CNN: Tenet Media, o companie cu sediul în SUA asociată unor vedete de dreapta, a fost finanțată de Kremlin cu milioane de dolari pentru a orchestra campanii de influență vizând alegerile prezidențiale
Compania anonimă cu sediul în Tennessee despre care Departamentul de Justiție susține că a fost finanțată de agenți ruși care lucrau ca parte a unei operațiuni de influență orchestrate de Kremlin, vizând alegerile americane din 2024, este Tenet Media, care este legată de comentatori de dreapta cu milioane de abonați pe YouTube și pe alte platforme de social media, potrivit unui oficial american informat cu privire la acest subiect, relatează CNN.
Actul de acuzare desigilat în districtul sudic din New York acuză doi angajați ai RT, brațul media al Kremlinului, că au direcționat aproape 10 milioane de dolari către o companie neidentificată, descrisă doar ca „Compania 1” în documentele judiciare.
CNN a confirmat în mod independent că „Compania 1” este Tenet Media, care este o platformă pentru creatorii independenți de conținut. Aceasta se autodescrie ca o „rețea de comentatori heterodocși care se concentrează asupra problemelor politice și culturale occidentale”, potrivit site-ului său, care corespunde limbajului conținut în rechizitoriul recent desecretizat.
Scopul operațiunii, potrivit procurorilor, a fost de a alimenta relatările pro-ruse, în parte, prin difuzarea de conținut și articole de știri în favoarea candidatului republican la președinție Donald Trump și a altor persoane pe care Kremlinul le-a considerat mai prietenoase cu interesele sale.
Actul de acuzare precizează, de asemenea, că site-ul web al Companiei 1 identifică șase comentatori.
Printre comentatorii enumerați pe site-ul Tenet Media se numără personalitățile de dreapta Benny Johnson și Tim Pool. Ambii au milioane de abonați pe YouTube și pe alte platforme de social media. Pool i-a luat un interviu lui Trump pe podcastul său în luna mai.
În declarații separate publicate miercuri, Johnson și Pool au afirmat că au fost victime ale presupusei scheme și au afirmat că au menținut controlul editorial asupra conținutului pe care l-au creat.
„Suntem deranjați de acuzațiile din rechizitoriul de astăzi, care arată clar că eu și alți influenceri am fost victime în această presupusă schemă”, a scris Johnson într-o postare pe X.
„În cazul în care aceste acuzații se dovedesc a fi adevărate, atât eu, cât și celelalte personalități și comentatori am fost înșelați și suntem victime”, a declarat Pool pe X. «Emisiunea este produsă în întregime de echipa noastră locală, fără aportul nimănui din afara companiei», a adăugat el.
Miercuri, administrația Biden a anunțat un set amplu de măsuri pentru a face față unui efort major susținut de guvernul rus de a influența alegerile prezidențiale americane din 2024, inclusiv sancțiuni împotriva a 10 persoane și entități și confiscarea a 32 de domenii de internet.
La indicațiile președintelui rus Vladimir Putin, trei companii rusești au utilizat profiluri fake pentru a promova relatări false pe rețelele de socializare, a declarat Lisa Monaco, procuror general adjunct al SUA. Documentele interne prezentate de una dintre aceste companii rusești arată că unul dintre scopurile efortului de propagandă a fost acela de a promova candidatura lui Trump sau a oricărei persoane care a ieșit candidatul republican la președinție, potrivit unei declarații sub jurământ a FBI.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank