Președintele Iranului spune că prețurile subvenționate la carburanți sunt iraționale
Președintele Masoud Pezeshkian a declarat într-o înregistrare video publicată marți că subvențiile pentru combustibil nu au niciun sens în Iran, un mare producător de petrol cu o economie în dificultate, care s-a confruntat în trecut cu proteste din cauza creșterii prețurilor, scrie Reuters.
„Nu există nicio raționalitate în faptul că noi cumpărăm benzină la prețul pieței libere în dolari și o vindem la un preț subvenționat”, a declarat Pezeshkian, ales în iulie, într-un videoclip difuzat de mass-media de stat.
„Economiștii și experții noștri ar trebui să se ridice împotriva acestor politici greșite”.
Noul ministru iranian al petrolului, Mohsen Paknejad, a declarat săptămâna trecută că nu există în prezent niciun plan de modificare a prețurilor benzinei, potrivit presei de stat iraniene, indicând că nu va exista o schimbare de politică, în ciuda îngrijorărilor președintelui.
Creșterile de prețuri pentru bunurile de bază, precum combustibilul și alimentele, sunt extrem de sensibile în Iran.
Protestele s-au răspândit în Iran în 2022 din cauza unei reduceri a subvențiilor de stat pentru alimente, cu sloganuri care cereau demisia liderilor de vârf.
În 2019, guvernul a introdus raționalizarea benzinei și creșteri ale prețurilor de cel puțin 50%, ceea ce a atras proteste sporadice în mai multe orașe, inclusiv în capitala Teheran.
Iranul, care are unii dintre cei mai ieftini carburanți din lume, parțial datorită subvențiilor mari, a luptat împotriva contrabandei galopante de combustibil către țările vecine.
Lupta de zi cu zi a iranienilor obișnuiți pentru a face față cheltuielilor este o provocare persistentă pentru clericii aflați la putere, care se tem de o reluare a demonstrațiilor care au izbucnit periodic din partea comunităților cu venituri mici și medii, supărate de greutățile îndurate.
Reintroducerea sancțiunilor americane în 2018 a afectat exporturile de petrol ale Iranului, reducând veniturile guvernului și forțându-l să ia măsuri nepopulare, precum creșterea impozitelor și deficite bugetare mari, politici care au menținut inflația anuală aproape de 40 %.
Deși Iranul a evitat o prăbușire economică totală, în special datorită exporturilor de petrol către China și a creșterii prețurilor la țiței, exporturile de petrol sunt încă sub nivelul de dinainte de 2018.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank