind un prim stimulent fiscal oamenilor care construiesc case.
· Campania Harris vrea extinderea creditului fiscal pentru copii pentru a oferi familiilor cu venituri medii și mai mici până la 6.000 dolari în scutiri de impozit pentru familiile care au copii în primul an de viață.
· Harris dorește “să anuleze datoria medicală pentru milioane de americani și să îi ajute să evite acumularea unor astfel de datorii în viitor,” plafonând costurile insulinei la 35 de dolari și costurile pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă la 2.000 de dolari.
Surse: Reuters, The Hill, Washington Post, ABC News, X
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii