G4Media.ro

BREAKING Creșterile masive de salarii ale judecătorilor și procurorilor vor fi plătite…

Foto: Alexandrion

BREAKING Creșterile masive de salarii ale judecătorilor și procurorilor vor fi plătite eșalonat până în 2029, după ce magistrații și-au mărit singuri salariile cu 25% – proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor vrea să eșaloneze până în 2029 plata salariilor judecătorilor și procurorilor pe care chiar șefii instituțiilor din justiție le-au aprobat, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică.

E vorba despre salariile mărite prin creșterea la 605,225 lei a valorii de referință (un prag în funcție de care sunt calculate veniturile magistraților).

G4Media a explicat că în 2023 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Parchetul General au decis să crească salariile judecătorilor și procurorilor cu 25%, retroactiv. Cele două instituții au susținut că deciziile de majorări salariale vin ca urmare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în acest sens şi pentru uniformizarea regulilor de salarizare.

Creșterile de salarii ar urma să se aplice retroactiv, pentru toate salariile magistraților și grefierilor începând cu 2018. Decizia are un efect major și asupra pensiilor speciale ale magistraților, care urmează să crească în funcție de noile venituri.

Parchetul General a explicat în 2023 în răspunsul pentru G4media.ro că există mai multe hotărâri judecătorești definitive emise de Tribunalul Dâmbovița și Curtea de Apel Ploiești prin care s-a stabilit că personalul din justiție (judecători, procurori, magistrați asimilați, grefieri, consilieri de probațiune, etc) beneficiează de un indice de salarizare (valoare de referință sectorială – VRS) de 605,225 lei, nu de 484,18 lei cum s-a stabilit prin legea salarizării unitare din 2017.

Prin urmare – explică PG – procurorul general al României Alex Florența a fost nevoit să semneze ordinul prin care ”salarizarea să se realizeze prin raportare la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei începând cu data de 7 decembie 2018, precum și la plata diferențelor salariale după asigurarea fondurilor necesare în bugetul Ministerului Public”.

Semnalul a fost dat de șefa ÎCCJ Corina Corbu care, pe 29 martie 2023, a semnat ordinul nr. 105/2003 prin care a dispus majorarea salariilor de la Înalta Curte prin raportare la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Apoi, pe 12 aprilie 2023, șefa ÎCCJ a semnat și ordinul 959/I prin care a dispus majorarea cu 25 la sută a salariilor din restul instanțelor începând cu data de 1 ianuarie 2018.

La ce salarii s-a ajuns: un stagiar – 7000 de lei net, un președinte de Curte de apel – 23.000 de lei net.

Zeci de mii de euro restanțe salariale pentru fiecare magistrat

Majorarea cu 25 % se aplică retroactic de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete. Prin urmare, judecătorii și procurorii trebuie să primească diferențele salariale pentru ultimii 5 ani ceea ce duce la câteva zeci de mii de euro pentru fiecare magistrat.

Prevederea din proiectul ordonanței de urgență:

ART. XIX:

(1) Sumele care reprezintă diferența dintre drepturile salariale stabilite prin acordarea valorii de referință sectorială în cuantum de 605,225 lei prin ordin/decizie a conducătorilor instituțiilor din sistemul judiciar și drepturile salariale aflate în plată începând cu data de 1 ianuarie 2018, neachitate la de 15 noiembrie 2023, se plătesc eșalonat în perioada 2025-2029, astfel:

a) în anul 2025 se plătește 5% din diferență;

b) în anul 2026 se plătește 10% din diferență;

c) în anul 2027 se plătește 25% din diferență;

d) în anul 2028 se plătește 25% din diferență;

e) în anul 2029 se plătește 35% din diferență.

(2) Sumele acordate potrivit alin. (1) se actualizează cu rata inflației, de la data emiterii ordinului/deciziei de către conducătorul instituției până la data plății.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Tara corupta? Da de unde?! Stat de drept!!!
    UE trebuie sa ia Roanica sub protectie ca sa ne salveze de statul lor de drept!

  2. românia jefuită. un proiect devenit clasic.

  3. Cum sa nu-i lase sa isi mareasca singuri salariile daca le e frica ca vor ajunge la inchisoare?

  4. Aici sunt banii taiatzi din pensiile contributive ale romanilor. Dar voi votati in continuare psdnl pentru ca v-au dat 50 de lei la pensie .

