G4Media.ro

Cel mai frumos dintre urâți

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cel mai frumos dintre urâți

„Consider că, în acest moment, candidez foarte bine la a fi cel mai frumos dintre urâți”, a declarat, marți seară, liderul PSD, Marcel Ciolacu, într-un interviu difuzat de Antena 3. Chiar dacă a precizat că face o referire la o declarație a actorului francez Jean-Paul Belmondo, Ciolacu nu se referea, desigur, la aspectul fizic. Doza asta de autoironie conține un adevăr rostit de cei mai mulți dintre noi atunci când aliniem în gând candidații la prezidențiale și ne întrebăm cum s-a ajuns aici.

Cu găurile sale din CV și din covrig, Marcel Ciolacu se poate lăuda că este cel mai inofensiv și blajin lider PSD din câți au existat, că n-a furat ca Năstase, n-a dat țara peste cap ca Dragnea și nu s-a certat non-stop cu președintele în funcție, ca Ponta. Este tot ce poate spune bun despre el. În cazul unui partid de prădători ca PSD, nu e deloc puțin lucru. Frumusețea politică a lui Marcel Ciolacu se vede doar în oglindă cu urâțenia liderilor pesediști de dinaintea sa. Altfel, dintr-un CV șifonat rău nu prea are cum să iasă un candidat la prezidențiale arătos, după care să leșine alegătorii. Foarte probabil că va intra în turul doi, propulsat de forța PSD, dar până să ajungă Făt-Frumos pe tronul Împăratului mai este cale lungă. Poate că nu e deloc întâmplătoare îndelunga lui ezitare: Ciolacu știe cel mai bine ce vulnerabilități are. Unele sunt destul de mari.

Cu cartea biografică într-o mână și cu plagiatul în cealaltă, ostașul Nicolae Ciucă a furat startul în concursul de frumusețe anunțat de prietenul său din Buzău, unde a fost o vreme șef de garnizoană înainte de a ajunge în vârful Armatei. Oricât s-a căznit să scrie o carte care să-l zugrăvească cât mai frumos, Ciucă a scos de sub tipar un fel de letopiseț în stil poporanist și semănătorist despre un soldățel disciplinat și infernal de plictisitor. Fraza asta, scrisă parcă de Grigore Ureche, spune cam totul despre soldatul care visează să ajungă Comandant Suprem sau, în versiunea Buzău, Cel mai Frumos dintre Urâți:

„Dar așa cum unii vlădici nu-și leapădă veșmintele călugărești pentru a le schimba la praznice cu straie strălucitoare de liturghie, așa și eu am evitat să port uniforma de gală. Am păstrat uniforma de serviciu, am pregătit-o pe umeraș și nu m-am atins de ea (…) Chiar și acum, când am trecut în rezervă, reperul rămâne tot omul în uniformă. (…) Ceva din mine a rămas acolo, în rigoarea cazărmii, în canoanele disciplinei militare…” Tot armata de partid îl va salva probabil pe general de la cea mai mare înfrângere din viața lui. Doar că Ciucă este tot atât de liberal, după cum rezultă din citatul de mai sus, cât este Ciolacu de pesedist.

Cu medalia la merit atârnată în piept de însuși șeful NATO, Mircea Geoană tocmai a pășit pe catwalk-ul candidaților la prezidențiale, ridicând pretenții de Mister în competiția Urâților. Este cel mai bun și cel mai rău dintre toți. Frumos pe dinafară, putred pe interior. Fără partid, fără scrupule, fără susținere politică, sub el România ajunge rapid un fel de Bulgarie neguvernabilă.

Uniforma NATO l-a reinventat politic și i-a dat un fals aer de independent acestui ex-lider PSD. Cei mai tineri nu știu cine este și ce a făcut în politica românească, iar mulți nu-și mai amintesc. Aruncați o privire prin ușa întredeschisă în dulapul cu schelete. Cimitirul Bellu e mic. Foarte posibil ca fantomele trecutului să-l ajungă din urmă în cele trei luni de campanie rămase. Ele și lipsa unei infrastructuri de partid pun sub un mare semn de întrebare intrarea în turul doi. Defectul lui Geoană, pentru care Ion Iliescu i-a acordat deja medalia lui, este o anumită lipsă de inteligență politică.

Concursul de frumusețe, secțiunea feminină, îi are ca protagoniști pe Elena Lasconi și Diana Șoșoacă, atât de diferite, dar surprinzător de asemănătoare pe alocuri. Prima reprezintă un partid pro-occidental, a doua o formațiune pro-rusă. Totuși, ambele fac paradă de ii tradiționale, bat cruci și se închină la icoane într-o continuă exaltare cel puțin suspectă. Nu e clar dacă Lasconi este varianta cultă a lui Șoșoacă sau Șoșoacă este o versiune proastă a lui Lasconi. Amândouă au șanse minuscule să pună mâna pe coroniță. În fine, George Simion, printre cele mai nereușite exemplare politice din competiția Urâților, speră să vrăjească cât mai mulți alegători cu casele sale de 35 de mii de euro și cu o scamatorie făcută de PSD în așa fel încât să fie târât în turul doi cu Ciolacu.

Dacă se va ajunge aici, „cel mai frumos dintre urâți” va fi varianta actualizată a „răului cel mai mic” din 2000, când în finală s-au înfruntat Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Și tot n-am răspuns la întrebarea cum s-a ajuns la această ofertă catastrofală de candidați la prezidențiale? Atât poate societatea românească? Asta e tot ce punem pe masa prezidențialelor după 35 de ani de la căderea comunismului? Parcă niciodată n-am fost într-o situație atât de proastă, în fața unor alegeri aproape imposibile.

Dar rezultatul contraselecției din politica românească nu este totuși vina societății în ansamblul ei. Nu societatea românească a inventat liderii politici de mai sus, nici nu i-a pus cu mâna pe majoritatea dintre ei să conducă partide. Societatea primește azi o garnitură de creații artificiale, de laborator, pe care nimeni nu i-a votat, cu o singură excepție (primărița din Câmpulung), să conducă ceva.

Este necesară o dezbatere amplă  despre modelul democratic al României, dar mă tem că nu prea mai are cine să o facă. La fel de presantă este nevoia reformării urgente a serviciilor secrete, unde lipsa de control civil a ajuns în fază critică. Trebuie pus constant în discuție rolul lor tot mai vizibil exercitarea puterii de facto și, eventual, schimbarea legislației după aceste alegeri pentru a le separa pe cât posibil de puterea politică.

Liderii de mai sus au fost impuși de mâni nevăzute în poziții cheie din statul român sau din politică. De la un ciclu politic la altul, democrația românească s-a transformat treptat într-o democrație cu epoleți (despre care am scris încă de acum zece ani), în care ultimul lucru care contează este votul și voința alegătorilor. În acest fake total, nu puteau evolua pe scena prezidențialelor decât frumoșii de mai sus.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Este, poate, vorba despre „Cei mai urâți dintre pamanteni”.
    Chiar si Ceausescu s-a inselat, se zice, asupra titlului..

  2. „că n-a furat ca Năstase, n-a dat țara peste cap ca Dragnea și nu s-a certat non-stop cu președintele în funcție, ca Ponta…” adica sa-lalegem pe el, caci este un nimic garantat

    • Poate ca Ciolanu nu a furat, dar acum, dupa ce mafia psd a pus mina integral pe tara, presedintele psd nu are nevoie sa fure, pentru ca fura altii pentru el. El numeste incompetenti, nulitati, plagiatori in diverse functii bine platite, din care poate primi o cota. Inchide ochii la hotiile subalternilor sai si probabil ca primeste o cota.
      Cum mai are tupeul sa candideze, cand l-a dat afara pe cel care a descoperit ca este un fals revolutionar ?
      Cum mai are tupeul sa mai candideze cand l-a dat afara pe cel care a semnalat escrocheria cu stuful din delta ?
      Cum de are tupeul sa candideze cand a dovedit ca este incompetent, ca nu stie nicio limba straina, ca tara traieste doar din imprumuturi de miliarde de euro lunar ?
      Cum mai are tupeul sa candideze, cand a numit la Autoritatea Electorala indivizi corupti, care au inchis ochii la fraudarea masiva a alegerilor locale si europarlamentare ?

    • De ce nu avem si candidati frumosi ?
      Pentru ca mafia, care a pus mana integral pe tara, nu permite niciunui posibil candidat frumos sa ajunga intr-o pozitie din care sa poata castiga.
      Daca apare vreun posibil candidat frumos, mafia pune tunurile pe el, declanseaza o campanie de atacuri, minciuni, calomnii, dezinformari si intoxicari.
      In acelasi timp, mafia isi pregateste mai multi candidati, astfel incat sa-i fie indiferent cine castiga alegerile.
      Intotdeauna candidatii mafiei sunt persoane corupte sau coruptibile, incomptente, santajabile.
      Mafia dispune de false sondaje de opinie, care ii dau favoriti pe oamenii mafiei.
      Mafia dispune de o serie de slugi in presa si la televiziuni, care manipuleaza opinia publica in favoarea oamenilor mafiei si impotriva oamenilor cinstiti si competenti, incoruptibili si nesantajabili, care ar putea candida.
      Pentru segmentul de alegatori care nu vor vota in niciun caz oamenii mafiei, exista moderatori care sa-i convinga ca toti sunt la fel, ca nu ai cu cine vota, ca mai bine sa nu se prezinte la vot sau sa-si anuleze votul.
      Iata de ce nu apar si candidati frumosi.

  3. Si ce dak a luat 7 Nea Kiolaku la bac??
    Uitate..a ramas pana si cu citate celebre din liceu…un exemplu de antreprenor
    #RomaniaNormala
    #AstiaSuntem

  4. Unde e Dacian Cioloș? Cu el parca oferta arată altfel

    • A renuntat la a mai face politica cand si-a dat deminisia din fruntea USR-ului. Uita de el, chiar nu mai conteaza absolut deloc.

      Si sa nu iti para rau de el: e un birocrat clasic si are legaturi in varful UE. Va prinde o functie pe afara, fara doar si poate. Numit, nu ales, asa va fi toata viata.

    • Cred ca te ocupi cu dezinformarea-nu și-ar fi dat demisia dacă ar fi fost susținut deși a fost votat de maj membrilor USRPlus. In plus la europarlamentare a fost votat și nu numit, deci din nou fals. Mai bine i s-ar cere un punct de vedere de către presa decât sa faci tu speculații

    • Ciolos a fost un oportunist care a abandonat USR cand nu i-a mai convenit, si-a luat jucariile si si-a bagat picioarele. O mare deziluzie.

  5. Iar faptul ca Ciolacu nu a furat nu e deloc adevărat-a furat cum a putut, cu certificatul de revoluționar, cu diplomele obținute îndoielnic, cu afacerile din Buzău…care acum par noi și parfumate, dar dacă sapati aflați ca are mult mai multe decât covrigaria, dar nu-s pe numele lui…. E putred de bogat deși nu a lucrat decât la stat

    • Da, dar e din aia care „dau”. Ca nu dau de la ei.

    • Da, ar face orice pt a câștiga, ca orice PSDnlist- da din împrumuturile pe care le vor plăti noi și copiii nostri in următorii 30 de ani

    • E un spagar mic, un ciupitor. Ar merge aruncata o privire in afacerile familiei in schimb.

  6. Chestia cu Bulgaria nu tine! Dar per total, asa e: e de rau!

  7. Elena Lasconi: duduia de la Câmpulung cu facultate particulară, ecologistă, neomologată, medie sub 7 și licență luată după 10 ani.

    Măcar Ciolacu e sincer, nu ca sfertodoacta trotinetiștilor.

    • Ciordacule tu ești ma? Te ai făcut postat PSD :))

    • Ciolacu e sincer doar cand zice ca e urat. Restu’…

    • Ma astept sa mai recunoasca, retoric, si ca e prost, daca ar fi sa-l cauti de frumos. Ca oricum, nu-l costa nimic, din partea votantilor sai. Altfel, nu l-ar alege.

    • Prostul nu e prost destul , daca nu e si fudul! C un iubitor de ciolac ar fi trebuit sa stii ca idolul tau tot ” ecologista” a absolvit ( chipurile, nu cred ca a dat pe la scoala) dar in vremea când era NEACREDITATA. Deci diploma de licenta – aia de zice ca a luat nota mare… NU prea e recunoscuta de nimeni!

    • Dupa Prezidentiale, dupa ce il zboara PSD pe Ciolacu , Elena o sa ii dea lectii de gatit si lui si lu’ Dragnea! 🙂

  8. CIOLACU ARATĂ BACU, VREM SĂ VEDEM BUCATA AIA DE CARTON NUMITĂ DIPLOMĂ, IN CAZ CONTRAR „CIOLACU NU ARE BACU”

  9. Niciodată n-am fost mai relaxat ca acum!

  10. totul despre nimic. cand nu am inspiratie imi folosesc principiile: nu voi vota un presedinte cu gușa

  11. Ar fi fost de preferat #cel mai urat dintre frumosi. Si nu mai fiti cârcotași, ca nici Adrian Nastase nu a aratat diploma de bac.😄

  12. După ce am ascultat toate părerile tuturor părţilor(inclusiv pe aicea) toţi transmit acelaşi mesaj subliminal cum urmează: dacă nu vreţi să îl băgaţi pe Ciucă în turul doi cu Ciolacu băgaţi-l pe Geonă cu Ciolacu(ascultaţi la noi că o să ne repete la infinit, sectoriştii numai de Geoană mai vorbesc, au şi uitat de Ciucă că ştiu că nu are şanse, iar ei au nevoie de unul care să le salveze dosul). Sărmanul Ciucă, ăştia deja l-au părăsit înainte ca măcar să fie candidat pe bune.
    Măi fraţilor cum poţi să alegi răul cel mare şi cel mic dintre Ciucă-Ciolacu-Geoană-Simion-Şoşoaca-Terhes-Diaconescu-Pavelescu-Birchall şi încă câţiva când sunt al aceluiaşi rău mare. Voi chiar credeţi că Simion-Şoşoaca-Terhes-etc ar fi fost lăsaţi să facă ce fac dacă nu ar fi de-al lor? Voi nu vedeţi ce fac cu USR numai dacă dau un vânt în public?

    Noi vă dăm un scenariu pe care suntem siguri că nu l-aţi văzut niciunul, atâţia candidaţi sunteţi de aceeaşi parte încât s-ar putea să vă fărâmiţaţi electoratul încât să vă bată USR numai cu propriul electorat(ascultaţi la noi că sigur Badea ne dă dreptate, o fi el de inteligenţă medie dar atâta matematică pricepe şi el).

  13. Mai avem un Diaconescu, un traseist uns cu toate alifiile. Poate își mai aduce careva aminte de episodul cu Simion când a vrut să-i dea PMP-ul. Și ultima pe lista dna Birchall care, in opinia mea, e singurul candidat cu profil prezidențiabil. Ce i se poate imputa in afară că a fost membru PSD?

    • Na, păi ăsta e un păcat mai mare decât cel care l-a decăzut pe Băsescu din drepturi și l-a transferat la categoria „turnători” pentru două denunțuri scrise evident (șablon) după dictare și fără efect asupra „victimelor” . Victime care au aflat ca au fost de la a3, în timp ce alții încă zburdă după ce au fost deconspirați ca angajați cu acte în regulă și grade grele ai odioasei organizatii.
      Nu mai vorbim despre marele Angajator, pcr, pentru care încă nu s-a făcut un proces, (ca, na! să nu facem un proces colectiv!) în afara de circul din parlament, dus in derizoriu de Iliescu și vadim, și se tot așteaptă să se ducă și ultimii martori acolo unde ne vom duce toți, uitați sau doar ignorați.

    • Birchall aia cu afacerile cu aviara, dezinfectat cu apă chioară de cîteva milioane de euro…

    • Sunt de acord, ca ministru al justitiei Birchal a surprinns prin seriozitate si curaj.
      S-ar parea ca va candida si Valerian Stan, din partea PNTMM – un partid care continua cu adevarat linia PNTCD , din pacate inca ignorat de presa.

  14. Simion poate fi usor invins daca ceilalti candidati ofere case la 25000 de euro.

    • Vă dau eu, la 24998, dar să nu ziceți că nu va plac. Și chiar nu vreau sa fiu președinte

  15. Sau cel mai deștept dintre proști…

  16. Ma hotarasem sa nu mai citesc si mai ales sa nu mai comentarii la articole din G4Media, din cauza cenzurii. In ultimul timp comentarile imi sunt cenzurate.
    Nu cred ca autorii, precum Tapalaga sau Pantazi ar avea legatura cu aceasta, dar ceva e putred aici.
    Totusi, mai incerc. Foarte exacte scurtele caracterizari ale candidatilor, pe care le face aici autorul articolului! Ca si tristul adevar ca nu avem pe cine alege.

  17. Birchall – e cea mai frumoasa dintre urati. Are si par, stie engleza, are conexiuni pe America, are replica, ochi frumosi, silueta si picioare superbe. Pentru reprezentare este foarte buna.
    Oricum presedintele este o momaie inutila in cea mai mare parte a timpului. Timp de 10 ani n-am avut presedinte si uite ca am trait. Deciziile presedentiei se iau in alta parte, el/ ea doar trebuie sa faca frumos, la deschiderea scolii si de Craciun, si sa faca act de prezenta la intalnirile UE ori NATO.
    Desi, daca ne uitam la Iohannis, nici macar la NATO n-a facut frumos, le-a arata dosul si-a plecat la mare.

  18. Poate ca e cazul sa redeschidem discutia despre monarhie constitutionala…La 35 de ani de la revolutie practic nu mai avem ce alege. Parca un rege ca Nicolae, ar fi mai buni ca toti astia la un loc..

  19. Si totusi, Sosoaca candideaza? Vorbim de lup dar nu am vazut vreo intentie pe nicaieri. Credeti ca si va lasa postul caldut din PE ? Sa fim seriosi

  20. În cazul PSD, oferta e mai bună decât în urmă cu 4 ani și oarecum asemănătoare cu cea din urmă cu 8 ani (din unele puncte de vedere, Ciolacu e mult sub Ponta, din altele e mult peste. ORicum, mai puțin periculos pentru democrație, oricât s-ar alinta cei care urlă a dictatură doar ca să atragă atenția). La PNL e, de departe, cel mai slab candidat care a existat vreodată, o rușine pentru partid. La USR, tot cam ce era acum 4 ani, parcă Lasconi e ceva mai bună decât gaura neagră numită Barna. Deci nu aș putea spune că nivelul a scăzut atât de mult. În rest, figuri marginale precum Șoșosimion au fost mereu, de la Dan Diaconescu în direct la VCTudor și Jiji Becali, aici e ca întotdeauna, trebuie să existe și partea de circ ieftin. Iar prezența lui Geoană e clar un plus, ca experiență internațională – oricât ar încerca detractorii să o diminueze, anleze sau treacă în paranteză – e peste orice candidat la președinție din România, din prezent sau trecut. Și vorbim despre experiență internațională de partea corectă a forței.

  21. Atat poate societatea romaneasca sau atat este lasata societatea romaneasca sa emaneze de catre democratie cu epoleti