Investigație The Times și BBC: Traficanții de arme din Yemen vând mitraliere pe rețeaua de socializare X
Traficanții de arme din Yemen folosesc în mod deschis platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, pentru a vinde kalașnikov-uri, pistoale, grenade și lansatoare de grenade, relatează BBC.
Comercianții operează în capitala Sana’a și în alte zone aflate sub controlul Houthi, o grupare rebelă susținută de Iran și proscrisă ca teroristă de guvernele SUA și Australiei.
„Este de neconceput ca ei [comercianții de arme] să nu opereze în numele Houthi”, a declarat fostul ambasador britanic în Yemen, Edmund Fitton-Brown, care lucrează acum pentru Counter Extremism Project.
„Comercianții pur privați care ar încerca să profite de pe urma aprovizionării, [de exemplu] a guvernului din Yemen, ar fi rapid închiși”.
O investigație a ziarului The Times a constatat că mai multe dintre conturile yemenite purtau bulina albastră de verificare.
Atât The Times, cât și BBC au contactat X pentru comentarii, dar nu au primit până acum niciun răspuns.
Majoritatea moderatorilor de conținut ai platformei au fost concediați după ce noul proprietar Elon Musk a cumpărat compania în 2022.
Reclamele sunt în cea mai mare parte în limba arabă și vizează în principal clienții yemeniți, într-o țară în care se spune adesea că numărul de arme depășește populația cu trei la unu.
BBC a găsit mai multe exemple online, care oferă arme la prețuri atât în riali yemeniți, cât și în riali saudiți.
Cuvintele de lângă arme sunt menite să atragă cumpărătorii.
„Artizanat premium și garanție de top”, spune un anunț. „AK-ul modificat de yemeniți este cea mai bună alegere”.
Un videoclip demonstrativ, filmat pe timp de noapte, îl arată pe vânzător descărcând un încărcător de 30 de cartușe la foc automat.
Un altul oferă pistoale Glock, produse în Pakistan, pentru aproximativ 900 de dolari bucata.
Cu toate acestea, aceste anunțuri nu sunt ascunse în adâncurile Dark Web, unde de obicei se comercializează arme și alte articole ilegale, ci sunt la vedere pe X, accesibile în mod deschis pentru milioane de oameni.
Comentând această situație, ONG-ul Tech Against Terrorism, cu sediul în Regatul Unit, a lansat ceea ce a numit un apel urgent către platformele tehnologice pentru a elimina în mod activ conținutul care sprijină Houthi de pe internet și de pe platformele social media.
Houthi, o minoritate tribală montană, a preluat puterea în Yemen în 2014, înlăturând guvernul recunoscut de ONU.
De atunci, o campanie militară de șapte ani condusă de Arabia Saudită vecină nu a reușit să îi înlăture, iar țara a intrat în război civil.
La sfârșitul anului 2023, Houthi, care dispun de un arsenal extins de drone și rachete, multe dintre acestea furnizate de Iran, au țintit nave comerciale și navale în Marea Roșie.
Houthi afirmă că acest lucru este în sprijinul palestinienilor din Gaza, însă multe dintre nave nu au avut nicio legătură cu Israelul.
O forță maritimă în larg condusă de SUA nu a reușit să oprească atacurile Houthi asupra transportului maritim, care au avut un efect dezastruos asupra comerțului care trece prin Canalul Suez din Egipt.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii