G4Media.ro

Un cetățean ungar a fost arestat în SUA sub acuzația de conspirație…

Sursa foto: Anatolii STEPANOV / AFP

Un cetățean ungar a fost arestat în SUA sub acuzația de conspirație în vederea exportului în Rusia de radiouri militare americane

Departamentul de Justiție al SUA l-a arestat pe vineri pe Bence Horvath, cetățean ungar, care este acuzat de încălcări ale regulilor americane de export ce vizează Rusia, potrivit unui comunicat oficial. Bence Horvath e acuzat că a vrut să exporte ilegal tehnologie de comunicații radio de origine americană către guvernul rus, fără licență.

El a fost arestat vineri la sosirea pe Aeroportul Internațional San Francisco din San Francisco, California.

Potrivit documentelor judiciare, Horvath și alte persoane au gestionat o rețea multinațională de achiziții publice care a încheiat contracte directe cu diverse entități din cadrul guvernului rus și a lucrat la proiecte la scară largă, cum ar fi construirea de sisteme operaționale de comunicații radio în regiunea Kursk din Rusia, de-a lungul frontierei dintre Rusia și Ucraina. Plângerea susține că Horvath însuși a aranjat achiziționarea de tehnologie de radiocomunicații de origine americană și contrabanda acestei tehnologii către utilizatorii finali ai guvernului rus prin intermediul unei rețele de filiale situate în Spania, Serbia, Ungaria, Letonia și în alte părți.

„După cum se presupune, inculpatul a încercat să achiziționeze stații radio de tip militar pentru entități rusești, utilizând un lanț multinațional de achiziții publice pentru a se sustrage aplicării legii”, a declarat procurorul general adjunct Matthew G. Olsen de la Divizia de securitate națională a Departamentului Justiției.

„Departamentul de Justiție își menține angajamentul de a dezmembra și de a trage la răspundere rețelele criminale care continuă să alimenteze agresiunea rusă în străinătate și să ne amenințe securitatea colectivă.”

„Țintirea rețelelor ilicite de achiziții la nivel mondial care operează în umbră pentru a dota guvernul rus este de cea mai înaltă prioritate pentru BIS”, a declarat secretarul adjunct pentru controlul exporturilor, Matthew S. Axelrod, de la Biroul pentru industrie și securitate (BIS) al Departamentului Comerțului. „După cum demonstrează arestarea lui Horvath, nu contează în ce parte a lumii operezi – atunci când Statele Unite consideră că comportamentul tău încalcă legile noastre privind exporturile, luăm măsuri.”

Începând din ianuarie 2023, Horvath și alte persoane din rețeaua sa au inițiat discuții cu o mică societate americană de distribuție de radiouri cu privire la achiziționarea și exportul în Rusia de radiouri de uz militar fabricate în SUA și de accesorii aferente. În următoarele câteva luni, Horvath și-a continuat eforturile pentru a obține aceste articole, pe care intenționa să le transbordeze în Rusia prin intermediul unui expeditor de mărfuri din Letonia.

În cadrul schemei, Horvath a achiziționat 200 de aparate de radio militare și intenționa să le exporte în Rusia, dar nu a reușit. Serviciul vamal și de protecție a frontierelor al SUA a reținut transportul, împiedicând radiourile să ajungă în mâinile unor utilizatori finali ruși interziși.

Ungaria e considerată calul troian al Rusiei în UE și NATO.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Și încă ce cal troian. Sursa 444.hu a continuat investigațiile legate de Horvath și a găsit următoarele. Mama lui Horvath a fost șeful Agenției de Dezvoltare a Exportului Ungar, cu sediul la Moscova. Agenția – aparținătoare ministerului de externe ungar – a fost totodată furnizorul oficial al Ministerului de Interne rusesc cu tehnică de comunicație. Ministerul a răspuns că de anul trecut agenția nu mai este funcțională. ( sursa 444.hu )