G4Media.ro

Polonia reduce săptămâna de lucru: 4 zile pe săptămână sau zi de…

Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP

Polonia reduce săptămâna de lucru: 4 zile pe săptămână sau zi de lucru de 7 ore

Guvernul polonez a confirmat că va modifica Codul Muncii pentru a reduce timpul de lucru – fie prin introducerea unei săptămâni de muncă de patru zile, fie a unui program zilnic de lucru de șapte ore, înainte ca mandatul actualului Executiv să se încheie în 2027, a informat vineri presa poloneză, citată de Euractiv.com.

Având în prezent ambele opțiuni pe masă, cel mai probabil se pare că va rămâne la latitudinea companiilor să decidă dacă să facă ziua de vineri sau cea de luni libere, în cazul săptămânii de lucru cu 4 zile.

„Se va determina dacă o opțiune mai bună ar fi reducerea săptămânii de lucru medii de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile”, a anunțat luna trecută ministrul familiei, muncii și politicii sociale, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Săptămânile de lucru mai scurte au mai mulți susținători în Polonia decât zilele de lucru de șapte ore, 70% dintre angajatori preferând o săptămână de patru zile, potrivit cercetării platformei ClickMeeting.

Dziemianowicz-Bąk este în favoarea schimbărilor planificate. Într-o situație economică relativ bună, cu o rată a șomajului destul de scăzută, cererea de reducere a programului de lucru pentru ca oamenii să aibă mai mult timp pentru familii, dezvoltare și odihnă trebuie luată în serios, a spus ea, la începutul acestui an.

„Studiile arată că, cu cât lucrăm mai mult, cu atât devenim mai stresați și obosiți. O altă oră la serviciu nu se traduce neapărat într-o altă oră de eficiență”, a declarat ea pentru publicația de știri Dziennik Gazeta Prawna. Spre deosebire de colega ei, ministrul Fondurilor de Stat și Politicii Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, rămâne sceptică cu privire la ideea scurtării săptămânii de lucru. „Avem o criză demografică.

În urmă cu 15 ani, până la patru persoane lucrau pentru un pensionar (în Polonia). Acum, sunt mai puțin de trei, iar până în 2050, vor fi doar două”, a declarat ea, vineri seară, pentru postul privat Polsat News. În astfel de circumstanțe, o săptămână de lucru de patru zile „nu este o direcție pe care ar trebui să o urmăm”, a adăugat ea.

Ea a subliniat un conflict generațional. „Tânăra generație, spre deosebire de propria mea generație (Pełczyńska-Nałęcz s-a născut în 1970), nu mai consideră munca cea mai fundamentală parte a vieții lor, ci una dintre sferele importante ale acesteia, care, totuși, trebuie combinate cu viața de familie, autodezvoltarea, pasiunea și alte fascinații”, a spus ea.

Lucrările privind modificarea Codului Muncii sunt de așteptat să capete amploare în toamnă și ar putea fi finalizate în primăvara anului viitor, deoarece reducerea programului de lucru ar putea ajuta coaliția de guvernământ în campania pentru alegerile prezidențiale din 2025, a informat presa infor.pl.

Potrivit datelor Eurostat, polonezii lucrează în medie 40,5 ore pe săptămână, cel mai lung program din Uniunea Europeană după greci. Media UE este de 37,5 ore, iar media globală este de 34,2 ore. Polonia a introdus săptămâna de cinci zile cu sâmbătă liberă în 1952.

În timp ce o săptămână sau o zi de lucru mai scurtă ar fi o schimbare de anvergură în sine, sindicatele vor mai mult. Ei doresc ca zilele de concediu anual plătit, prevăzute de Codul Muncii, să fie majorate cu nouă la 35 de zile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. O sa revina inapoi la decizia asta cand o sa vada ca firmele private pleaca pe capete. E trist, dar adevarul e ca multe firme private cauta mana de munca ieftina. Ori ce fac ei in Polonia se numeste o scumpire mascata a fortei de munca cu 20%.

    • Ce sa revină mă? Tu nu vezi ca peste tot trendul e sa lucrezi cât mai puțin? Te-ai găsit tu acum ca pleacă patronii. Pai tu știi ce înseamnă sa muți o firma peste hotare? Ce costuri de relocare, reconstrucție, recrutare, adaptare la legislație și resursa umană de acolo? Decât sa te obosești cu toate astea mai bine mai lasă un pic de la ei și rămân in tara respectivă și își vad de treaba cu un profit mai mic, dar oameni mai fericiți !

    • Dani, visezi frumos. In cazul Poloniei discuti de o reducere a activitatii cu 20%. Asta nu-i oleaca. Ai in Romania exemple fara numar de firme care au plecat din cauza cresterii salariilor. Iti dau ca exemplu sectorul textilelor si imbracamintei. Practic au disparut sectoarele astea. Acum cateva saptamani era o stire cum o fabrica Louis Vuitton din Romania se inchide si da afara 1000 de oameni. Oare de ce? Nu au comenzi destule LV sau au gasit mai ieftin sa produca in alta parte?

  2. Asa, foarte bine. Hai și in România, ca patronii ar vrea sa te sclavageasca 5 zile a câte 10 ore daca ar putea.

    • Vedem dupa ce se implementeaza. Momentan au timp pana in 2027 si dupa vedem si cum vor decurge lucrurile. Si eu personal mi as dori sa munceasca nepotul meu mai putin… Dar nu tine de mine.