G4Media.ro

Cea mai invazivă specie de pește care a ajuns vreodată în Thailanda…

Sursa Foto: Thai News Pics

Cea mai invazivă specie de pește care a ajuns vreodată în Thailanda a pus autoritățile pe jar / Resurse majore aruncate în lupta cu ”tilapia neagră”

A fost descrisă drept „cea mai invazivă specie” care a ajuns vreodată în Thailanda – o specie care riscă să afecteze enorm mediul, potrivit oficialilor.

În încercările de a o controla, au fost implicate mulțimi de oameni care au intrat în lacuri și modificări genetice, relatează BBC.

Cu toate acestea, tialapia neagră continuă să se răspândească prin cursurile de apă din Thailanda, afectând până acum 17 provincii.

O anchetă parlamentară a urmărit să descopere cauza și promotorul acesteia, deputatul Nattacha Boonchaiinsawat din Bangkok declarând: „Nu vom transmite generației următoare un ecosistem devastat”.

Așadar, pot autoritățile thailandeze să câștige bătălia – și cum anume a ajuns acest pește vest-african să facă ravagii la o jumătate de lume distanță?

Lupta cu o specie străină

Thailanda s-a confruntat în trecut cu focare de tilapia blackchin, însă niciunul nu a fost atât de răspândit ca acest episod recent.

Dl Nattacha estimează că această epidemie va costa economia thailandeză cel puțin 10 miliarde de baht (293 milioane de dolari; 223 milioane de lire sterline).

Problema principală este că tilapia blackchin se hrănește cu pești mici, creveți și larve de melci, care se numără printre produsele importante de acvacultură din Thailanda.

Astfel, de luni de zile, guvernul încurajează oamenii să prindă tilapia blackchin, care a ajuns în râuri și mlaștini. Peștii se dezvoltă bine în apă sărată, dar pot supraviețui și în apă dulce și sărată.

De asemenea, guvernul thailandez a dublat suma pe care o va plăti persoanelor care prind peștele, la 15 baht (0,42 $; 0,33 £) pe kilogram. Rezultatul? În suburbiile din Bangkok, mulțimile s-au bălăcit în ape până la genunchi în speranța de a prinde tilapia blackchin cu bazinele lor de plastic.

Autoritățile au eliberat, de asemenea, prădătorii tilapiei blackchin – bibanul de mare asiatic și peștele pisică cu mustăți lungi – pentru a-i vâna.

Cu toate acestea, se luptă cu o specie care se reproduce rapid: femelele sunt capabile să producă 500 de pui odată.

Prin urmare, autoritățile au mers până acolo încât au dezvoltat tilapia blackchin modificată genetic, care ar produce descendenți sterili, plănuind să o elibereze încă de la sfârșitul acestui an, în speranța de a opri explozia populației.

Dar dl Nattacha a declarat pentru BBC Thai că guvernul trebuie să facă și mai mult.

„Cine va câștiga?”, s-a întrebat el. „Avem nevoie ca oamenii să urmărească îndeaproape cazul, altfel această chestiune va rămâne în tăcere și vom transmite generației următoare acest tip de mediu.”

Deci, cum anume a ajuns acest pește – ușor de identificat datorită petelor negre de pe bărbie și obraji – în Thailanda?

O teorie pe care parlamentul a analizat-o este că un experiment realizat de gigantul alimentar Charoen Pokphand Food (CPF) în urmă cu 14 ani a cauzat răspândirea.

Compania, care produce hrană pentru animale și administrează ferme de creveți și de animale, a importat 2 000 de exemplare din Ghana la sfârșitul anului 2010. Aceasta a declarat că toți peștii au murit și au fost îngropați corespunzător.

Doi ani mai târziu, focare de tilapia blackchin au fost raportate în Thailanda, inclusiv în zona unui laborator CPF, potrivit radiodifuzorului local Thai PBS.

CPF – ramura agroindustrială a unuia dintre cele mai mari conglomerate din Thailanda, Charoen Pokphand Group (CP Group) – a respins însă acuzațiile. Acesta a amenințat, de asemenea, că îi va da în judecată pe cei care răspândesc ceea ce el numește „dezinformare” în această privință.

Acesta cooperează cu agențiile de stat care luptă împotriva răspândirii speciilor exotice.

„Deși compania este încrezătoare că nu este cauza epidemiei, nu este indiferentă și este pregătită să coopereze cu guvernul pentru a ușura suferința oamenilor”, a declarat Premsak Wanuchsoontorn, responsabil cu acvacultura și dezvoltarea cercetării în cadrul CPF.

Cu toate acestea, oficialii CPF au participat personal la audierile parlamentare o singură dată. Anterior, aceștia și-au prezentat explicațiile parlamentarilor în scris.

Directorul general al Departamentului de Pescuit din Thailanda, Bancha Sukkaew, observă că o singură companie privată a solicitat permisiunea de a importa tilapia blackchin.

El a declarat pentru BBC că există posibilitatea ca unele să fi scăpat din laborator.

Cu toate acestea, el nu exclude nici posibilitatea ca specia invazivă de pește să fi fost introdusă ilegal în Thailanda.

În cele din urmă, totuși, modul în care au ajuns în cursurile de apă thailandeze este trecutul – problema este viitorul și ținerea sub control a epidemiei. Dar este posibil?

Experții au declarat pentru BBC Thai că lupta împotriva tilapiei blackchin ar putea fi una pierdută.

„Nu văd posibilitatea eradicării sale”, a declarat Dr. Suwit Wuthisuthimethavee, expert în genetica animalelor acvatice la Universitatea Walailak.

„Pentru că nu-i putem limita aria de răspândire. Când este în natură, se reproduce continuu, are un ciclu de reproducere rapid”, a adăugat Dr. Suwit.

Nonn Panitvong, expert în ecosisteme de apă dulce, a fost de acord.

„Problema cu speciile exotice este că, odată ce s-au stabilit, sunt foarte greu de eradicat”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...