G4Media.ro

Avertisment al salvamontiștilor privind comportamentul insectelor din cauza caniculei / ”Își fac…

Sursa foto: Pixabay

Avertisment al salvamontiștilor privind comportamentul insectelor din cauza caniculei / ”Își fac cuiburi chiar în pământ, nu trebuie să căutăm prin copaci” / ”Mușcăturile de insecte au devenit din ce în ce mai periculoase, mai ales de viespi sălbatice”

Temperaturile ridicate au efecte și asupra insectelor, chiar și în zonele montane considerate mai răcoroase. Salvamontiștii ne sfătuiesc să fim atenți atunci când mergem pe trasee, pentru că putem întâlni cuiburi de viespi, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Timișoara.

În Retezat, de exemplu, au fost câteva cazuri grave în care persoane mușcate de viespi au avut nevoie de intervenții de urgență pentru a putea fi salvate de la un deznotământ nefericit.

„Soarele este foarte de vină, într-un ghilimele, de situația aceasta, pentru că, atunci când este foarte cald, ele se agită foarte tare și atacă. În pădure, la răcoare, nu o să le găsiți, doar dacă sunt neapărat un cuib de viespi. Ele stau undeva în zone umbrite, dar totuși la soare. Își fac cuiburi chiar în pământ, nu trebuie să căutăm prin copaci. Trebuie avut grijă. Dacă se simte cumva sau se observă apariția viespilor sălbatice, să ne ducem cât mai repede de acolo să ne vedem de treabă”, spune Ovidiu Bodean, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara.

Salvamotiști atrag atenția persoanelor care suferă de alergii că este necesar să se testeze și pentru înțepăturile de viespi.

„Mușcăturile de insecte au devenit din ce în ce mai periculoase, mai ales de viespi sălbatice Am avut câteva cazuri foarte grave. Cei care sau afecțiuni și au alergii de acest fel trebuie să aibă cu ei și medicamentul respectiv, care, bineînțeles, trebuie să fie recomandat de către doctor. Mai ales la copii se întâmplă. Trebuie făcute teste și să consulte un alergolog, dacă merg la munte, să știe din timp ce medicament să aibă cu ei. Noi nu suntem abilitați să administrăm medicamente, însă, în cazuri extreme, sigur, chemăm elicopterul, chemăm serviciile de urgență abilitate pentru aceste tratamente speciale”, mai spune Ovidiu Bodean.

Turiștii care sunt înțepați de vieți sunt sfătuiți să apeleze numărul de urgență 112 sau dispeceratul Salvamont la numărul 0Salvamont tastat direct de pe telefonul mobil.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...