G4Media.ro

Tomaž Vesel, alesul Sloveniei pentru funcția de comisar european, și-a retras candidatura…

sursa foto: Captură video

Tomaž Vesel, alesul Sloveniei pentru funcția de comisar european, și-a retras candidatura după presiunile Ursulei von der Leyen pentru egalitatea de gen (Politico)

Bărbatul desemnat de Slovenia pentru funcția de comisar european renunță la candidatură în contextul promovării egalității de gen de către von der Leyen, scrie Politico. Tomaž Vesel nu mai este alesul Sloveniei pentru următoarea Comisie Europeană.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sporit presiunile asupra anumitor țări pentru a-și înlocui candidații bărbați cu femei, în vederea echilibrului de gen, scrie publicația de politică externă. În prezent, din totalul de 26 de candidați, nouă sunt femei.

  • Fiecare țară membră nominalizează un comisar, cu excepția Germaniei, deoarece von der Leyen însăși este comisarul lor și a fost aprobată de Parlamentul European în iulie.

Prim-ministrul sloven Robert Golob a acceptat vineri retragerea lui Vesel, a declarat biroul prim-ministrului, potrivit Agenției de presă `Slovene.

  • Echipa lui Von der Leyen nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Revenirea vine la doar trei zile după ce guvernul sloven și-a susținut omul, refuzând să nominalizeze pe altcineva în locul său. Luni, România a nominalizat-o pe eurodeputata Roxana Mînzatu ca viitor comisar european după termenul limită de 31 august, după ce inițial a propus un bărbat pentru acest rol, menționează Politico.

În ultimele zile, von der Leyen a îndemnat Malta să propună prelungirea mandatului actualului său comisar european, Helena Dalli, mai degrabă decât candidatul Glenn Micallef, au declarat doi diplomați UE. Dar premierul maltez nu s-a răzgândit în privința trimiterii lui Micallef, a declarat un al treilea diplomat UE.

Până în prezent, au fost exercitate presiuni doar asupra țărilor care nu sunt guvernate de Partidul Popular European de centru-dreapta al lui von der Leyen. PPE este cea mai puternică forță în Consiliul European și în Parlamentul European și va avea cel mai mare număr de comisari.

Potrivit presei slovene, mai multe nume de femei sunt acum vehiculate pentru postul de comisar desemnat de Slovenia. Printre acestea se numără Marjeta Jager, înalt funcționar UE, care lucrează în departamentul Comisiei Europene pentru politica de dezvoltare; Marta Kos, fost diplomat afiliat la partidul premierului Robert Golob; și Irena Joveva, deputat european din partea partidului lui Golob în grupul Renew Europe.

Slovenia s-a numărat printre numeroasele țări care au ignorat solicitarea din vară a lui von der Leyen de a prezenta două nume – un bărbat și o femeie – pentru a-i oferi posibilitatea de a alege pe măsură ce își alcătuiește echipa de conducere.

Von der Leyen a declarat săptămâna aceasta că „primul său criteriu” pentru membrii echipei sale a fost competența, afirmând că Comisia are nevoie de oameni care fie au experiență politică sau executivă de rang înalt, fie au fost diplomați de rang înalt.

Vesel, un fost auditor de top, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Într-o scrisoare adresată lui von der Leyen la 12 august, Golob a scris că este „încrezător” că Vesel este persoana potrivită pentru această funcție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Are si Ursula o marota…
    Si si-a gasit si cu cine sa faca pe dura: cu astia care au cele mai putine voturi in Parlamentul European. Politica inalta, nu gluma. Si subtila rau.