G4Media.ro

Fluctuațiile de greutate. Ce ne spun cifrele de pe cântar

Sursa foto: Unsplash / i yunmai

Fluctuațiile de greutate. Ce ne spun cifrele de pe cântar

În noul episod din podcastul video G4Media „Fântâna de sănătate”, realizat de Tania Fântână, nutriționist dietetician, vorbim despre cum fluctuează greutatea noastră atunci când nu vine vorba de îngrășat. Vezi aici noul episod de 5 minute.

„Cazul acela în care crește cifra de pe cântar pentru că mănânci eclere și hamburgeri și bifezi toate street foodurile din oraș cred că îl știi deja. Nicio filozofie, pur și simplu mănânci mult și atât timp cât îți asumi asta totul este în regulă.

Trebuie să știm că greutatea nu este o cifră care depinde numai de grăsime. Fiind un sistem viu care interacționează cu mediul în care trăiește, greutatea noastră fluctuează 1-2 kilograme chiar pe parcursul unei zile fără ca asta să însemne îngrășat sau slăbit.

Dacă mâine ai cu 2-300 grame mai mult decât azi și tu azi ai mâncat numai ton cu frunze nu înseamnă că te-ai îngrășat. Poate să însemne că ai un colon ce nu a eliminat complet bolul alimentar din ziua precedentă, că ai reținut apa mai mult pentru că nu ai băut suficient sau că ai mâncat mai sărat. Trebuie să ne raportăm la greutatea noastră ca la un interval ce variază și nu la o cifră statică.

Ne cântărim întotdeauna dimineața, pe stomacul, gândurile și intestinele goale.

Dacă avem un cântar inteligent ce ne spune și compoziția corporală: grăsime, oase, mușchi, atunci ne cântărim pe seară între ora 18-20 , înainte de duș și înainte de efort fizic consistent. Aici hidratarea joacă un rol crucial în corectitudinea datelor. Țineți vă rog cont că această metodă (impedanță bioelectrică) este una ce lasă loc multor interpretări.

Dacă sunteți într-o perioadă în care vreți să cunoașteți cum reacționează corpul vostru, vă recomand să vă cântăriți zi de zi, orice ar spune psihologii despre formarea unei obsesii din asta. De ce recomand asta? Simplu, fiindcă face o legătură între cât mâncați și cât cântăriți a doua zi și fiindcă ne face să ne dăm seama că greutatea noastră depinde de noi în primul rând. Mănânci puțin, o ia în jos. Mănânci mult, crește.

Alți factori de care vă rog să țineți cont când vă interpretați cifrele și care influențează greutatea în sens crescător, mai ales dacă sunteți femei sunt:

– Perioada premenstruală, când știm că și aptitudinile noastre sportive (și de orice altă natură) au mult de suferit. Aici putem lua 2kg în plus care nu înseamnă grăsime, ci retenție de apă datorită încărcăturii hormonale mai mari. Aici și metabolismul crește cu vreo 200kcal/zi, mai ales în prima fază foliculară, deci dacă adăugați la alimentația voastră normală un baton de fructe uscate și nuci de aprox 30gr și maxim 200kcal este posibil să nu vă îngrășați;

– Deshidratare. Când nu bem suficientă apă, organismul recirculă din cea existentă și nu-l lasă sufletul să o trimită mai departe rinichilor să o elimine. Dacă vreți să scăpați de retenția de apă beți mai multă apă.

– Efort fizic aerob sau anaerob intens (alergat sau mers la sală). Dacă faceți sport în ziua respectivă este normal ca acul cântarului să crească. Am vrea noi să crească mușchii așa cu câte 1kg de la o zi la alta (sau nu) dar de obicei este vorba de cum se reține apa în fibra musculară (mai mult);

– Alimentație bogată în carbohidrați. Da, făinoasele. Datorită rezervelor de glicogen care se formează, se reține și multă apă. Sentimentul ăla de îngreunare după ce mănânci 2 pumni de covrigi, mai ales după ce n-ai mâncat mai mult timp, nu înseamnă neapărat grăsime adăugată (acum na, dacă mănânci 2 pungi nu garantez nimic), dacă te hidratezi corespunzător le vei elimina în 24h;

– Constipația crește numărul kilogramelor pe cântar, fără că asta să însemne că ne-am îngrășat;

– Alimentația bogată în sodiu; murături; brânzeturi maturate, alimente conservate, mese luate la restaurant cu multă sare și potențiatori de gust adăugați, toate duc la retenție de apă și implicit la creștere pe cântar;

– Consum de alimente procesate, ambalate, ready to eat. Din cauza conservanților, monoglutamatului de sodiu care se adaugă pentru potențarea aromelor și altor un milion de E-uri și un miliard de forme de zahăr toate duc la retenție de apă și la greutate sporită pe cântar.

Gătește-ți singură, mănâncă multe legume și salate, pește și carne slabă, iaurturi, mișcă-te periodic, bea aproximativ 2l de lichide pe zi, gândește frumos despre tine și cei din jur și vei avea greutatea pe care o meriți.

– Insomniile sau somnul de proastă calitate cresc hormonii de stres din noi și duc la retenție de apă. Observați cât de greoi vă simțiți după o perioadă de nesomn.

Indiferent cât de inteligent este cântarul vostru sau nu, nu evitați să știți câte kilograme aveți. Pentru că atunci când nu vrei să știi ce problemă ai, șansele să o rezolvi sunt nule. Cât timp fugi de balaur el devine tot mai mare în urma ta și parcă și mersul lui e mai galopant. Vine un moment în viață în care nu vrei să mai ai balauri care te tot aleargă. Cine știe, poate și pentru tine a venit momentul ăsta.

Nu-i iubim pe cei din jur după numărul kilogramelor sau procentului de grăsime. Îi iubim pentru cât de mult putem să fim noi, autentici și relaxați în preajma lor. Și ăsta e un sentiment atât de minunat…

Notă: Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează