G4Media.ro

MOTIVARE De ce a fost anulată condamnarea de aproape 14 ani de…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

MOTIVARE De ce a fost anulată condamnarea de aproape 14 ani de închisoare pentru omor a lui Mario Iorgulescu: Nu a vrut și nu a folosit mașina ca pe un mijloc să suprime viața / Judecător, în opinia separată: Beat, drogat, cu viteză mare, a trecut pe roșu, nu a pus frână, a acceptat posibilitatea producerii accidentului

Judecătoarele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Lia Savonea și Adriana Ispas, au explicat de ce au anulat condamnarea de aproape 14 de închisoare a lui Mario Iorgulescu pentru omor, în calea extraordinară de atac a recursului în casație:

Tânărul nu a intenționat să omoare pe cineva și nu a folosit bolidul Aston Martin ca pe un ”mijloc în scopul suprimării vieţii victimei” în noaptea de 8 septembrie 2019, când ”pe fondul unei crize de gelozie și într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l și fiind sub influența cocainei, intenționând să se deplaseze din sat Gulia, com. Tărtășești, str. (…), jud. Dâmbovița, spre Clubul Nuba din Parcul Herăstrău, mun. București, unde se afla fosta sa prietenă care refuzase să plece acasă la insistențele lui, a condus autoturismul marca Aston Martin model DBS cu nr. de înmatriculare (…) cu o viteză ce depășea cu mult viteza legală de 60 km/h în localitate, pătrunzând pe culoarea roșie a semaforului cu viteza de 145 km/h în intersecția dintre Șos. Chitilei și str. Teodor Neagoe, accelerând până la 162 de km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I, urcând vehiculul cu partea stângă pe un scuar, apăsând la maximum pedala de accelerație la un vehicul echipat cu un motor ce dezvoltă o putere de aproximativ 700 de cai putere, pătrunzând pe contrasens și intrând în coliziune frontală, la ora 03:02:39, la viteza de 143 km/h, cu autoturismul marca Audi cu nr. de înmatriculare (…), condus de victima Vicol Daniel Andrei, care a decedat pe loc în urma leziunilor suferite”, potrivit motivării instanței.

Prin urmare, Înalta Curte, în opinie majoritară (2:1), a decis anularea verdictului definitiv de condamnare pentru omor și trimiterea dosarului spre rejudecare la Curtea de Apel București pentru ucidere din culpă.

Diferența este că omorul se pedepsește cu închisoare de la 10 la 20 de ani, iar uciderea din culpă în formă agravată – de la 2 la 7 ani, potrivit Codului penal.

„Instanţele de fond şi apel au reţinut infracţiunea de omor.

Infracţiunea prevăzută de art. (…) se comite, din punct de vedere al elementului material, printr-o acţiune (sau chiar inacţiune), care trebuie să fie îndreptată asupra victimei. Or, situaţia de fapt relevă, aşa cum s-a menţionat anterior, un accident rutier, definit prin chiar prescripţia normativă ca fiind un eveniment (…).

Un eveniment este, în sine, fortuit, şi nu voit, are caracter imprevizibil. „Acţiunea” autorului (conducătorul auto) este asupra autovehiculului, acesta acţionând sistemul de accelerare a vitezei peste limita legală, cu consecinţa intrării în coliziune frontală cu autoturismul condus de victimă căruia i-a cauzat decesul, elemente de fapt ce au valenţele unei fapte care, din punct de vedere obiectiv şi subiectiv se încadrează în infracţiunea de ucidere din culpă (…)

Raportat la circumstanţele de fapt ale cauzei pendinte, infracţiunea de omor ar fi posibilă doar în situaţia în care autovehiculul ar fi fost folosit sau acceptat a fi fost folosit drept mijloc în scopul suprimării vieţii victimei. Or, nici instanţa de fond şi nici instanţa de apel nu au relevat o asemenea împrejurare.

În acord cu instanţele de fond şi apel, şi Instanţa Supremă subliniază gravitatea faptei inculpatului, prin prisma împrejurărilor, a conduitei acestuia, dar mai ales a consecinţelor produse, pierderea vieţii unei persoane.

Nesocotirea de către inculpat a dispoziţiilor legale referitoare la circulaţia pe drumurile publice (a condus cu viteză excesivă, sub influenţa băuturilor alcoolice şi a substanţelor interzise) sunt stări, situaţii, împrejurări concomitente săvârşirii infracţiunii ce relevă un grad de pericol ridicat al faptei şi o periculozitate mare a infractorului, încadrând infracţiunea în forma agravată (…), text de lege în baza căruia inculpatul urmează a răspunde penal”, potrivit motivării judecătoarelor Lia Savonea și Adriana Ispas.

Opinia separată a judecătorului Dan Enescu

În schimb, judecătorul Dan Enescu, în opinie minoritară, a concluzionat că instanțele care l-au condamnat pe Mario Iorgulescu pentru omor, nu pentru ucidere din culpă, au procedat corect întrucât tânărul ar fi comis fapta de omor cu intenție indirectă.

”Susținerile recurentului (Mario Iorgulescu – n.r.) cu privire la modul în care s-a produs accidentul omit să menționeze faptul că acesta conducea având o îmbibație alcoolică mult peste limita legală, fiind și sub influența drogurilor, că viteza de deplasare era una ce depășea limita de viteză pentru sectorul de drum, că a pătruns pe culoarea roșie a semaforului într-o intersecție, că nu a existat un obstacol în calea sa pentru ca să fie nevoie de o manevră de evitare, ci doar acesta nu a mai putut menține banda pe care era angajat din cauza vitezei excesive, elemente reținute de către instanța de apel, fiind deci deja intrate în puterea de lucru judecat.

Toate aceste elemente au fost stabilite pe baza probelor existente la dosarul cauzei de către instanțele de fond, dinamica producerii accidentului fiind amplu analizată în hotărârea atacată, iar din coroborarea lor s-a reținut că inculpatul a comis infracțiunea cu vinovăție, sub forma intenției indirecte (…)

Analiza stării de fapt, așa cum a fost reținută în decizia atacată relevă justa reținere de către instanța de apel a existenței vinovăției în comiterea infracțiunii de omor, în forma intenției indirecte.

Circumstanțele concrete ale comiterii infracțiunii, atitudinea recurentului (Mario Iorgulescu – n.r.), care având atât o îmbibație alcoolică extrem de mare în sânge, cât și fiind sub influența drogurilor, a ales să conducă un autoturism cu o viteze excesivă, cu încălcarea regulilor de circulație în mod flagrant și fără a schița cel mai mic gest pentru a încerca să evite un pericol evident, recurentul calcând pedala de accelerație la maxim până în momentul impactului cu autoturismul victimei, relevă cu certitudine existența intenției indirecte în săvârșirea infracțiunii de omor.

Diferența între culpa cu prevedere și intenția indirectă este dată de poziția subiectivă a infractorului, în cazul primei acesta prevăzând rezultatul faptei sale, fără a îl accepta, socotind fără temei că el nu se va produce, în vreme ce în cazul intenției indirecte acesta accepta posibilitatea producerii acestuia, deși nu îl urmărește.

În mod evident, în prezenta cauză, recurentul (Mario Iorgulescu – n.r.) a acceptat posibilitatea producerii rezultatului socialmente periculos, moartea unei persoane, conducerea unui autoturism cu o viteză excesivă pe o șosea circulată, pătrunderea pe culoarea roșie a semaforului și accelerarea continuă a autovehiculului, inclusiv după momentul în care acesta a pierdut controlul volanului și a lovit scuarul de separație, demonstrează, fără tăgadă, că nu suntem în prezența unei fapte comise din culpă, ci a unei fapte intenționate.

Distincția clară dintre cele două forme de vinovăție rezultă din lipsa de reacție a recurentului în combaterea pericolului evident pe care îl crease, acesta accelerând la maxim până în momentul impactului, fără a schița cel mai mic gest din care să rezulte că dorește să evite producerea rezultatului socialmente periculos, accidentul de circulație, care în condițiile concrete nu putea avea alte rezultate decât unele letale.

În măsura în care am fi în prezența unei fapte comise din culpă, recurentul ar fi trebuit, măcar în ultimul moment, să încerce să evite prin orice manevră, frânare, virare, producerea accidentului de circulație, însă în prezenta cauză, așa cum reține Curtea de Apel București, nu a existat o astfel de conduită a inculpatului”, a concluzionat judecătorul Enescu.

Context. Pe 20 iune 2024, Înalta Curte a anulat cu un vot de 2:1 condamnarea de 13 ani și 8 luni de detenție pentru omor primită de Mario Iorgulescu, fiul președintelui LPF, Gino Iorgulescu, în octombrie 2023.

Iorgulescu junior nu a făcut nicio zi de pușcărie întrucât a fugit în Italia unde susține că are probleme psihice. Italia a refuzat extrădarea lui.

El mai are un mandat european de arestare pe numele lui, fiind condamnat într-un alt dosar pentru sechestrare de persoane la 3 ani de închisoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. Ce poti sa mai zici? Ce este de facut? Unde fugim? Unde gasim adapost si protectie?

  2. Iorgulescu junior ne saluta din Italia, fugit din tara, iar acasa, Savonea se ocupa sa ii reduca drastic pedeapsa.

    Traiasca justitia lui Iojannis.

  3. E suficient sa spui Iorgulescu si Savonea in titlu si deja stie lumea verdictul. 🤮

    • Votez, votezi, votează, votăm, votați, votează.
      Prostia ucide in Romania.

  4. Cât a fost șpaga să scape, 1 milion de Euro?

  5. Savonea e în top 10 cele mai mari nenorociri care a bântuit România după revoluție, undeva peste Rodica Stanoiu. Nenorocitul nu o să facă nici o zi, cât se mai judecă pe încadrare mai mică o să prindă prescripția și apoi o să se întoarcă biruitor la Nuba cu mașină exact la fel.

  6. 1 milion de euro e maruntis pentru astia. Romania e tara infractorilor!

  7. Ce înțeleg românii din motivarea Savonea&Co:
    LIBER LA ACCIDENTE!

    Nu mai contează cât ești de drogat și beat la volan… important este că nu vrei să faci rău nimănui.

  8. Se va schimba ceva in tarisoara asta ? Un vant de curatenie ? Judecatorii corupti vanati primii si apoi scursurile beneficiare !

  9. beat,drogat,omoara un om ,fuge din tara ,clar e nevinovat si familia mortului trebuie sa ii repare masina ! ar trebui sa va fie rusine ! si poate sa va intalniti cu el pe sosea

    • ‘Sa vă întâlniți cu el el șosea’ Da!
      Asta ar trebui scris pe o pancarta și stat cu ea in parcare la tribunal

  10. Dragu de el. Incet incet va fi declarat victima unui accident rutier si hartuire pe nedrept.

  11. mafiotii bogati se PISHA pe noi toti, si noi ii stergem. asa am ajuns.

  12. Dacă merge, merge! Face cineva scandal? Nu!

  13. Azi voiam sa trec pe rosu dar 2 pietenoi s-au pus pe trecut (ei aveau verde), unul a dat asa amenintator din maini, chiar voiam sa ii calc cu masina sa dau inainte inapoi peste ei dar asteptat sa vad ce zice Savoanea…La final o dadeam ca fiind electrica cumva Musk i a bagat virusi.

  14. Cel mai grav lucru este că legea nu este aplicată unitar pe teritoriul României și nu la fel pentru toți cetățenii. Asta ne situează în rândul țărilor subdezvoltate cu serioase probleme de siguranță civilă. Nu legea trebuie schimbată, ci cei care sunt puși s-o aplice. Avem o problemă cu pregătirea judecătorilor, aici este vulnerabilitatea. Mai mult de jumătate sunt incompetenți, corupți și șantajabili .

    • Răul cel mai mare sînt judecătorii, dar și legile sînt proaste.
      De exemplu precedentul nu funcționează. Pe 2 spețe identice un fraier e condamnat, un „șmecher” scapă.

