G4Media.ro

Analiză: Propaganda rusă mutilează mințile moldovenilor – DW

Foto: G4Media

Analiză: Propaganda rusă mutilează mințile moldovenilor – DW

Opțiunea aderării Moldovei la UE este susținută de peste 52% dintre cetățeni, potrivit unui sondaj de opinie. Din primăvară a crescut însă procentul celor cu opțiuni pro-ruse, arată o analiză Deutsche Welle.

Numărul moldovenilor care consideră că țara se mișcă într-o direcție greșită este cel mai mic din ultimii nouă ani, arată ancheta sociologică realizată de CBS Research la comanda organizației WatchDog. 41% din cei intervievați au remarcat că Moldova se îndreaptă în direcția corectă.

Numărul celor care și-au îndrăgit „călăul”, în creștere
28% dintre moldoveni văd avantaje pentru Moldova în cazul aderării la Uniunea Eurasiatică – o structură controlată de Rusia. În luna aprilie 2024, opțiunea pro-UE era susținută de 54%, iar în favoarea Uniunii Eurasiatice se pronunțau 25% dintre respondenți.

Sondajul evidențiază un impact în creștere a campaniilor rusești de dezinformare și influențare a opiniei publice asupra percepțiilor geopolitice ale moldovenilor. Se manipulează intens cu pretinsele beneficii de care ar putea profita Moldova în cazul apropierii de Rusia. Asta chiar dacă, în afară de șantaj energetic și embargouri economice, Rusia nu a oferit niciodată nimic Moldovei. Aceste campanii de dezinformare sunt în măsură să afecteze puternic rezultatele referendumului constituțional și al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, susțin experții de la organizația WatchDog.

Comunicare defectuoasă despre NATO
Din cauza propagandei rusești a scăzut considerabil numărul susținătorilor aderării Republicii Moldova la NATO – de la 34% în aprilie la 29,5% în august 2024. Și asta în condițiile în care Moldova, neutră din punct de vedere constituțional, nu are nicio umbrelă de securitate, iar după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2024, și-a permis să violeze în repetate rânduri spațiul aerian al Republicii Moldova. Despre NATO, la Chișinău vorbesc cel mai mult agenții Kremlinului. Pro-europenii evită subiectul din considerente electorale, iar asta ajută Rusia să cultive fobii legate de NATO în rândul moldovenilor. Numărul celor care s-ar opune unei aderări a Moldovei la NATO a crescut de la 47,5% în aprilie la 53,8% în august 2024. Pentru o unire a Republicii Moldova cu România ar opta, în prezent, potrivit sondajului WatchDog, 38,5% dintre moldoveni. 50% se pronunță împotrivă.

Propaganda și dezinformarea au ajuns la apogeu în Republica Moldova, chiar dacă licențele mai multor posturi TV pro-ruse, care justificau războiul Rusiei împotriva Ucrainei, au fost suspendate sau retrase în ultimii ani de către autorități. Propaganda de război a migrat în online, acolo unde intervențiile statului sunt doar cosmetice – crearea precedentelor fiind extrem de periculoasă, deoarece pot genera cenzură în cazul instalării unei guvernări autoritare în viitor.

Ultimul tren al Moldovei spre UE
Referendumul constituțional din 20 octombrie, care va testa opțiunea geopolitică a moldovenilor și va face ireversibil cursul pro-european, este ținta Kremlinului. Rusia vrea ca acest referendum să eșueze și este gata să finanțeze la negru orice acțiune sau proiect politic ce l-ar compromite. Este ultima șansă a Moscovei de a menține Moldova în sfera sa de influență. În plus, în condițiile în care Ucraina rezistă militar, reintegrarea Moldovei prin lichidarea separatismului transnistrean pro-rus este inevitabilă. Referendumul pro-UE, inițiat de Parlament la solicitarea președintei Maia Sandu, a făcut ca despre aderarea la UE să vorbească întreaga țară. „Noi avem o perioadă foarte scurtă pentru integrarea europeană. Trebuie să urcăm rapid în acest tren către UE, pentru că acesta nu va sta în gară pentru noi încă 5-10 ani”, susține fostul consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Moldova nu vrea unirea cu Romania… E valabil cred in mare parte si invers in cazul unui referendum. 54% se opun aderarii la nato…. Phahaha. Faptul ca sunt aproape 30% care vad beneficile unei adeeari la uniunea eurasiatica.. Spune multe

    • În sondajul de ieri Șoșoacă cu Simion împreună aveau 27 %.

    • Si sondajul ala.. A fost realizat de aceeasi firma? App, cifrele… Subt asemenatoare cu cele prwzentate chiar de Maia Sandu. Care a spus ca pop din Moldova nu vrea in Nato sau unire cu Romania. Ca sunt undeva pe la 30%. Cauta.. Google is your friend.

