G4Media.ro

Stelian Ion (USR): Disputa dintre CSM și Ministerul Justiției are o miză…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Stelian Ion (USR): Disputa dintre CSM și Ministerul Justiției are o miză uriașă, a repartizării aleatorii a dosarelor din instanțe. CSM s-a opus constant unui audit extern / Ştiţi bine că există metoda Coperta, cu care a scăpat dl Ciucă

Fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, susține că disputa dintre CSM și Ministerul Justiției are o miză uriașă, resepctiv repartizarea aleatorie a dosarelor din instanțe și precizează că CSM s-a opus constant unui audit extern pe această temă.

„Avertizam recent că se va amplifica disputa dintre Ministerul Justiției și CSM pe subiectul sistemului informatic din justiție. Ceea ce se întâmplă în aceste zile.

Este o miză uriaşă sub mai multe aspecte.

Pe de o parte, avem o investiţie prin PNRR de peste 160 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului judiciar şi există un risc major să se piardă finanţarea.

Pe de altă parte, mi se pare, din ce am mai aflat de la oameni din sistemul judiciar, că miza e alta şi nu s-a vorbit deloc despre ea: este aceea a repartizării aleatorii a dosarelor. CSM-ul s-a opus constant unui audit extern făcut aşa cum trebuie pe această chestiune”, a scris Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

Stelian Ion a menționat că există o metodă binecunoscută de „fentare” a sistemului de repartizare aleatorie.

„Ştiţi bine că există metoda Coperta, cu care a scăpat dl Ciucă, aceea de fentare a sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor. Lupta este pe influenţă, pe putere, pe cine şi mai ales cum se rezolvă această problemă a repartizării aleatorii”, a susținut Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiției spune că miza este foarte mare pentru că „pe repartizarea aleatorie sau, mai degrabă, pe repartizarea direcţionată la judecătorul X sau Y, care ei ştiu că este favorabil, aici poate fi, într-adevăr, o intervenţie din exterior în actul de justiţie”.

EL a mai precizat că este nevoie de digitalizarea sistemului judiciar şi de îmbunătăţirea sistemelor informatice pe care le au instanţele şi toate instituţiile din sistemul judiciar.

„La început, în momentul în care s-a pus problema acestui proiect prin PNRR, s-a discutat la nivel de principiu, s-au discutat nişte linii generale. Au fost de faţă atunci şi reprezentanţii sistemului judiciar. Era dl Bogdan Mateescu, atunci preşedinte CSM, doamna Corbu, şefa Înaltei Curţi. În cadrul Consiliului de Management Strategic, care e format din ministrul Justiţiei, preşedinţii CSM, Înaltei Curţi, procurorul general, s-au discutat aceste probleme şi, pentru eficientizare, s-a mers pe această idee care urma sa fie detaliată astfel încât să nu existe vulnerabilităţi, a centralizării acestui sistem din punct de vedere logistic. Acum, unii din CSM s-au sucit…

Trebuie discutat despre ambele vulnerabilităţi, pentru că nu trebuie ignorate nici semnalele de alarmă trase de CSM.

Până acum, ministra Alina Gorghiu pare că nu înţelege exact despre ce e vorba. Ea stă în birou şi îşi face filmuleţe de campanie”, încheie Stelian Ion.

Citește și Breșă fără precedent în sistemul de justiție. Secţia pentru judecători a CSM, în motivarea deciziei de încetare a înrolării calculatoarelor în domeniul just.ro: O astfel de centralizare permite controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor din afara autorităţii judecătoreşti / Nu a mai existat o situație similară

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Off topic – Alaltăieri mare alai la primăria CT, Șpagoveanu cu alți 8-9 martalogi în patrafir au venit să-l lingă pe Moș Teacă de ziua lui, o cîntare după programul de lucru, cu gustări, băutură și pupat în fund.

  2. E posibil să aibă dreptate Stelian Ion. Până la urmă cum aflăm ce/câte dosare au beneficiat de repartizare nelaeatorie? Sistemul actual nu are breșe de securitate? Cum mai exact verifică CSM integritatea informațiilor în actualul sistem? Există vreun audit independent al actualului sistem cu privire la sistemul de repartizare a dosarelor? A fost dosarul Ciucă repartizat cu dedicație către un judecător „de casă”? Care mai exact este stadiul dosarului lui Ciucă, acela care blochează verificarea pe cale administrativă a tezei de doctorat?