G4Media.ro

Președintele cerșetor

Președintele cerșetor

Președintele Iohannis își caută activ un cuib post-Cotroceni. A încercat prin forțe proprii la NATO, dar ușa transatlantică i s-a trântit în nas. La UE n-a împușcat nimic. A ajuns în situația umilitoare ca PNL să-l vâre cu forța în viitorul Senat printr-o ficțiune juridică copiată de la Ion Iliescu. Nu era suficient că își încheie mandatele cu o moștenire deplorabilă, a ajuns să cerșească votul PNL și PSD la o lege făcută strict pentru el. Iar în drumul spre Parlament va mai rupe câteva procente de la PNL și Nicolae Ciucă.

Expunerea de motive la proiectul depus de PNL e o contorsiune logică: președintele în funcție poate candida ca independent pe lista unui partid, altfel i-ar fi îngrădit dreptul de a fi ales. Dar el avea posibilitatea să candideze ca independent, nu-l oprea nimeni. Sau să demisioneze din funcție și să se înscrie în partid.

O altă problemă juridică e modificarea legilor electorale după începerea procesului electoral. Cu alte cuvinte, schimbarea regulilor în timpul jocului.

Juridic, proiectul e la fel de fragil ca și legea din 2004, dedicată lui Ion Iliescu. Doar că în 2004 România nu era în UE, statul de drept era doar un vis. Amendamentul de azi încalcă spiritul Constituției, care îi cere președintelui să fie deasupra partidelor. El va fi probabil atacat la CCR de opoziție, iar o eventuală decizie favorabilă a Curții va fi probabil prilejul unui nou scandal public.

Politic însă, candidatura lui Klaus Iohannis va avea efecte. PNL pare un partid kamikaze.

În primul rând, Nicolae Ciucă ar putea deconta serios lipirea și mai puternică de un președinte aflat la minimum de popularitate, după cum au arătat multe sondaje din acest an. Or, pentru un candidat precum Nicolae Ciucă, cu mult sub scorul partidului, orice vot pierdut contează. El va duce acum în spate nu doar propriile probleme, ci și pasivul lui Iohannis: două mandate fără mari realizări, cu justiția aproape distrusă (a explicat Dan Tăpălagă de ce), cu educația în pioneze, cu PSD readus la putere după epoca Dragnea.

Și PNL se pregătește de un impact negativ. De altfel, mai mulți lideri liberali mi-au pus în ultimele ore o singură întrebare: cât vom pierde la alegeri cu Iohannis pe listă? În paranteză fie spus, acum putem înțelege cuvintele lui Valeriu Stoica de la Consiliul Național al PNL din week-end. ”Etapa Iohannis a fost importantă, dar s-a încheiat”. Fostul președinte al liberalilor știa, probabil, despre planul candidaturii lui Iohannis pe listele PNL și i-a avertizat public pe colegi că e o eroare politică.

Un scenariu care se conturează în PNL e eventuala candidatură a lui Klaus Iohannis la șefia partidului post-Ciucă, după ce generalul (r) va pleca fie la Cotroceni, fie acasă. Există liberali terifiați de perspectiva venirii lui Iohannis la partid, dar nimeni nu îndrăznește să respingă public ideea, așa cum pe vremuri PDL a ales să i se opună lui Traian Băsescu.

PSD vrea să fie beneficiarul acestei situații. Oamenii lui Ciolacu vor vota legea Iohannis pentru că miros șansa de a coopta la guvernare după alegeri un PNL și mai slăbit. ”Poate că vom pierde și noi un procent-două, dar ne permitem, avem de unde. Liberalii însă vor scădea și mai mult”, mi-a declarat un lider social-democrat. Explicația e simplă: cu cât PNL va fi mai slab după alegerile parlamentare, cu atât PSD va avea o felie mai mare din guvern.

Președintele Iohannis își încheie mandatele cu un gest politic deplorabil, un abuz constituțional. Dacă până acum era considerat președinte spectator, după ce Băsescu fusese președinte jucător, Iohannis iese din mandat ca un președinte cerșetor. De funcții.

Împăratul este gata să coboare de pe tron și să intre în rândul senatorilor numai să-i pună cineva la dispoziție un birou, o secretară, o mașină pe care să-și arunce paltonul, plus imunitate. Cum ar putea intra în vila sa din Aviatorilor, renovată cu 9 milioane de euro și rezervată foștilor președinți, ca simplu profesor de fizică pensionat, rămas fără catedră?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Cum vine asta sa candidezi independent pe listele unui partid ? Bă,voi înțelegeți ceva? E de bezna minții!
    Adică dacă votezi o listă de mai’m’uțoi, votezi și mai’m’uțoiul Johannis, că-i pe listă, dar EL ESTE INDEPENDENT, tată…..Caragiale dacă ar fi trăit n-avea inspirația asta…. SFORARUL de la Cotroceni este de o
    j e’g o’senie fără margini….E ru’și’nos să faci asta,e im’oral, ce fel de OM poate să fie ăsta???

    • Nu pricep!

    • A arătat din 2021 ce fel de om este. Când au început să se plângă toți ciorditorii PNL cărora curățenia începută de USR le-a dat peste degete, când a realizat că numai o majoritate care să fure în liniște îi poate arunca și lui un ciolan de ros, atunci a adus P$D la putere și a făcut ceva pe votul oamenilor. Un om foarte mic și meschin, în ciuda fizicului de plăvan; episoade reprezentative sunt influența la MI pentru contractul cu BMW dedicat prietenului său sau palatul din Primăverii pregătit cu maxim tupeu.