    • Si app, sunt sanse bune ca Simion si Sosoaca sa aibe peste 20% impreuna. Am vazut la Europarlamentare…

    • În România, 27% susțin pe Șoșoacă și Simion.

  2. Doar 52% se pronunta da pt intrare in ue… Fff la limita si doar 41% spun ca lucrurile merg in directia buna. Doar 41??

  3. Regiunea dintre Prut si Nistru nu ar fi trebuit sa se numeasca Republica Moldova ci ar fi trebuit sa revina la numele pe care l-a avut un secol si mai bine – Basarabia, ori sa isi ia un nume ca Moldova de Est sau Moldova Pruto Nistreana.
    Actul unirii de la 1918 facea referire la „Basarabia” – acesta era numele cu care era cunoscuta, prin extensie, regiunea dintre Prut si Nistru dupa ce a fost anexata de Imperiul Tarist la 1812.
    Denumirea de „Moldova” impreuna cu „moldovenismul” de sorginte sovietica promovat ardent acolo din perioada sovietica si pana azi, sugereaza, intr-un mod foarte perfid, ca regiunea respectiva este continuatoarea Principatului Moldovei in integralitatea sa si nu doar a regiunii dintre Prut si Nistru, desi de la 1866, cand Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești au luat numele de Romania, Romania a devenit succesorul juridic şi administrativ al ambelor principate impreuna cu toata simbolistica, heraldica si mostenirea istorica asociata fiecaruia.

  4. Privita retrospectiv, formarea statului „moldovean” este o gluma proasta, pentru ca dincolo de sentimentalisme este o problema in toata aceasta constructie politica si fals identitara – Moldova nu mai exista ca entitate politica separata de la 1859, iar Romania este succesorul juridic şi administrativ al Principatului Moldovei din 1866.
    Elementele identitare ale statului artifical RMD sunt parte din elementele identitare ale Romaniei moderne ce a dus mai departe mostenirea istorica a fostelor principate romanesti, de la stema cu capul de zimbru, la figurile eroice si pana la simbolurile istorice si culturale ale Principatului Moldovei, iar clasa politica romaneasca care in anii 90 a permis formarea acestui asa zis „al 2-lea stat romanesc”, cu toata aceasta simbolistica istorica, in ideea ca este primul pas spre reunificare, a gresit fundamental. Republica Moldova este un proiect de dezbinare a natiunii romane iar „moldovenismul” este un proiect sovietic pentru a dezbina natiunea romana cultural si identitar, statul „moldovean” fiind calul troian perfect ce avea si inca are potentialul sa ne vulnerabilizeze extrem, intern si extern.

  5. Ar fi hilar daca nu ar fi ridicol si tragic ca, la firul ierbii, in RMD Romania este privita superior si prin prisma propagandei rusesti. Referirile la romani sunt de regula peiorative – se refera la romani ca fiind t igani – o generalizare ignoranta, dar societatea din RMD este exact asa, extrem de needucata, ignoranta si primitiva, arhaica.
    Propaganda ruseasca e la ea acasa acolo dar este asa pentru ca ei aud ce le place sa auda – ca sunt urmasii lui Stefan cel Mare si ca Moldova Mare e un vis ce intr-o zi se poate realiza. Toata presa lor e in rusa, consuma doar TV in rusa, media ruseasca era intr-un timp 90% din toata piata de media. La cinema filmele erau acum niste ani dublate in rusa (!) si cu subtitrari in romana uneori – alteori nu.
    Basarabenii contemporani cu noi isi exprima, fara prea multa retinere cand te apropii mai mult de ei, dezideratul de a reface Moldova in granitele ei istorice – practic contestand formarea Romaniei moderne. Este, daca vreti, o viziune similara cu a Ungariei referitor la Transilvania – a se vedea relatiile fratesti cu Ungaria lui Orban din perioada cand era Dodon presedinte… Au o vorba acolo ‘buturuga mica rastoarna carul mare’ care este repetata obsesiv cand se vorbeste de aceasta viziune a Moldovei Mari… Toti poarta cu mandrie tot felul de bratari, colante pe masini si brelocuri cu „Moldova este patria mea” samd.
    RMD este de fapt un proiect antiromanesc 100% fiind mereu la numai cateva luni sau ani distanta de a vota urmatoarea conducere ruseasca si romanofoba acolo, pentru ca asa este societatea basarabenilor – instinctiv si profund antiromaneasca. In 2022, fostul lor presedinte era inregistrat zicand „Ai nostri sunt aproape” in contextul avansului rusilor pana in Kherson si anticipand ca vor ajunge si in Chisinau in scurt timp. De ajuns inca n-au ajuns dar, in doar cateva cuvinte, Dodon a exprimat (in limba rusa) duplicitatea basarabenilor.