G4Media.ro

Cinci foști miniștri conservatori britanici ai Apărării îi spun premierului laburist Keir…

Foto: Wikipedia

Cinci foști miniștri conservatori britanici ai Apărării îi spun premierului laburist Keir Starmer: Lăsați Ucraina să tragă cu rachetele noastre în Rusia, chiar și fără sprijinul SUA

Cei cinci l-au îndemnat pe premierul Starmer să permită Ucrainei să își folosească rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pentru a lovi în interiorul Rusiei – chiar și fără sprijinul SUA, scrie The Times. 

Grant Shapps, Ben Wallace, Gavin Williamson, Penny Mordaunt, Liam Fox și fostul premier Boris Johnson l-au avertizat pe prim-ministru că orice întârziere suplimentară l-ar încuraja pe președintele Putin, relatează în exclusivitate The Times. Toți sunt membri ai Partidului Conservator aflat la putere din 2010 până pe 5 iulie 2024 când premierul Starmer și-a preluat funcția în ura victoriei în alegerile parlamentare.

Wallace a declarat că dacă nu se acționează acum, Marea Britanie ar deveni „liniștitoare” față de Kremlin, în timp ce Williamson a numit-o „neglijență în serviciu”, iar Johnson a adăugat: „Nu se poate concepe niciun caz de întârziere”.

Premierul Starmer s-a deplasat vineri la Washington pentru a discuta cu președintele SUA Joe Biden despre solicitările președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind permisiunea de a utiliza rachetele de fabricație britanică. Cu toate acestea, întâlnirea s-a încheiat fără niciun acord.

Presiunea a crescut asupra Regatului Unit și a SUA pentru a permite utilizarea rachetelor Storm Shadow după ce săptămâna trecută s-a afirmat că Rusia a primit noi rachete balistice de la Iran pentru a fi utilizate în Ucraina. Surse de securitate de rang înalt cred că Rusia a împărtășit secrete nucleare cu Iranul în schimbul rachetelor.

Disputa cu privire la posibilitatea ca rachetele occidentale să poată fi utilizate pentru a lovi ținte de peste granița Ucrainei urmează unor întârzieri similare cu privire la deciziile privind furnizarea de tancuri și avioane de luptă.

În fruntea corului de voci care solicită Marii Britanii să acționeze unilateral, Shapps a declarat: „În loc să aștepte aprobarea oficială din partea SUA, Sir Keir trebuie să îi ofere președintelui Zelenski ceea ce este extrem de necesar astăzi. Acesta este modul în care ne-am asumat poziția de lider global în sprijinirea Ucrainei. Noi am acționat. Alții ne-au urmat. Și acesta este tipul de leadership care este necesar din nou pentru Ucraina astăzi.”

„Marea Britanie este în pericol de a rămâne în urmă, în haita celor care tergiversează, se liniștesc și întârzie, când singura modalitate reală de a face față unui bătăuș precum Putin este să fim puternici, uniți și hotărâți să mergem până la capăt.” a adăugat Wallace.

Atât Shapps, cât și Williamson cred că Marea Britanie ar trebui să își mențină rolul în fruntea sprijinului pentru Ucraina. „Conducerea Marii Britanii de la început a fost vitală în galvanizarea răspunsului internațional”, a declarat Wallace. „Am fost primii din Europa care au pus la dispoziție arme letale și am continuat să sprijinim Ucraina pe tot parcursul”.

Williamson a adăugat: „De la începutul acestui război, Marea Britanie nu a ezitat să preia conducerea și să facă un pas înainte atunci când alții au ezitat. Starmer trebuie să dea dovadă de aceeași conducere și determinare. A nu face acest lucru ar fi o neglijență a datoriei sale”.

Surse din interior spun că discuțiile de la Casa Albă, care au durat 90 de minute, au fost „foarte deschise” cu privire la „alegerile care ne așteaptă”. Dar se poate dezvălui că Biden și echipa sa au semnalat că doresc să intre într-un „model de așteptare” până când Zelenski își va prezenta „planul de victorie” – înainte de a-și da acordul pentru atacuri în interiorul Rusiei.

Acest lucru i-a surprins pe oficialii britanici care au ascultat cu atenție indicațiile lui Antony Blinken, secretarul de stat american, conform cărora Statele Unite se îndreaptă spre autorizarea Storm Shadow, o armă anglo-franceză care se bazează pe sistemele americane de ghidare GPS.

Președintele Zelenski urmează să își dezvăluie planul atunci când va participa la Adunarea Generală a ONU de la New York, la sfârșitul acestei luni. Zelenski este așteptat să informeze echipa lui Biden și apoi să discute planurile sale atât cu Kamala Harris, cât și cu Donald Trump, cei doi candidați care concurează pentru înlocuirea președintelui Biden după alegerile din noiembrie.

Premierul Starmer a petrecut o perioadă vineri dimineață la ambasada britanică din Washington, în convorbiri video cu ambasadorii săi de la Kiev și Moscova. „A vrut să se asigure că are cele mai recente analize de la fața locului”, a declarat o sursă. În urechile sale au răsunat rugămințile guvernului Zelenski de a-i lăsa în sfârșit să lovească adânc în Rusia și avertismentul de joi al lui Putin că acest lucru ar însemna „război”.

Guvernul britanic a declarat în repetate rânduri că are nevoie de aprobarea SUA și a Franței înainte de a-i permite lui Zelenski să utilizeze rachetele în totalitate. De fapt, acest lucru nu este absolut corect, dar în practică rstr adevărat. În mod direct, Marea Britanie ar putea lansa rachete Storm Shadows fără aprobarea sau asistența SUA, dar acestea ar putea fi interceptate de apărarea aeriană a Rusiei sau ar putea fi deviate de la curs.

Rachetele nu zboară direct la țintă, spun oficialii din domeniul apărării: ele sunt efectiv „trecute prin ochiul acului” folosind GPS și date de cartografiere a terenului. „Ai putea în mod absolut să le lansezi unilateral, dar probabil că nu ar supraviețui în mediul contestat și bruiat electronic pe care îl au rușii”, a declarat o sursă britanică din domeniul apărării. „Războiul electronic rusesc a făcut GPS-ul inutil. Ei îl bruiază. Așa că trebuie să folosească în schimb un alt tip de set de date, care este deținut de americani.” Această informație este clasificată, dar este probabil să fie legată de capacitățile de cartografiere a solului.

Surse de la Londra spun că există o diviziune în echipa lui Biden între Blinken și Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, care a purtat discuții „Sherpa” înainte de întâlnirea de la Casa Albă cu Tim Barrow, omologul său. „Problema este Sullivan, nu Blinken”, a declarat o sursă britanică din domeniul apărării. „Până la urmă a fost Sullivan”.

O sursă politică nu a contestat faptul că au existat divergențe la Washington și a adăugat: „Cred că ar fi corect să spunem că Antony Blinken a înclinat în această direcție.” Cu toate acestea, există indicii că, chiar dacă Biden nu este pregătit să dea public undă verde, el este dispus să aprobe utilizarea sistemelor americane de informații și de țintire pentru a însoți Storm Shadow, care este produs în comun de Marea Britanie, Franța și Italia.

Premierul Starmer, deși nu s-a angajat în mod explicit să dea undă verde, a înfruntat o încercare a Ministerului de Externe de a determina Marea Britanie să își schimbe poziția cu privire la Ucraina și să „revină în haită”, astfel încât Regatul Unit nu mai este membrul avangardă al alianței occidentale în susținerea înarmării Ucrainei. Cu toate acestea, el este încă dornic să obțină acordul explicit al SUA. O sursă apropiată de prim-ministru a declarat: „Acesta este un lucru pe care ați dori să îl faceți cu aliații cheie ai NATO aliniați pe această problemă”.

Un membru de frunte al Partidului Conservator familiarizat cu opiniile lui Sullivan a declarat că acesta a fost sceptic cu privire la capacitatea Ucrainei de a câștiga războiul încă de la începutul acestuia în 2022. „În parte, America, în adâncul ei, a găsit dificil să creadă că Ucraina poate face ceea ce a făcut. Când a început, cu toții am crezut că se va termina în trei săptămâni. Dar răspunsul Ucrainei a fost extraordinar. Marea Britanie s-a adaptat; unii americani încă se îndoiesc că pot câștiga”.

Sursa a comparat acest lucru cu dorința Americii de a lăsa Marea Britanie singură pentru a înfrunta Germania nazistă în 1940. „America nu credea că putem câștiga cu adevărat – de aceea am fost pe cont propriu în Bătălia Angliei. Acesta este motivul pentru care am primit împrumuturi, nu cadouri. Așa că există o mulțime de asemănări aici”.

Biden și Starmer au discutat, de asemenea, despre informații care arată că Rusia a împărtășit secrete nucleare cu Iranul în schimbul unor rachete – un factor care are implicații pentru Israel, care a fost atacat direct de Teheran. Acest lucru a venit după ce Blinken a dezvăluit săptămâna trecută că Rusia a achiziționat rachete balistice de la Iran. El a avertizat, de asemenea, cu privire la schimbul de date nucleare, adăugând: „Rusia împărtășește tehnologie pe care Iranul o caută – aceasta este o stradă cu dublu sens – inclusiv în materie nucleară, precum și unele informații spațiale”.

Putin și-a intensificat provocările împotriva Marii Britanii săptămâna trecută. Royal Navy și RAF au urmărit patru nave și submarine rusești în Canalul Mânecii, iar avioanele RAF au intervenit pentru a intercepta un bombardier strategic rus.

Cu toate acestea, oficialii britanici sunt încrezători că amenințările lui Putin sunt goale: „Ei ne testează apărarea de peste 20 de ori pe an. Putin lansează aceste amenințări de mai bine de doi ani și nu a făcut niciodată nimic în legătură cu ele. În primele 18 luni a amenințat cu represalii nucleare de 38 de ori. Când am introdus tancuri, a spus că va ținti bazele NATO. Cum sună asta?”

Aceștia subliniază faptul că rachetele Storm Shadow au fost deja folosite împotriva țintelor rusești din Crimeea, „pe care Putin o consideră parte a Rusiei”, făcând ca flota din Marea Neagră să devină practic inutilă. O sursă a declarat: „Storm Shadows a anihilat cartierul general al marinei sale în Crimeea și a ucis aproximativ 300 de persoane. Am depășit deja limita. Liniile roșii ale lui Putin s-au evaporat”.

Dacă utilizarea lor ar fi extinsă, Storm Shadows – și versiunea franceză, Scalp – ar putea oferi un ajutor semnificativ Ucrainei, punând la îndemână aerodromuri rusești, centre de reparații pentru vehicule, rafinării de petrol și cartiere generale de comandă.

Oficialii-cheie ai lui Starmer sunt dornici să facă progrese înainte de un posibil triumf al lui Trump în alegerile din SUA. În cadrul dezbaterii electorale de săptămâna trecută, candidatul republican la președinție a refuzat să spună că dorește ca Ucraina să câștige și a promis anterior că va aduce pacea. Unii la Londra cred că Biden este reticent în a se angaja deoarece ar putea afecta șansele vicepreședintelui Harris de a câștiga alegerile. Cu toate acestea, președintele și echipa sa nu au dat niciun indiciu în acest sens atunci când s-au întâlnit vineri cu Starmer.

În plus față de Storm Shadow, cele două părți au discutat despre sprijinul economic, inclusiv „deblocarea” ajutorului financiar promis de grupul G7 al națiunilor dezvoltate. Starmer urmează să se întâlnească luni cu omologul său italian, Giorgia Meloni, pentru discuții în cadrul cărora situația din Ucraina este probabil să fie abordată. Shapps a dezvăluit că Italia a donat rachete Storm Shadow Ucrainei în aprilie.

De asemenea, premierul Starmer intenționează să viziteze Australia în drum spre summitul șefilor de guvern din Commonwealth, care va avea loc în Samoa în octombrie. Călătoria este menită să reafirme sprijinul Regatului Unit pentru pactul de apărare Aukus cu SUA și Australia, sprijin pe care Starmer l-a confirmat în cadrul întâlnirii de vineri de la Casa Albă.

Dar unii cred că ar putea face mai mult. Wallace face presiuni pentru ca Occidentul să ofere pregătire militară unui milion de ucraineni, care ar fi astfel mai bine pregătiți dacă ar fi recrutați. El dorește, de asemenea, ca producătorii britanici de apărare să se pregătească mai mult pentru război.

Mordaunt și Fox au susținut că lipsa de acțiune l-ar pune în pericol pe Zelenski și l-ar încuraja pe Putin. „Aliații Ucrainei știu deja că, fără a putea lovi sursa acestor atacuri, ucrainenii nu pot împiedica masacrarea continuă a cetățenilor lor și nici nu își pot îmbunătăți șansele”, a declarat Mordaunt.

Fox a adăugat: „Există incertitudini cu privire la reacția lui Putin în cazul în care Occidentul dezleagă mâinile Ucrainei și îi permite să se apere în mod corespunzător. Cu toate acestea, există puține incertitudini cu privire la modul în care un regim brutal va reacționa dacă războiul său ilegal și sângeros este lăsat să aibă succes.”

Fostul premier Johnson, care a vizitat veterani răniți în centrele de recuperare din Kiev în acest weekend, a declarat că a fost „sfâșietor” să întâlnească victime ale căror răni ar fi putut fi evitate dacă utilizarea rachetelor Storm Shadow în Rusia ar fi fost acordată mai devreme.

„Nu există niciun caz imaginabil pentru întârziere”, a spus el. „Singura persoană care se teme de escaladare este Vladimir Putin și fiecare zi care trece este o oportunitate pierdută de a salva vieți și de a aduce o concluzie justă acestui război”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...