  2. Oha e, de departe, cel mai ridicol presedinte pe care l-am avut Romania vreodata. In afara de aere si aroganta, nu e nimic de capul lui.

  3. Dacă nici asta nu-i iese…
    Ghinion! …cum a zis cineva…

  4. Ciuca a mai tras niste minciuni azi la ora 19:00 la un post tv printre care cea cum ca a muncit 40 de ani dar el a terminat liceul in 1982 si scoala militara in 1988 deci nu putea sa munceasca mai mult de 36 de ani.

  5. Să nu îți plesnească vreo arteră de la atâta ură. G4media = antena 3. Doua trompete politice.

    • Nu știu ce cauți pe aici!

    • Penultimul penelist. Ultimul e Ciuca

  6. Iohannis = cea mai mare tzepa data poporului roman de la revolutie incoace.

    Nicicand un om politic de nivel inalt nu si-a incalcat cu atata brutalitate si aroganta angajamentele politice luate in timpul alegerilor. Presedintii anteriori, inlcusiv Iliescu si Basescu, par persoane decente pe langa Iohannis.

  7. Nu mai suport sa-l vad pe acest arogant nefrecventabil! O rusine, un cersetor! Iar PNL au coborat din nou stacheta – daca mai era posibil asa ceva. A new low!

  8. Cică ies românii în stradă să protesteze!

  9. toti presedintii romaniei ( cu r mic) au avut cate o lege cu dedicatie. pe unii sa-i ajute, pe altii sa ii ingroape. sa nu uitam ca tot cu dedicatie a fost si legea anti-petrov.

  10. – Nu ar iesi la pensie ca profesor de fizica. Ar iesi la pensie ca fost politician, presedinte. Ar trebui sa-i ajunga, cu varf si indesat. Imunitate? Sa fim seriosi, Justitia din Romania este anihilata exact de PSDPNLUDMR cu sprijinul lui! A avut grija. Iar PSD nu il uraste la fel de mult cum l-a urat pe marinar.
    – Culmea, de la inceput a fost sincer cu noi spunand ca nu va fi un ”presedinte jucator”. Numai noi NU am inteles ce inseamna asta! … decat dupa mult timp. Dar alternativa de fiecare data era la fel de neapetisanta ca acum.
    – Ceea ce ma mira este ca nu incearca minimul necesar de iesire din carapace, un minimum efort de a ni se adresa. Aceasta atitutine vine in contradictie cu dorinta lui de a ramane in ”Bucuresti”, pe un scaun de senator, cand de fapt ne spune cu toata fiinta lui, ”vreau sa fiu lasat in pace!”. Ce poate fi mai multa pace decat sa stea in fotoliul de acasa?
    – Dar, l-am vazut pe Ciuca. Ii este profund indatorat si sincer incearca sa-l salveze sa nu se duca la fund. Adica pensie, bau-baul multor barbati. Crede ca este destul de puternic. O fi, dar nu stie nici el sa inoate prea bine.
    – Noi ajungem iar la abominabila alternativa de care nu avem scapare. Cum sa scapi de PSD? Inundatiile au scos la lumina toata saracia, cum traiesc oamenii aceia in casute scufundate in pamant si vegetatie, in fond ignorati exact de partidul si politicienii care Provin dintre ei. Este electoratul PSD pe care-l vedem acum ca NU SE REVOLTA, ci plange ca acum o suta, doua sute de ani. Ce sanse exista ca aceasta Masa Electorala sa inteleaga legatura dintre situatia lor si partidul pe care il voteaza de treizeci de ani? PSD si electoratul din case de chirpici de la malul marii pana la jumatate de Moldova.

  11. Se umple de penibil acest individ arogant care a dormit in papuci timp de 10 ani la Cotroceni. Si acum incepe sa vrea sa mai doarma inca 4 ani la Senat, cu ajutorul gogomanului din „slujba tarii”. Sunt toti niste penibili si nu merita voturile noastre.

  12. nu de cerșetorie e vorba aici, ci despre abuz.
    „pentru că putem!”

  13. Vrei tu să sune că ar fi demn de dispreț… Abuz de putere, trafic de influență, se mai cheamă. Omul cerșește din nevoie. Ăsta nu are nevoi, are drepturi speciale, se simte îndreptățit la funcții. Asta e preocuparea principală în lumea lor olimpiană.

  14. Este simplu,fiecare sa dea un vot contra PNL si Dulap si sa ne intelegem sunt pe dreapta daca a existat asa ceva in Romania…

  15. Spectacolul jalnic al partidelor de tip centru-dreapta („modern” sau nu) este exact ce merita draga noastra „silent majority” principiala degraba votanta de rau mai mic, alergica la ciuma rosie samd. Doar asa pot intelege acesti oameni consecintele propriilor alegeri exprimate prin vot, dar mai ales al modului de gandire care duce la ele. Iar pentru cei care nu pot intelege nici asa, si mai buni ar fi vreo 10 ani de aici inainte in care acesti oameni sa aiba de optat doar intre aromele de centru-dreapta sosoaca, simion, terhes etc, dar nu cred ca avem norocul asta dupa alegerile ramase in 2024.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.