  5. Eu stiu, ca un „prost” ce sunt si asa am fost invatat, ca majorarile au legatura si cu performanta cat si cu bugetul disponibil al societatii/institutiei.
    Inteleg ca bugetul disponibil este nelimitat – taxele prostilor, accizele si TVA (alte taxe pentru prosti) sau imprumuturi externe (platite… da ! tot de prosti)
    Nu mai inteleg performanta – justitia romana este principalul vinovat pentru toata mizeria in care se scufunda statul roman. Pana si un drogat care omoara copii pe trotuare nu suntem in stare sa condamnam definitiv si o tot scaldam in amanari.

  6. Traisca si infloreasca Republica inJustitia Romania!!!!

  7. ”potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică.”
    Pus în dezbatere publică ? Serios ? Asta înseamnă că ni se aduce la cunoștință ; îmi dau seama, din modul în care au fost puse ”în dezbatere publică” celelalte legi, cu impact major ( legea pensiilor de exemplu ). Dezbatere publică la noi asta înseamnă, sunt aduse la cunoștința opiniei publice toate actele scandalose ale puterilor din stat. Care puteri, by all means, sunt și trebuie să fie separate, în sensul banal că fiecare dintre ele se comportă după cum îl taie capul, celelalte n-au nicio o treabă, și lor le vine rândul. ”Cum trebuie falimentat o țară ?” – este numele proiectului, condimentat cu YOLO ( odată trăim ). Noi, ăștialalți, scrâșnim din dinți, înjurăm sau râdem sardonic. Și pentru că ”toate trebuiau să poarte un nume” am botezat-o dezbatere publică.

  8. Dacă tot au salarii imoral de mari, în condyin care nici macar nu citesc și nu înțeleg prevederile legale prin care orice cetățean trebuie să aibă garantat dreptul de a merge liber pe malul lacului Snagov de jur împrejur, atunci sa facă bine sa economisească pe durata activității fără să mai beneficieze de pensii excepționale.

  9. acum ca au salarii mari, PENSIILE SPECIALE cu siguranta nu vor mai elibera politicieni corupti sau mari afaceristi carea au devalizat statul / banul public sau interlopi

  10. Conflict de interes, nici vorba! Uitati ce fac leprelele din consilii administrative, mariri si bonusuri pe banda rulanta.

  11. Voi, cei din Parlament si din Guvern, nu ati priceput încă faptul că lăcomia nu are limite? Cât mai lăsați Justiția să-și bată joc de dreptate și de noi, românii? Iar voi, români, votați din nou PSD și PNL, ca sa aiba cine să-și bată joc in continuare de noi.

    • Singura vină o au cei care se duc să voteze. Întrebare: Ce se va întâmpla
      dacă prezența la vot ar fi 5% ?! După mine asta înseamnă că românii s-au trezit din prostie.

  12. Vi se pare mult 7000 lei net pentru un judecător stagiar?! Un judecător de judecătorie cu drepturi depline și vechime de 3 ani ia salariul net undeva la 12-13.000 de lei net. Din nou, vi se pare mult? Îmi imaginez că românul vrea ca judecătorii să ia salarii de 5000 de lei maxim și să nu se ajungă nici la șpăgi, cinstiți și cu salarii de necalificat în construcții. Mă miră la poporul ăsta și la presa aservită că nu bate moneda pe sinecurile unde se iau 40-50.000 de lei net, de către oameni trecuți prin facultăți de 2 lei și puși în C.A. – uri politic. Ăia vă mănâncă banii, nu un magistrat care ia 2000 de euro pe lună, mai ales când în România vorbim de șpăgi de milioane de euro. Păi voi credeți că dacă îi arăți o jumătate de milion de euro unuia care câștigă 2000 de euro pe lună rămâne nemișcat deloc?! Vorbesc de orice om în general. Câți din voi ați rămâne?! Aaa. Că vă spune media că au salarii de 32.000 de lei net? Asta da, la Curte de Apel sau ICCJ, unde ajungi după minim 10 ani vechime în profesie și unde trebuie să ai gradul maxim de salarizare în muncă, adică vechime totală în muncă de peste 20 de ani. Salariile pentru majoritatea sunt cum vă spuneam mai sus, și asta după „majorarea” cu 25%, adică înainte un judecător nu lua nici măcar ăia 12-13.000 de lei net.

    Cea mai agravantă dintre toate cutumele noastre românești e că nu suntem obiectivi, nu vedem lucrurile așa cum sunt de fapt și preferăm să ne raportăm la o perfecțiune desăvârșită a firii omenești, sau în raport cu zicala „să moară domnle ăla, să crape, ca să mă simt și eu bine și să mă bucur de rău lui”.

    • cred suntem destul de obiectivi sa consideram ca nu merita: cand vedem ca magistratii dau liber la infractori pe banda rulanta (chiar cazuri extrem de grave cum ar fi trafic de persoane), ca nu le pasa cand (sau foarte putini) cand se macelaresc legile justitiei, cand vedem ca se pensioneaza la 45 ani, si au PENSII SPECIALE calculate dupa reguli aplicate doar pentru ei, cand vedem ca nu au nici o atitudine fata de cazuri dubioase de PENSIONARI SPECIALI facute din pix (nu i-am vazut sa dea in judecata si sa decida ca tot ei au dreptatea, dar in sensul moral si corect .. pentru ca legea .. iar ei nu sunt in stare sa corecteze o lege abuziva.. doar cand e vb de salariile lor ), deci cand vedem ca ei judeca si ei isi dau decizii favorabile , cand vedem ca nu fac nimic ca sa-si eficientizeze munca si doar stau si se plang ca sunt aglomerati (nu se chinuie sa faca o greva sa ceara digitalizare/legi) …
      asa ca mai usor cu obiectivitatea , ca sunt convins ca nu ar deranja pe nimeni sa plateasca salarii daca ar vedea ca platim taxe ca acesti oameni sa ne apere !!!
      nu ai uitat de sporuri , sporulete si diverse altele (gen chirie platita de stat si altele ) pentru stagiari si altii? sau alea nu conteaza in „OBIECTIVITATE” ?

    • nu ai uitat de sporuri , sporulete si diverse altele (gen chirie platita de stat si altele ) pentru stagiari si altii? sau alea nu conteaza in „OBIECTIVITATE” ?

    • Serios!
      Si la ICCJ ce se intampla? Prescrieri peste prescrieri? De ce Curtea de Apel si ICCJ nu respecta decizia Curtii Europene cind este articol in constitutie care prevede asta?De ce se musamalizeaza totul? La fel, CSM, Inspectia Judiciare, CCR sint institutii care lucreaza in numele romanilor? Oare? Sint institutii fara fond care acopera mizerile pe care le faceti iar politicienii va platesc mita de care va trebuie ca sa-i acoperiti. Nu aveti niciun respect fata de noi. De 30 de ani sintem in mocirla in primul rand din cauza voatra.
      Si ce explicatie e asta? Ca e prea putin si la un milion de euro… Sa inteleg ca judecatorii sint spagari?

    • Si la ICCJ ce se intampla? Prescrieri peste prescrieri? De ce Curtea de Apel si ICCJ nu respecta decizia Curtii Europene cind este articol in constitutie care prevede asta?De ce se musamalizeaza totul? La fel, CSM, Inspectia Judiciare, CCR sint institutii care lucreaza in numele romanilor? Oare? Sint institutii fara fond care acopera mizerile pe care le faceti iar politicienii va platesc mita de care va trebuie ca sa-i acoperiti. Nu aveti niciun respect fata de noi. De 30 de ani sintem in mocirla in primul rand din cauza voatra.
      Si ce explicatie e asta? Ca e prea putin si la un milion de euro… Sa inteleg ca judecatorii sint spagari? Comentariul era pentru tine nu pentru AndreiB

    • ” Mă miră la poporul ăsta și la presa aservită că nu bate moneda pe sinecurile unde se iau 40-50.000 de lei net, de către oameni trecuți prin facultăți de 2 lei și puși în C.A. – uri politic. ” SERIOS????? suntem FIX ACEEASI OAMENI care protestam la OUG 13 pentru independenta justitiei, si tot ACEEASI OAMENI si ACEEASI PRESA (care a mai ramas neaservita) care destestam PSDNLUDMR , pentru toate sinecurile si mizeria in care a ajuns aceasta justitie si multe altele .. e clar ca intri pe presa aservita , nu prea intri pe G4 .. oare de ce?

    • ”Păi voi credeți că dacă îi arăți o jumătate de milion de euro unuia care câștigă 2000 de euro pe lună rămâne nemișcat deloc?! Vorbesc de orice om în general. Câți din voi ați rămâne?! ”
      Asta vrei să fie argument ? Pregătim judecători și procurori pentru mită ? Esti normal omule ?

    • Brian.

      În măsura în care înfierăm salarii de 2000-3000 de euro pe lună și după aceea ne plângem de corupție, da, opinia publică într-acolo tinde. Ori, voi nu știți mecanismul prin care s-a născut „șpaga”? E chiar un documentar disponibil pe YT, unde doctori declară că pe sfârșitul comunismului început de democrație, singura metodă de a trăi era să ia mită, cauzat de faptul că statul plătea mizerabil. Statul accepta tacit, ei o rezolvau pe la spate. Asta e logica și asta conduce la argumentul meu.

      Opinia publică ar trebui să încurajeze ca domeniile cheie să fie bine plătite, să le fie asigurat un trai mai mult decât decent, ca oamenii respectivi să nu simtă nevoia să-și rotunjească veniturile. În loc de asta, opinia publică e dirijată (calculat, evident) să facă viceversa, să înfiereze cu ură proletară și să împroște cu rahat orice, medicină, apărare, justiție, tot. Nu vă întrebați „de ce?” ?? Cum de la noi nicio meserie nu e bună. Profesorii sunt înfierați, magistrații la fel, polițiștii, medicii, toți.

      Și încă o dată, încetați să vă raportați la ființa perfectă, la modelul suprem de moralitate. Omul nu e nici pe departe perfect, nici aici, nici în SUA, nici în Germania ori Elveția. Iar pe acel om, dacă îl batjocorești și împroști cu rahat și ții neapărat să-l plătești cât mai puțin, riști să-l împingi de partea cealalată. Nu ca regulă, dar din 10, ajunge ca 2-3 să treacă de partea cealaltă, fiindcă în România ceilalți 7 oricum nu mai contează, sunt înfierați exact la fel. Noi băgăm în oală, iar presa iubește să ne spună „ia uitați ce a făcut doctoru/magistratu X, deci toată șleahta e ca doctoru/magistratu X, hai, pe ei”.

    • Din nou pentru Providentia Augustorum
      Am impresia ca in argumentaia ta nu vrei sa te referi la salariile mari de la ICCJ, CCR, CSM si de la Inspectia Judiciara. Te rog sa ne explici la noi prostii cum devine treaba pe acolo? Si daca ne poti explica cum intr-un dosar recent dupa sapte ani probele au fost anulate si fapta nu mai exista? Sa-ti spun despre cine e vorba? Astept raspunsul tau.

    • Dacă un judecător nu ia șpagă doar pentru ca are salariul mare și nu pentru că îi este teamă de brațul lung al justiției române parte a căreia este, asta spune tot. Judecătorii ȘTIU sigur că sunt scăpați de pușcărie de către colegii lor în caz de încălcare a legii, așadar singurul mod de a-i îndupleca să nu încalce legea este să le dăm salarii nesimțite. Logică de judecător român.

  13. O adunatura de banditi, ne fura pe fata la lumina zilei, zic ei cu legea de partea lor. Cardasie intre justitie si politic pe spinarea muritorilor.

  14. Doamna cu Coasa, lasă-ne fără nici un magistrat, nici activ nici ”pensionar”, în România. Să trăim și noi liniștiți măcar o vreme, fără aceste căpușe nesimțite.

  15. Nea Bolos, mai baga-mi o taxa ceva ca poate nu-ti ajung banii sa ii tinem p-astia cu prescrierile su cu procesele care dureaza ani de zile!

  16. Acuma și pensionarii care au primit majorări pentru că erau nedreptățiți ar trebui să primească retroactiv diferența încă de când au ieșit la pensie, trebuie să de-a statul în judecată.

    • Din câte știu există o Lege care stipulează că se poate da retroactiv numai 9 luni și asta dacă există o Decizie Judecătorească.

  17. Da? Bravo lor, „băieți isteți”! Atunci, de ce în România dreptatea continuă să fie o marfă vândută la licitație: o are cine dă mai mult?! Țară de lichele, țară de secături, statistic vorbind, neam prost și fudul!

  18. Bă da proști mai sunteți. De ce n-ați mărit bă salarile cu 100%.
    Toată lumea știe că voi mâncați cu 10 guri și nu vă ajung „amărâtele”
    de salarii pe care le aveți. Ca să fie treabla oablă, cereți și card de alimente
    și compensarea medicamentelor cu 90%. Să știți o socoteală.