G4Media.ro

Letonia: Ministrul Apărării vrea să ca femeile să facă serviciul militar obligatoriu…

Sursa foto: X.com/@AndrisSpruds

Letonia: Ministrul Apărării vrea să ca femeile să facă serviciul militar obligatoriu din 2028

Războiul liderului rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei determină unele țări din UE să regândească serviciul militar obligatoriu, scrie Politico. Letonia ar trebui să facă conscripția obligatorie pentru femei, a declarat marți ministrul apărării din țara baltică.

„Trecând la o apărare națională cuprinzătoare, susțin recrutarea obligatorie a femeilor în serviciul național de apărare. 2028 ar putea fi momentul optim pentru a începe acest lucru”, a postat Andris Sprūds pe X, reiterându-și comentariile făcute într-un interviu acordat presei locale mai devreme marți.

De când președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, țările europene au făcut presiuni pentru a-și consolida armatele, atât în termeni de personal, cât și de armament.

Letonia, care are o graniță comună cu Rusia, a reintrodus recrutarea abia anul trecut, după ce a abolit-o în 2006. Țara, care are o populație de mai puțin de 2 milioane de locuitori, selectează recruții la întâmplare și își propune să aibă 4.000 de noi recruți până în 2028.

Țara baltică a fost una dintre ultimele țări din apropierea Rusiei care a revenit la recrutare, după ce Suedia și Lituania au decis să facă acest lucru la scurt timp după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea din Ucraina în 2014.

În timp ce capitalele europene caută să angajeze și să păstreze personal pentru forțele lor armate, conscripția obligatorie pentru femei rămâne rară. În martie, Danemarca a declarat că intenționează să introducă recrutarea femeilor, devenind astfel a treia țară europeană care se îndreaptă în această direcție, după Norvegia și Suedia.

Recrutarea obligatorie a femeilor „nu se va întâmpla astăzi sau mâine”, a declarat Sprūds pentru televiziunea letonă, subliniind obstacolele politice și tehnice care trebuie depășite.

Până în 2028, „există teme de făcut: o dezbatere publică, îmbunătățirea infrastructurii serviciului și furnizarea de materiale și echipamente adaptate special pentru femei”, a explicat el pe X.

La începutul acestui an, Letonia a aprobat un plan de dezvoltare a armatei pe 12 ani, care include orientări pentru industrie privind domeniile de investiții în funcție de prioritățile în materie de capacități, mai mulți rezerviști și dezvoltarea infrastructurii militare.

În prezent, Letonia are un serviciu militar obligatoriu pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani. Serviciul militar durează 11 luni, timp în care recruții sunt supuși unei pregătiri militare de bază și studiază elementele de bază ale tacticii, tirul, primul ajutor și alte competențe militare esențiale, scrie News Ukraine.

Recruților li se asigură tot ce au nevoie: uniforme, cazare și mese. De asemenea, aceștia primesc compensații financiare în timpul serviciului.

Începând cu 2024, femeile din Letonia pot face serviciul militar în mod voluntar.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De ce nu si tinerii intre 14 si 18???de ce nu antreneaza si câini sa sfasie din rusi?