G4Media.ro

Începe noul sezon de Champions League. Ce este nou în competiția supremă,…

Facebook/UEFA Champions League

Începe noul sezon de Champions League. Ce este nou în competiția supremă, care stârnește entuziasm dar și critici

Noul format din Champions League debutează marți, atunci când competiția supremă ne așteaptă cu șase meciuri dintre care unul reiterează marea finală din 2005 dintre Milan și Liverpool. De cealaltă parte, nici Europa și Conference League nu sunt lipsite de schimbări, însă cele două competiții inferioare Ligii Campionilor vor începe la o săptămână (Europa League) și respectiv două săptămâni distanță (Conference League).

Să ne concentrăm asupra Champions League, care este cea mai aproape de start. Formatul competiției a fost schimbat radical până la „primăvara europeană” – adică până în faza optimilor de finală, după care se revine la formatul tradițional. Astfel, faza grupelor nu mai este o fază a grupelor propriu-zisă, ci una de ligă, o ligă uriașă în care se aliniază 36 de echipe.

O primă modificare notabilă este creșterea numărului de echipe de la 32 la 36. Deși la prima vedere ar putea părea o oportunitate pentru echipele mici de a intra în prim-planul fotbalului european, în realitate coeficientul UEFA continuă să ofere locuri preponderent marilor cluburi europene, cum ar fi cele din Italia sau Germania.

Structura meciurilor a suferit, de asemenea, modificări. În locul celor 6 meciuri jucate în sistem tur-retur într-o grupă de patru echipe, acum fiecare echipă va disputa 8 meciuri, împotriva unor adversari diferiți: patru acasă și patru în deplasare. Programul complet al ligii, care începe marți cu șase meciuri interesante poate fi vizualizat aici.

După disputarea tuturor meciurilor din faza ligii (lucru care se va finaliza pe 29 ianuarie), va fi întocmit un clasament general, iar echipele vor fi distribuite astfel:

  • Primele opt echipe din clasament se vor califica direct în optimile de finală
  • Echipele clasate între locurile 9 și 24 vor intra într-un play-off pentru calificarea în optimile de finală. În acest play-off, echipele clasate între locurile 9-16 vor întâlni echipele clasate între locurile 17-24, într-o dublă manșă
  • Echipele clasate pe locurile 25-36 vor fi eliminate din competiție (nu mai există posibilitate ca echipele din Champions League să cadă în Europa League sau cele din Europa să cadă în Conference League)

Rămânând în „superliga” Champions League, acest nou format este foarte inspirat de competiția care a amenințat recent hegemonia UEFA și a președintelui Aleksander Čeferin: Superliga Europei. Această competiție, susținută vocal de cluburi precum Real Madrid și Barcelona, nu s-a concretizat, însă multe dintre ideile propuse au fost preluate și integrate în noul format al Champions League, într-o mișcare care, în altă ordine de idei, a diminuat foarte mult șansele de a mai exista vreo competiție numită Superliga Europei.

Schimbarea formatului competițiilor UEFA a fost primită cu entuziasm și nerăbdare de fani, care așteaptă  dueluri spectaculoase și echilibrate, precum Milan-Liverpool, PSG-Man City, Barcelona-Bayern sau Real Madrid-Liverpool. Totuși, actorii principali ai acestor confruntări, fotbaliștii și antrenorii, sunt mai rezervați în privința noilor schimbări. Ei se simt copleșiți de programul tot mai aglomerat al meciurilor și au exprimat aceste nemulțumiri încă de la începutul actualului sezon. Totodată, accidentările vorbesc și ele de la sine.

Cel mai recent, portarul echipei Liverpool, Alisson, și-a exprimat opinia cu privire la programul încărcat: „Pentru fani, este incredibil: mai multe meciuri, mai multe meciuri mari. Pentru noi, jucătorii, este minunat să jucăm împotriva celor mai buni din Europa. Dar este întotdeauna o idee bună să adăugăm meciuri într-un calendar deja aglomerat… Sunt puțin ironic. Uneori, nimeni nu întreabă jucătorii ce părere au despre adăugarea de meciuri suplimentare. Poate că opinia noastră nu contează. Dar toată lumea știe ce gândim noi. Toată lumea este epuizată. Trebuie să ne unim și să ascultăm toate părțile implicate – media, televiziunea, UEFA, FIFA, Premier League și competițiile interne”, a declarat brazilianul, citat de News.ro.

Lista vedetelor care au comentat despre programul încărcat nu se oprește aici. Starul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a afirmat: „Banii vorbesc mai tare decât vocile fotbaliștilor”, în timp ce colegul său, Bernardo Silva, a adăugat: „Situația programului de meciuri este într-adevăr absurdă, este doar nebunie!”.

Antrenorii nu au rămas nici ei tăcuți. Aceștia observă că echipele lor nu au suficient timp pentru pregătirea necesară unor meciuri de asemenea calibru. „Calendarul internațional este cum este, ce putem face noi?”, a comentat selecționerul Didier Deschamps. „Nimeni nu va spune altceva, fie că sunt selecționeri sau jucători. Suntem nevoiți să ne conformăm deciziilor. Calendarul este foarte încărcat, perioadele de vacanță sunt scurtate, iar pregătirea este minimă sau inexistentă”, a adăugat tehnicianul.

În 2019, Jurgen Klopp a subliniat că există prea multe meciuri în calendarul fotbalistic englez, după ce a amenințat că va retrage Liverpool din Cupa Carabao. Pep Guardiola și-a exprimat acordul deplin cu declarațiile rivalului său, conform Sky Sports.

De asemenea, este evident cât de mult au crescut salariile jucătorilor în contextul programului încărcat (vezi aici), iar cluburile au nevoie de mai multe meciuri pentru a menține un echilibru financiar, având în vedere sumele uriașe plătite vedetelor fotbalului, cum ar fi Lewandowski, Vinicius, Mbappé, Kevin De Bruyne și Haaland. Mai multe meciuri înseamnă mai multe bilete vândute, abonamente achitate, creșterea vânzărilor în magazinele destinate suporterilor, etc.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează