G4Media.ro

Noi recomandări pentru un somn mai bun: exerciții fizice de scurtă durată,…

Sursa foto: Unsplash / Jonathan Borba

Noi recomandări pentru un somn mai bun: exerciții fizice de scurtă durată, după amiaza și seara

Importanța somnului pentru sănătatea generală nu poate fi supraestimată – acesta îmbunătățește starea de spirit, sporește energia și reduce riscul de îmbolnăvire, pentru a numi doar câteva beneficii. Cu toate acestea, mulți oameni se luptă pentru a obține nopți odihnitoare. În Statele Unite, 39% dintre adulții cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani declară că nu dorm suficient, conform unui studiu realizat în 2022 de către Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, transmite CNN.

Acum, un mic studiu de publicat la 16 iulie în revista BMJ Open Sport & Exercise Medicine sugerează o strategie simplă, dar eficientă pentru îmbunătățirea duratei somnului: încorporarea unor scurte pauze de exerciții de rezistență, sau de antrenament de forță, seara.

Pe baza constatărilor, această abordare nouă ar putea transforma modul în care oamenii se gândesc la rutinele de dinainte de culcare și ar oferi o soluție practică pentru cei care au nevoie de mai mult somn.

Mini pauze de antrenament de forță în timpul după-amiezii
Realizat de cercetători de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, micul studiu a analizat impactul unor reprize regulate de exerciții de rezistență de trei minute la fiecare 30 de minute pe o perioadă de patru ore seara.

Purtând monitoare de activitate, 28 de femei sănătoase, nefumătoare, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, care de obicei stăteau mult timp în șezut în timpul zilei de lucru și seara, fie s-au angajat în pauze de activitate, fie au rămas în șezut pe întreaga durată într-un mediu de laborator supravegheat.

Constatările au fost convingătoare: Participanții au dormit în medie cu 27,7 minute mai mult atunci când au luat pauze regulate de exerciții, comparativ cu perioada în care au stat jos fără întrerupere. În plus, nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește eficiența somnului sau numărul de treziri, indicând faptul că sesiunile scurte de exerciții fizice nu au perturbat alte aspecte ale calității somnului.

Potrivit lui Gale, majoritatea sfaturilor tradiționale privind calitatea somnului descurajează perioadele lungi de exerciții intense în apropierea orei de culcare, deoarece acestea pot crește temperatura corpului și ritmul cardiac, despre care se crede că au un impact negativ asupra calității somnului. Cu toate acestea, acest studiu contestă această noțiune. „Cercetarea noastră a constatat că întreruperea timpului de ședere seara cu scurte reprize de exerciții de intensitate ușoară a îmbunătățit durata somnului și nu a perturbat calitatea somnului”, a adăugat Gale prin e-mail.

Autorii studiului sugerează că este vorba mai degrabă despre efectuarea tipurilor potrivite de exerciții la momentul potrivit, care îmbunătățesc somnul în loc să îl împiedice. Natura scurtă și mai puțin intensă a exercițiilor din studiu înseamnă că acestea sunt mai puțin susceptibile de a ridica temperatura corpului și ritmul cardiac la niveluri care ar putea interfera cu somnul.

Articolul integral: CNN

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează