Oamenii de știință vor analiza 1,6 milioane de scanări ale creierului folosind Inteligența Artificială, pentru a dezvolta un instrument de predicție a riscului de demență
Oamenii de știință vor analiza mai mult de un milion de scanări ale creierului folosind inteligența artificială, cu scopul de a dezvolta un instrument de predicție a riscului de demență al unei persoane, relatează The Guardian.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și de la Universitatea din Dundee vor examina scanările CT și RMN ale pacienților din Scoția efectuate pe parcursul a mai mult de un deceniu, ca parte a unui efort de cercetare global numit NEURii.
Echipa va utiliza inteligența artificială și învățarea automată pentru a corela datele din imagini cu fișele medicale asociate, pentru a găsi modele care ar putea ajuta medicii să determine mai bine riscul unei persoane de a dezvolta demență.
Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu demență la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050, iar cercetătorii avertizează că acest lucru reprezintă o amenințare în creștere rapidă la adresa sistemelor de sănătate și de asistență socială. Costurile sociale și de sănătate legate de demență depășesc deja 1 miliard de dolari pe an, arată cercetările.
Oamenii de știință își propun să creeze instrumente digitale pe care radiologii să le poată utiliza atunci când scanează pacienții pentru a determina riscul de demență și pentru a diagnostica mai devreme boala și afecțiunile conexe.
Instrumentele ar putea contribui, de asemenea, la accelerarea dezvoltării unor tratamente mai precise pentru demență, au spus ei.
Prof. Emanuele Trucco, expert în IA și imagistică medicală la Dundee, a declarat: „Acest nou set de date va fi de mare folos cercetătorilor neurologici. În cazul în care vom stabili o dovadă de succes a conceptului, vom avea o suită de instrumente software care sunt integrate fără probleme și discret cu operațiunile radiologice de rutină care ajută la luarea deciziilor clinice și semnalează riscul de demență cât mai devreme posibil.”
Până la 1,6 milioane de imagini vor fi scanate, cu aprobarea grupului pentru beneficii publice și confidențialitate pentru sănătate și asistență socială, parte a NHS Scotland.
Datele vor fi păstrate în Scottish National Safe Haven, comandat de Public Health Scotland pentru a oferi o platformă sigură pentru utilizarea datelor electronice NHS pentru cercetare.
Co-liderul proiectului, profesorul Will Whiteley de la Centrul pentru Științe Clinice ale Creierului din Edinburgh, a declarat: „O mai bună utilizare a scanărilor cerebrale simple pentru a prezice demența va duce la o mai bună înțelegere a demenței și, eventual, la diagnosticarea mai timpurie a cauzelor acesteia, ceea ce, la rândul său, va facilita dezvoltarea de noi tratamente.
În prezent, tratamentele pentru demență sunt costisitoare, rare și de valoare incertă. Dacă putem colecta date de la un grup mare de persoane cu risc ridicat, care apoi își dau consimțământul de a lua parte la studii, putem începe cu adevărat să dezvoltăm noi tratamente”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank