G4Media.ro

Recorder: Generalii italieni care au comandat trupele NATO din Nassiriya – Irak…

Foto: Presamil.ro

Recorder: Generalii italieni care au comandat trupele NATO din Nassiriya – Irak în 2024, declarații despre rolul batalionului „Scorpionii roșii” condus de Nicolae Ciucă: Nu au participat la luptele principale din Nassiriya cu insurgenții, ci au asigurat flancurile trupelor italiene

Doi generali italieni care au condus trupele NATO din orașul irakian strategic Nassiriya în 2004, unde Nicolae Ciucă a condus batalionul „Scorpionii roșii”, au declarat pentru Recorder că acest contingent românesc nu a fost implicat direct în luptele din în Nassiriya, ci a asigurat securitatea trupelor italiene în zona localității Suq al Shuyukh. Declarațiile vin pe fondul campaniei electorale, în care Nicolae Ciucă folosește cariera militară drept argument electoral.

Radio România Actualități, postul public de radio, i-a dedicat un documentar lui Nicolae Ciucă în care a prezentat bătălia de la Nassiriya drept prima luptă la care au participat trupe românești după Al Doilea Război Mondial. Documentarul a fost preluat de mai multe instituții media care l-au prezentat pe Ciucă într-o cheie laudativă pentru presupusele sale fapte de arme. În acel documentar, Nicolae Ciucă a explicat că a existat o confruntare armată cu insurgenți irakieni pe un sector de drum care ducea spre Nassiriya. El nu a respins niciodată titulatura ”Eroul de la Nassiriya”.

Cei doi generali italieni au explicat că batalionul românesc nu a participat la luptele grele din Nassiriya pentru că, așa cum le-a transmis atunci Nicolae Ciucă, trupele românești aveau ”o restricție națională, deci nu pot intra în Nassiriya”.

Generalul italian Gian Marco Chiarini, care era comandantul tuturor trupelor din Nassiriya, a declarat că i-a transmis lui Nicolae Ciucă, în momentul în care a aflat că trupele românești nu pot intra în Nassiriya, să formeze un flanc defensiv în localitatea Suq al Shuyukh, astfel încât să evite orice atac asupra trupelor italiene angajate deja în lupte grele în centrul Nassiriyei.

Pe de altă parte, Roberto Cremene, fost polițist militar în cadrul Batalionului 265 (o forță militară diferită de ”Scorpionii roșii”, cu alte misiuni”), a declarat pentru Recorder că Nicolae Ciucă a refuzat să vină în sprijinul polițiștilor militari români care se luptau în Nassiriya și care fuseseră prinși într-o ambuscadă.

Roberto Cremene a declarat că ”Nicolae Ciucă a spus că nu poate să vină să ne scoată de acolo, să facă evacuare, până nu primește aprobare din România”, și că cei care i-au salvat au fost militarii italieni și portughezi. El l-a acuzat pe Ciucă, pe atunci colonel, că a mințit în privința participării lui la luptele contra insurgenților irakieni din Nassiriya.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Helvig lovește puternic.

  2. Total nesurprinzator.

  3. Of Nicule of
    Lasa ca o sa ai pensioara de 19 000lei/luna muuulti ani de acum incolo…sa nu uitam de salaru’ de senator si viitoare pensioara speciala, alta, de senator bineinteles
    #RomaniaNormala

    • Daca mă intrebi pe mine, eu cred ca el vrea sa rămână cu pensia specială si sa fie lăsat in pace sa o cheltuie pe unde crede de cuviință. Insa cred ca are niște obligații face pe cineva si trebuie sa execute. Adică nu ca ar fi șantajabil cu ceva… nu. Tocmai bun de președinte.

  4. Toate ca toate, ostasul se dovedeste asa cum cred ca stiam cu totii ca ar fi samd. In mod normal, Ciuca ar vedea turul al doilea la televizor, ca simplu votant.
    Si totusi, mie personal nu-mi place nici timingul Recorder, imi seamana cu investigatia Rise despre Barna. Ca timing, repet.

  5. Deși comandant, în sufletul dumnealui tot soldat. N-a primit ordin, deci putea să moară și mamă-sa

    • Mă gândesc căt de influențabil ar fi un președinte cu așa mentalitate, mă ingrozesc…

  6. Un link catre pagina Recorder, sau macar videoul de pe YouTube.
    Merita vazut!

  7. Moș Teacă e praf! Ăsta nu s-a luptat decât cu mesele copioase de la popotă.

  8. Bravos nation

  9. „eroul” ciucă. mincinos, plagiator, abuziv, gîngav și inept.
    numa’ bun de președinte!