BREAKING Tăierile de cheltuieli la stat, adoptate de guvern: Se opresc toate angajările / Interzis la cheltuielile cu mobilier, mașini, consultanță, training / Guvernul ia de la instituții banii necheltuiți pentru proiecte. Ciolacu: Nu e o ordonanță a austerității
UPDATE: Ordonanța care aduce o amnistie pentru datorii în mediul privat și o serie de măsuri de austeritate la stat a fost adoptată, a anunțat ministrul Finanțelor Marcel Boloș, citat de Economedia.
De asemenea, firmele care nu înregistrează datorii vor primi din oficiu, adică automat, o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi) la termenul scadent de plată.
Reducerea cheltuielilor la stat
Printre măsurile de austeritate la stat propuse se numără stoparea completă a angajaților în administrația bugetară, colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primării și alte instituții, stoparea plății sumelor în contul retrocedării imobilelor confiscate, stoparea oricăror cheltuieli cu traininguri/instruiri/consultanță/mobilier, dar și limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestionează fonduri europene, după cum Economedia a scris AICI. Măsurile propuse vin pe fondul creșterii accelerate a deficitului bugetar și a nemulțumirii sectorului privat, care a dus până acum povara măsurilor fiscale luate în 2023 și 2024.
Amnistia
Prin măsurile de amnistie, Guvernul vrea să șteargă 50% din datoria principală și dobânzile și penalitățile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei și aleg să le plătească, despre care Economedia relata AICI. Iar pentru persoanele care au datorii mai mari de 5.000 lei, Guvernul va șterge 25% din principal și accesoriile, pentru cei care aleg să le plătească.
În ce privește firmele cu datorii, acestea pot beneficia de amnistie integrală a dobânzilor și penalităților dacă plătesc datoria.
Articol inițial: Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri în debutul ședinței de guvern că ordonanța de urgență care instituie o amnistie fiscală pentru datornici taie anumite cheltuieli bugetare ”nu este o ordonanță a austerității”. ”Deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile”, a spus el.
Premierul a făcut declarația după ce Ministerul Finanțelor a propus o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor în domeniul bugetar, prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică.
Printre măsurile propuse se numără stoparea completă a angajaților în administrația bugetară, colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primării și alte instituții, stoparea plății sumelor în contul retrocedării imobilelor confiscate, stoparea oricăror cheltuieli cu traininguri/instruiri/consultanță/mobilier, dar și limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestionează fonduri europene.
Măsurile propuse vin pe fondul creșterii accelerate a deficitului bugetar și a nemulțumirii sectorului privat, care a dus până acum povara măsurilor fiscale luate în 2023 și 2024.
Vezi pe Economedia toate măsurile propuse de Ministerul Finanțelor.
Declarațiile lui Marcel Ciolacu:
Trecem la celebra ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare și o spun clar: nu este o ordonanță a austerității! În primul rând, introducem facilități fiscale precum anularea restanțelor la buget și pentru firme, și pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiții privind plata datoriilor. În premieră, venim și cu bonificații pentru contribuabilii corecți, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect și cu mediul de afaceri și vom face asta în continuare!
O altă prioritate a ordonanței este să susținem investițiile autorităților locale. Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-și asigura finanțările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la 1 miliard la 2 miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar și metrou, le permitem să încheie contracte adiționale ce includ finanțare prin euroobligațiuni verzi.
Sigur că ne dorim și eficientizarea cheltuielilor publice. Deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai multă responsabilitate și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că asta este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă!
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii