G4Media.ro

Franța utilizează o nouă lege dură privind criminalitatea informatică, fără echivalent internațional,…

Sursa foto: Steve JENNINGS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Franța utilizează o nouă lege dură privind criminalitatea informatică, fără echivalent internațional, pentru a-l incrimina pe șeful Telegram

Atunci când procurorii francezi l-au luat în vizor pe șeful Telegram, Pavel Durov, au avut un atu – o nouă lege dură, fără echivalent internațional, care incriminează titanii tehnologiei ale căror platforme permit produse sau activități ilegale, relatează Reuters.

Așa-numita lege LOPMI, promulgată în ianuarie 2023, a plasat Franța în fruntea unui grup de națiuni care adoptă o atitudine mai fermă față de site-urile cu infracțiuni. Însă legea este atât de recentă încât procurorii nu au obținut încă o condamnare.

Având în vedere că legea nu a fost încă testată în instanță, eforturile de pionierat ale Franței de a urmări în justiție personalități precum Durov s-ar putea întoarce împotriva sa dacă judecătorii francezi se vor împotrivi penalizării șefilor din domeniul tehnologiei pentru presupuse infracțiuni comise pe platformele lor.

Un judecător francez l-a pus pe Durov sub anchetă oficială luna trecută, acuzându-l de diverse infracțiuni: „Complicitate la administrarea unei platforme online pentru a permite o tranzacție ilicită, în rețea organizată”, care prevede o pedeapsă maximă de 10 ani și o amendă de 500.000 de euro.

Faptul de a face obiectul unei anchete oficiale nu implică vinovăția sau nu conduce neapărat la proces, ci indică faptul că judecătorii consideră că există suficiente dovezi pentru a continua ancheta. Investigațiile pot dura ani de zile înainte de a fi trimise în judecată sau abandonate.

Durov, eliberat pe cauțiune, neagă că Telegram ar fi fost un „paradis anarhic”. Telegram a declarat că „respectă legislația UE” și că este „absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile de pe acea platformă”.

Într-un interviu radio acordat săptămâna trecută, procurorul din Paris, Laure Beccuau, a salutat legea din 2023 drept un instrument puternic de luptă împotriva grupurilor de crimă organizată care operează din ce în ce mai mult online.

Legea pare să fie unică. Opt avocați și academicieni au declarat pentru Reuters că nu au cunoștință de nicio altă țară cu un statut similar.

„Nu există nicio infracțiune în legislația SUA direct analogă cu aceasta și nici una de care să am cunoștință în lumea occidentală”, a declarat Adam Hickey, fost procuror general adjunct adjunct al SUA, care a înființat programul de securitate cibernetică națională al Departamentului de Justiție (DOJ).

Hickey, care lucrează în prezent la firma americană de avocatură Mayer Brown, a declarat că procurorii americani ar putea acuza un șef din domeniul tehnologiei ca „complice la infracțiunile comise de utilizatori”, dar numai dacă există dovezi că „operatorul intenționează ca utilizatorii săi să se angajeze în activități infracționale și facilitează el însuși aceste activități”.

El a citat condamnarea din 2015 a lui Ross Ulbricht, al cărui site Silk Road găzduia vânzări de droguri. Procurorii americani au susținut că Ulbricht „a operat în mod deliberat Silk Road ca o piață infracțională online … în afara controlului organelor de aplicare a legii”, conform DOJ. Ulbricht a primit o sentință pe viață.

Timothy Howard, un fost procuror federal american care l-a trimis pe Ulbricht după gratii, s-a declarat „sceptic” cu privire la faptul că Durov ar putea fi condamnat în Statele Unite fără a se dovedi că știa despre infracțiunile de pe Telegram și că le-a facilitat în mod activ – în special având în vedere baza vastă de utilizatori ai Telegram, care respectă în principal legea.

„Din experiența mea cu sistemul juridic american”, a spus el, legea franceză pare «o teorie agresivă».

Michel Séjean, un profesor francez de drept cibernetic, a declarat că înăsprirea legislației în Franța a venit după ce autoritățile au devenit exasperate de companii precum Telegram.

„Nu este o armă nucleară”, a spus el. „Este o armă pentru a vă împiedica să fiți neputincioși atunci când vă confruntați cu platforme care nu cooperează”.

LEGI MAI DURE

Legea din 2023 își are originile într-o carte albă a Ministerului francez de Interne din 2020, care făcea apel la investiții majore în tehnologie pentru a face față amenințărilor cibernetice în creștere.

Aceasta a fost urmată de o lege similară în noiembrie 2023, care includea o măsură de geolocalizare în timp real a persoanelor suspectate de infracțiuni grave prin activarea de la distanță a dispozitivelor acestora. Consiliul Constituțional al Franței a respins o propunere de activare a camerelor și a microfoanelor dispozitivelor acestora, astfel încât anchetatorii să le poată urmări sau asculta.

Aceste noi legi au oferit Franței unele dintre cele mai dure instrumente din lume pentru combaterea criminalității informatice, dovada fiind arestarea lui Durov pe teritoriul francez, a declarat Sadry Porlon, un avocat francez specializat în dreptul tehnologiei comunicațiilor.

Tom Holt, profesor de criminalitate informatică la Universitatea de Stat din Michigan, a declarat că LOPMI „este un instrument potențial puternic și eficient dacă este utilizat în mod corespunzător”, în special în anchetele privind imaginile cu abuzuri sexuale asupra copiilor, traficul cu carduri de credit și atacurile distribuite de tip denial of service, care vizează întreprinderi sau guverne.

Înarmată cu noi competențe legislative, ambițioasa unitate de combatere a criminalității informatice J3 din cadrul parchetului din Paris, care supraveghează ancheta Durov, este în prezent implicată în unele dintre cele mai mediatizate cazuri din Franța.

În iunie, unitatea J3 a închis Coco, un forum de chat anonimizat citat în peste 23.000 de proceduri judiciare începând din 2021 pentru infracțiuni precum prostituția, violul și omuciderea.

Coco a jucat un rol central într-un proces actual care a șocat Franța.

Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani, este acuzat că a recrutat zeci de bărbați pe Coco pentru a-și viola soția, pe care a adormit-o cu droguri. Pelicot, care este așteptat să depună mărturie săptămâna aceasta, și-a recunoscut vinovăția, în timp ce alți 50 de bărbați sunt judecați pentru viol.

Proprietarul Coco’s, Isaac Steidel, este suspectat de o infracțiune similară cu cea a lui Durov: „Furnizarea unei platforme online pentru a permite o tranzacție ilicită de către o bandă organizată”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează