G4Media.ro

Guvernul comunist din Cuba reduce cu un sfert rația zilnică de pâine,…

Sursa Foto: then24.com

Guvernul comunist din Cuba reduce cu un sfert rația zilnică de pâine, pe fondul penuriei de făină  

Guvernul comunist al Cubei a redus luni cu un sfert greutatea rației zilnice de pâine subvenționată, aceasta fiind cea mai recentă penurie care pune la încercare un sistem de subvenții vechi de decenii, creat de răposatul Fidel Castro, relatează Reuters.

Pâinea, unul dintre puținele produse alimentare de bază încă subvenționate în Cuba, va fi redusă de la 80 de grame la 60 de grame, adică aproximativ greutatea unui biscuit obișnuit sau a unui săpun mic. Prețul său a fost, de asemenea, ușor redus, la puțin sub 1 peso, sau 1/3 de cent.

Cu toate acestea, mulți cubanezi, care câștigă aproximativ 4648 de pesos pe lună, adică în jur de 15 dolari, își pot permite cu greu să cumpere pâine mai scumpă de pe piața privată, lăsându-le puține alternative.

„Trebuie să acceptăm, ce altceva putem face?” a declarat pentru Reuters Dolores Fernandez, rezidentă în Havana, în timp ce se afla luni în fața unei brutării. „Nu avem de ales”.

Săptămâna trecută, Cuba a declarat că a rămas fără făina de grâu de care are nevoie pentru a produce pâine, o situație dificilă pe care guvernul o pune pe seama embargoului comercial american, o rețea complexă de restricții care complică tranzacțiile financiare globale ale Cubei.

Țara insulară din Caraibe suferă de penurii extreme de alimente, combustibil și medicamente, penurii care au provocat un exod record al cetățenilor săi către Statele Unite din apropiere.

Carnetul de rații al Cubei, sau „libreta”, așa cum este cunoscut printre locuitorii insulei, a fost considerat cândva un semn distinctiv al revoluției din 1959 a lui Fidel Castro, oferind o serie de produse la prețuri foarte reduse tuturor cubanezilor, inclusiv pâine, pește, carne, lapte și produse de curățenie și de toaletă.

În prezent, guvernul, afectat de criză, oferă doar o mică parte din aceste produse și, adesea, acestea sosesc cu întârziere, de proastă calitate sau nu ajung deloc.

Bernardo Matos, din Havana, a declarat că nu a detectat luni nicio schimbare în dimensiunea pâinii, dar s-a declarat nemulțumit de calitate.
„Calitatea este groaznică”, a spus el la scurt timp după ce și-a cumpărat rația. „Făina are gust de acid”.

Guvernul cubanez a declarat că intenționează să consolideze inspecțiile la brutăriile de stat pentru a se asigura că calitatea nu are de suferit.

La începutul acestui an, Cuba a solicitat ajutor din partea Programului alimentar mondial pentru a garanta aprovizionarea cu lapte praf subvenționat pentru copii, un alt aliment de bază din rația cubaneză, care a devenit recent mai rar.

Dincolo de puținele economii planificate centralizat care au mai rămas, cum ar fi cea cubaneză și cea nord-coreeană, raționalizarea este utilizată de obicei doar în timpul războiului, al dezastrelor naturale sau în situații de urgență specifice.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. unde’s desteptii nostalgici

  2. De asta era bine pe vremea lui Ceasca, toata lumea avea de mancare.

  3. Pentru Sosoaca, Simioni si pentru posturile „suveranisite” ar trebui sa faca o vizita de lucru in Cuba sa intelega ce inseamna izolarea si nationalismul intr-o lume din ce in ce mai mica si mai globalizata. Dar, am inteles, cubanezii mor de foame, dar sunt fericiti ca sunt exploatati de conantionalii lor din partidul comunist.

    • O vizita de lucru lunga, macar cateva luni. Unora dintre cei citati ar putea chiar sa le prinda bine (si) la silueta.

    • La banii lor, cei numiți, își pot permite sa trăiască în Cuba în lux.

  4. „Beneficiile” suveranismului sub patronaj sovietic.

  5. In tot raul e si-un bine: clar n-or sa faca diabet.