G4Media.ro

Primăria din Focșani oferă 100 de lei pentru fiecare câine adus de…

Sursa foto: imagini amator

Primăria din Focșani oferă 100 de lei pentru fiecare câine adus de oameni în adăpostul public / Reprezentant ONG: Să transformi pe oricine în hingher este absolut iresponsabil

Primăria Focșani oferă 100 de lei pentru fiecare câine dus de oameni în adăpostul public, ca să reducă numărul cazurilor de abndon. „Așa cum prin Returo a crescut gradul de colectare, așa se poate gândi și despre această bonificație acordată cetațenilor”, este de părere primarul. ”Demersul este cel puțin imoral, din anumite puncte de vedere ilegal și este împotriva a tot ce ne chinuim noi să facem de 20 de ani încoace”, răspund ONG-urile.

Potrivit unei hotărâri din 2023 a Consiliului Local Focșani, persoanele care predau animale în adăpostul public sunt recompensate cu 100 de lei pentru fiecare câine adult și cu 50 de lei pentru pui.

„Este o hotărâre prin care am venit în întâmpinarea cetățenilor care nu vor să își mai păstreze câinii, să îi ajutăm să înțeleagă că e mai benefic să îi aducă. Noi nu ne adresăm publicului larg, să meargă și să captureze câini. Dacă am o femelă și nu mai pot să cresc puii, decât să îi abandonez, mai bine îi duc. Înregistrăm un număr mare de cetățeni care sunt speriați de câinii abandonați, iar animalele pot speria sau chiar musca bătrănii și copiii”, a declarat primarul Cristi Valentin Misăilă pentru G4Media.

Sterilizarea este obligatorie prin lege, iar abandonul animalelor se pedepsește cu amendă până la 12.000 de lei.

„Dacă am o cățea și sunt obligat de lege să o sterilizez, nu văd de unde aș avea pui. Să transformi pe oricine în hingher – în condițiile în care prinderea animalelor se face de către personal special instruit și cu mașini speciale – înseamnă să pui în pericol viața oamenilor și a animalelor și este absolut iresponsabil”, a declarat Andreea Rosetti, reprezentantul Humane Society Internațional, pentru G4Media.

Primarul din Focșani precizează că nu încurajează încălcarea legii, așa cum îl acuză societatea civilă: „Eu consider că hotărârea este perfect legală. Obligativitatea sterilizării revine proprietarilor. Și dacă ei nu sterilizează? Aceste ONG-uri cunosc realitatea din teren? Sunt multe localități unde se capturează câini, care apoi sunt lăsați la marginea orașului. Ce ar fi mai bine? Să îi lăsăm pe stradă?”

Edilul precizează că a făcut și campanii de sterillizări gratuite, însă nu au avut succesul scontat, pentru că „sumele alocate nu au fost cheltuite integral”.

Reprezentanții ONG-urilor mai trag un semnal de alarmă: oricine poate merge să predea animale, fără să facă dovada proprietății, astfel că ar putea preda chiar și animale furate. În plus, nu e clar ce se întâmplă cu animalele respective, dacă foarte mulți oameni merg să predea câini și adăpostul se umple.

Potrivit legii, câinii din adăposturile publice pot fi eutanasiați după 14 zile lucrătoare.

G4Media „Pets&Cats” a cerut puncte de vedere de la Poliția Animalelor și de la ANSVSA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. absolut oribil!