G4Media.ro

Spania: bărbați acuzați de violență domestică își schimbă sexul pentru a scăpa…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Spania: bărbați acuzați de violență domestică își schimbă sexul pentru a scăpa de sentințe aspre. Legea transsexualității intră în coliziune cu legea privind violența de gen

În urmă cu zece zile, poliția regională bască a intervenit pentru arestarea unui individ din San Sebastian acuzat că și-a atacat soția și cele două fiice cu un cuțit. La momentul respectiv, procurorul a vrut să aplice violenței domestice circumstanța agravantă prevăzută atunci când autorul este bărbat și victima femeie, o dispoziție introdusă de marea lege-cadru din 2004 privind violența de gen. Dar a aflat că, din punct de vedere juridic, acuzatul era o femeie, transmite Le Figaro.

Fără să-și fi schimbat aspectul fizic, fără să-și fi schimbat prenumele și fără să fi informat pe nimeni din anturajul său, suspectul a cerut la starea civilă rectificarea sexului său legal. Și a primit-o.

În conformitate cu Legea transsexualilor din 2024, simpla manifestare a „dezacordului cu sexul menționat în certificatul de naștere”, așa-numitul principiu al autodeterminării de gen, este suficientă pentru a obține această schimbare oficială de identitate în Spania.

Prin urmare, procurorul a trebuit să reducă acuzația la cea de violență domestică „simplă”.

Câteva zile mai târziu, la 900 de kilometri distanță, în Sevilla, un tribunal specializat în cazurile de violență împotriva femeilor a clasat cazul. Agresorul, care fusese deja condamnat la 15 luni de închisoare pentru violență de gen în 2019, și-a schimbat sexul în august 2023. Prin urmare, toate faptele comise de atunci trebuie să fie investigate de o instanță penală obișnuită. Suspectul, care își amânase deja intrarea în închisoare prin diverse apeluri, va petrece ceva mai mult timp în libertate.

Cotidianul El País o citează pe procuroarea pentru violență de gen din Andaluzia, care spune că a observat „mai multe cazuri” de transfer de dosare în departamentul Malaga. Amparo Diaz, avocată specializată în acest tip de infracțiuni, a declarat pentru Le Figaro că a văzut mai multe situații în care „bărbații au menționat posibilitatea de a schimba sexul pentru a crea confuzie, a descuraja victimele și a le speria. În acest fel, au încercat să împiedice victima să depună o plângere sau să o retragă”.

Presa spaniolă se întreabă acum dacă noua lege privind persoanele trans a deschis o portiță prin care bărbații care agresează femei pot scăpa de pedepsele cele mai grele prevăzute de legea din 2004 privind violența de gen, o lege extrem de dură.

Exploatând această lacună, suspecții întârzie procedurile, sporesc suferința victimelor sau cer să fie încarcerați în închisori pentru femei.

După cum a spus la telefon avocatul victimei din Sevilla, José Antonio Sires: „Legea privind persoanele trans se ciocnește de legea privind violența de gen. Toate legile au lacune care sunt exploatate pentru a comite fraude împotriva legii. Problema este că, în acest caz, frauda este comisă împotriva victimelor”.

În fiecare zi vedem încercări de fraudare a legii, iar una dintre funcțiile judecătorilor este de a le detecta și preveni. Iar mai mulți activiști le cer judecătorilor din Spania să refuze o schimbare de sex atunci când e evident că este o farsă.

În cazul apărat de avocatul Sires, agresorul a fost acuzat de loviri și alte violențe și amenințări după schimbarea sa de sex. Infracțiunea de agresiune prevede o pedeapsă maximă de 12 luni de închisoare, care poate fi majorată la 18 dacă este comisă de un bărbat împotriva soției sau fostei soții. „Solicităm anularea operațiunii de schimbare de sex și retrimiterea cazului la instanța specializată”, a declarat José Antonio Sires.

Potrivit ministrului pentru egalitate, Ana Redondo, neregulile procedurale reprezintă doar o proporție foarte mică din cele aproximativ 6 000 de schimbări de sex efectuate în 2024. Ziarul conservator ABC recunoaște într-un editorial că este vorba despre „un număr mic de cazuri”, dar că ar putea exista și alte abuzuri, în domeniul legislației muncii sau al competițiilor sportive, și concluzionează că „frivolitatea cu care a fost pusă în aplicare legislația pare mai degrabă rezultatul războaielor culturale care obsedează stânga decât dorința de a recunoaște și de a nu discrimina persoanele care doresc în mod legitim să își schimbe sexul”.

În timp ce unii experți juridici iau în considerare ajustări (suspendarea schimbării de sex în cazul unei anchete în curs, creșterea sancțiunilor pentru abuzul de procedură etc.), alții cer să nu fie aruncat copilul odată cu apa de baie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. S-a cerut nebunie, nebunie avem!

    • O sa treaca si dilimandreala asta, la un moment dat. Cel mai probabil, ca orice dezmat socialist, o sa se termine odata cu banii bagati in el…

    • Iar stilistic si conceptual vorbind, articolul e un ghiveci in care sexul si genul sunt intersanjabile, in mintea Redactiei. Ei bine, conform teoriei oficiale, nu sunt.
      Nu poti sa faci cerere de schimbare a sexului si sa ti se schimbe genul.
      Nu poti sa faci o schimbare de sex ca sa scapi de legea violentei de gen.
      Etc, sunt multe. Prea multe.
      Jenibil…