G4Media.ro

Vânzările cu amănuntul din zona euro au crescut în iulie, iar moneda…

Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Vânzările cu amănuntul din zona euro au crescut în iulie, iar moneda se întărește în raport cu dolarul american

Vânzările cu amănuntul din zona euro au crescut cu 0,1% în iulie, revenind după scăderea din iunie. Moneda euro s-a întărit la 1,11 față de dolar, ca urmare a speculațiilor privind reducerea ratei Fed din SUA, înainte de raportul de vineri privind locurile de muncă, relatează Euronews.com.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, vânzările cu amănuntul în zona euro au crescut cu un modest 0,1% în iulie 2024, revenind după un declin de 0,4% în iunie.

Această creștere timidă a fost în conformitate cu previziunile economiștilor, reflectând redresarea lentă a regiunii. În Uniunea Europeană extinsă, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în iulie, inversând, de asemenea, declinul de 0,4% din luna precedentă.

Pe o bază anuală, indicele vânzărilor cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în zona euro, evidențiind provocările persistente cu care se confruntă cheltuielile de consum în blocul monetar. În schimb, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere anuală de 0,4% a volumului comerțului cu amănuntul.

Defalcarea sectorială și performanța statelor membre

În ceea ce privește performanțele sectoriale, în luna iulie s-au înregistrat rezultate diferite în diferitele categorii din zona euro. Vânzările de alimente, băuturi și tutun au crescut cu 0,4%, în timp ce produsele nealimentare, cu excepția combustibilului auto, au înregistrat o creștere de 0,1%. Cu toate acestea, vânzările de combustibil auto în magazinele specializate au scăzut cu 1,0%.

La nivelul Uniunii Europene, s-au observat tendințe similare, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun crescând cu 0,5%, produsele nealimentare (cu excepția combustibilului auto) crescând cu 0,2%, iar vânzările de combustibil auto scăzând cu 1,4% în magazinele specializate.

Dintre statele membre pentru care au fost disponibile date, Croația a înregistrat cea mai mare creștere lunară a volumului comerțului cu amănuntul, cu o creștere de 2,9%. Austria și Slovacia au urmat, ambele înregistrând o creștere de 1,8%, în timp ce Slovenia a înregistrat o creștere de 1,6%. La celălalt capăt al spectrului, Luxemburg a înregistrat cel mai puternic declin, cu o scădere de 2,1%, urmat de România (-1,8%) și Cipru (-1,1%).

Reacțiile pieței

Moneda euro a rămas fermă la 1,11 față de dolarul american, crescând joi cu 0,2%, atingând niveluri înregistrate ultima dată la sfârșitul lunii august.

Această consolidare a monedei unice a venit ca urmare a faptului că traderii au intensificat pariurile pe reducerea ratei dobânzii de către Rezerva Federală, piața concentrându-se asupra viitorului raport privind ocuparea forței de muncă din SUA, programat pentru vineri.

Speculațiile de pe piață cu privire la amploarea potențialei reduceri a ratei s-au intensificat. Conform instrumentului CME FedWatch, există acum o probabilitate de 41% de reducere cu 50 de puncte de bază la reuniunea Rezervei Federale din 18 septembrie, în creștere de la 34% săptămâna precedentă.

Datele privind locurile de muncă din SUA de vineri sunt considerate esențiale, creșterea mai slabă decât se aștepta a numărului de locuri de muncă și o nouă creștere a ratei șomajului din iulie fiind de natură să alimenteze așteptările privind o reducere mai mare a ratei.

Piețele bursiere din Europa au înregistrat o evoluție moderată în urma vânzării de miercuri. Indicele Euro Stoxx 50 a scăzut cu 0,2% la ora 11:15 a.m., ora Europei Centrale.

Acțiunile franceze și olandeze au înregistrat pierderi ușoare, în timp ce Italia și Germania au înregistrat câștiguri marginale. Indicele IBEX 35 al Spaniei a depășit performanțele colegilor săi, crescând cu 0,5% pe fondul câștigurilor din sectorul bancar.

Printre acțiunile cu capitalizare mare, producătorul olandez de echipamente pentru semiconductoare ASML și-a continuat tendința descendentă, scăzând cu 1,8%, după o scădere bruscă de 5,9% miercuri, care a fost declanșată de o retrogradare din partea UBS. Alte scăderi notabile au inclus gigantul francez al luxului LVMH, în scădere cu 1,8%, precum și Air Liquide și Essilor, care au scăzut cu 1,9%, respectiv 1,6%.

În schimb, acțiunile din sectorul utilităților au fost cele mai performante din cadrul indicelui Euro Stoxx 50. RWE din Germania a crescut cu 3,8%, în timp ce ENGIE din Franța a urcat cu 1,8%.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...