G4Media.ro

EXCLUSIV Liberalii au depus un amendament care îi permite șefului statului să…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

EXCLUSIV Liberalii au depus un amendament care îi permite șefului statului să candideze ca independent pe listele unui partid politic

Liberalii au depus, miercuri, un amendament la legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților care îi permite șefului statului să candideze pe listele unui partid politic, au declarat pentru G4Media.ro surse politice din PNL și PSD.

Este vorba despre modificarea art 5 indice 2 din legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților:

”art 5. Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”.

G4Media.ro a dezvălut în premieră acum două zile că președintele Klaus Iohannis intenționează să candideze pe listele PNL.

Soluția găsită între timp de liberali pare o ficțiune juridică menită să-l ajute pe Klaus Iohannis să candideze, dar în același timp să nu încalce Constituția. Legea fundamentală prevede la articolul 84 că ”(1) În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.”

Klaus Iohannis a încercat să obțină o funcție importantă în plan internațional, însă nu a reușit. Și-a anunțat candidatura la șefia NATO, dar s-a retras după ce a devenit clar că nu are nici o șansă în fața lui Mark Rutte. Nici la Bruxelles nu a reușit să negocieze o poziție importantă în arhitectura UE, de președinte al Consiliului European sau o poziție relevantă în Comisia Europeană.

Context

Situația nu este nouă, notează HotNews.ro. Potrivit sursei citate, Ion Iliescu, fostul președinte al României, a beneficiat de un articol cu dedicație în 2004 pentru a putea candida la parlamentare. De altfel, nu există diferențe între amendamentul din 2004 și cel din 2024.

„Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și aceea de președinte”, prevedea legea 373 din 2004 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului.

Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, a declarat la Digi24 că proiectul a fost scris de el și de liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache.

Social-democrații au declarat că vor vota proiectul depus de PNL. Legea trebuie să fie modificată până la mijlocul lunii octombrie, data la care sunt depuse listele pentru parlamentare.

Vezi aici expunerea de motive a inițiatorilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Ce individ mizerabil a ajuns acest primăraș de provincie. Si ce mizerie de partid a ajuns cel care isi atribuie titlul de mostenitor al partidului Bratienilor. Greață! Sper ca miscarea sa ii ingroape de tot.

    • Apropo de primăraș de provincie, ce-a mai declarat cea mai primăriță dintre primărițe?

    • dulapul are nevoie de imunitate parlamentara,la asta nu s-a gandit nimeni?are niste procese suspendate..ficusul la puscarie!

  2. Cat de jenant ai ajuns bai plavane

  3. Nu-l mai votez nici în locul milițianului de la asociație!

  4. PSD va vota ca sa-i insurubeze bine de tot pe penelaci !. Apoi il vor vota Presedinte la Senat ca sa poa’ sa se instaleze in viloiul de pe Kiseleff in asteptarea unei functii babane afara. Inca spera!

  5. Cum se fac legi doar pentru un „om”… PNTCD scrie pe voi!

  6. Încă 4 ani … pe bani multi … cu munca ce nu poate fi cuantificata…

  7. Am auzit că iese lumea în stradă pentru a opri acest demers! Cică dacă pentru Dragnea s-a ieșit, normal e să se iasă și pentru Iohanis, că este aceeași speță!

  8. Nu mai comentați! Gorghiu e pregătită pt minister de când era pioniera și taica su secretar de partid !

  9. Acest amendament propus de liberali pare să submineze însăși esența independenței politice. Ideea ca un șef de stat să candideze independent pe listele unui partid ridică semne de întrebare legate de transparență și integritate. În loc să consolideze încrederea publicului, pare să fie o mișcare strategică de a păstra influența în culisele politice, favorizând figuri deja consacrate, precum Nicolae Ciucă sau fostul președinte Klaus Iohannis. Astfel de manevre riscă să distorsioneze procesul democratic și să afecteze echilibrul politic real.

  10. Ce noroc, viata noastra era mai searbada fara atare personalitate. Sik.ir!

  11. Dar societatea s-a inflamat rău!

  12. Da, da, faceti-o!!! Hai odata, sa terminam cu voi oficial si legal, scarbe parazite! LA GROAPA, LA CIMITIR CU VOI TOTI!

  13. Dar dacă nici combinația asta nu-i iese, aproape ca le-a încercat pe toate.
    Ghinion!

  14. Oare baietii de la PNL or sa reuseasca ceea ce parea greu de crezut acum ceva vreme, adica sa duca PNL-ul sub 5%?

    Eu le tin pumnii.

  15. @Va urca la alt nivel isteria – ai cam mult timp la dispoziție și ești cam nevorbit. Cine crezi că citește romanul pe care l-ai scris?

  16. Independent pe listă de partid. Noaptea minții.

  17. Băi ciumpalacilor, păi dacă dulapul candidează ca independent, ce caută
    pe lista unui partid ?

  18. Mai au vreun rost legile în țara asta, dacă de fiecare dată când vor mușchii lor parlamentarii dau legi în favoarea unui om ? Nu le crapă obrazul de rușine și pnl-ului și lui Johannis ?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.