G4Media.ro

Serbia și compania franceză Dassault Aviation au semnat un acord istoric pentru…

Sursa foto: Pixabay

Serbia și compania franceză Dassault Aviation au semnat un acord istoric pentru cumpărarea de avioane de luptă Rafale

Serbia a semnat joi un acord istoric cu compania franceză Dassault Aviation pentru achiziționarea unui număr nedeclarat de avioane de luptă Rafale, scrie Reuters. Acordul, semnat de ministrul sârb al apărării, Bratislav Gasic, și directorul general al Dassault Aviation, Eric Trappier, include, de asemenea, achiziționarea de „echipamente și servicii însoțitoare”, se arată într-un comunicat.

Achiziția, făcută în timpul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron la Belgrad, semnalează o schimbare majoră în poziția politică și de securitate a Serbiei, îndepărtându-se de Rusia, aliatul său tradițional și furnizorul său de arme. Aceasta este cea mai mare afacere cu arme de când Serbia a devenit independentă din uniunea sa statală cu Muntenegru în 2006.

Belgradul a redus cooperarea militară cu Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina și a condamnat invazia, dar, spre deosebire de UE, la care dorește să adere, și de alte țări occidentale, nu a impus sancțiuni Moscovei.

Forțele militare și aeriene ale Serbiei se bazează în mare măsură pe tehnologia sovietică, dar a achiziționat și elicoptere și avioane de transport de la Airbus, radare de la Thales și rachete sol-aer Mistral din Franța.

Serbia operează, de asemenea, rachete și drone chinezești. Bugetul său pentru apărare se ridică la aproximativ 2% din produsul intern brut (PIB).

Aceasta este a doua întâlnire a lui Macron cu Vucic din acest an și urmează vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Belgrad în luna mai, subliniind poziția strategică a Serbiei la marginea UE, cu legături la est și la vest.

UE rămâne cel mai mare investitor din Serbia, iar sute de mii de sârbi lucrează în companii deținute de Occident.

Dar Belgradul, care încearcă să își diversifice aprovizionarea cu gaze, este, de asemenea, dependent de gazul rusesc și are sprijinul Kremlinului în opoziția sa față de independența Kosovo din 2008.

Înainte de a adera la UE, Serbia ar trebui să îmbunătățească democrația, statul de drept și sistemul judiciar, să elimine corupția, birocrația și crima organizată și să repare legăturile cu Kosovo.

De asemenea, trebuie să își alinieze politica externă la cea a Bruxelles-ului, inclusiv prin introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Credeam ca Macron nu e prieten cu prietenii lui Putin… 😂

  2. Macar M Macron se zbate pentru Franta, ai nostrii se lupta pentru pensii speciale iar KI lucreaza la casa !

  3. Romania il vrea pe Sebi Ghita inapoi – hai ca se poate cu putina vointa…