  15. Noi înţelegem clar, atâta de clar înţelegem încât ştim că până nu acceptaţi adevărul nu veţi accepta nici schimbarea, motiv care ne face să fim foarte înţelegători când vedem că nu vă plac unele dintre comentariile noastre, deci confirmările care ni le oferiţi le înţelegem foarte clar.

    Azi vom face un experiment şi vom minţi, scopul nostru este să vedem dacă vă veţi schimba atitudinea faţă de comentarii, ne vom schimba percepţia pe invers ca să puteţi să ne înţelegeţi normal.
    …………….
    – Noi vrem numai taxe şi inflaţie care duc la preţuri şi facturi mari, cu cât sunt mai mari cu atâta mai mult le vrem.
    – Noi vrem copiii needucaţi, îi vrem numai pentru alocaţii.
    – Noi nu vrem să fim informaţi corect, de fapt vrem cât mai multe televiziuni să repete aceeaşi informaţie în tandem şi din coincidenţă în aceleaşi perioade care coincid între ele până vor crede că îi credem.
    – Noi nu vrem medici şi spitale de frică ca nu cumva să ne observă vreo boală la neuroni, nici nu vrem să ne gândim dacă ne-ar face sănătoşi ce ar observa percepţia noastră dacă ar fi sănătoasă.
    – Noi nu vrem economie, noi vrem să ploaie cu bani din cer.
    – Nu nu vrem salarii decente, noi vrem să ne împrumutăm ca să ne permitem să mergem la serviciu după prima săptămână de cheltuit salariul.
    – Noi nu vrem pensii decente, noi vrem să fim activi emoţionali la fiecare alegeri când ne anunţaţi că ne mai daţi 40%.
    – Noi nu vrem securitate naţională, îi avem deja pe toţi la televiziunile naţionale chiar dacă sunt private.
    – Noi nu vrem a’r’m’a’t’a dotată, de ce am vrea că oricum nu avem nimica de aparat la cât de săraci suntem şi copiii ne sunt deja plecaţi peste hotare, asta dacă nu au plecat cu tot cu noi cu familii.
    – Noi nu vrem inovaţii, noi vrem poduri depăşite deja de perioada de construcţie de cât trebuie să se aştepte să se adune destui bani la buget de sugativat, de atuncea când intră în funcţiune să fie pe cale să cadă ca li s-au terminat termenul de garanţie în timpul construcţiei.
    – Noi nu vrem politicieni cinstiţi, dacă ar fi cinstiţi rezist pe cine ar mai fugări şi cine ne-ar mai da 40% la fiecare alegeri.
    – Noi nu vrem justiţie, atâta de săraci am devenit încât justiţia în acest moment este un inconvenient, mai mult ne încurcă.
    – Noi nu vrem partide stabile, noi vrem partide instabile care să se unească în cuget şi simţiri şi să le lăsăm să facă tot ce vor ca nu cumva să fie iritaţi şi să devină instabili, linişte şi stabilitate spune doctorul la astfel de cazuri.
    – Noi nu vrem să vă spunem adevărul, dacă îl spunem intră tot statul în isterie de Badea pare chiar stabil faţă de restul.
    …………….
    Dacă veţi vedea comentariul că nu se va mai vedea înseamnă că nu am reuşit să vă minţim destul de frumos cum obişnuiesc ei să o facă, trebuie să fiţi şi voi înţelegători cu noi cum suntem noi cu voi că suntem amatori în domeniu.

    Avem şi un paradox logic: poate nu vă vine să credeţi că chiar dacă ne-am prefăcut că minţim ei sunt convinşi din start că chiar i-am minţit, nici măcar nu trebuie să minţim ca să creadă că minţim, iar dacă chiar am minţi pe bune chiar şi atuncea vor crede că am minţit de am observat că le fac pe toate pe invers aşa cum am vrea noi să le facă neminţind(vă lăsăm pe voi să vă daţi seama de paradox că ei nu au cum să îşi dea sema pentru că ei cred că toţi sunt la fel ca ei, nici măcar nu este nevoie de hipnotizare online că se mint singuri când le spunem adevărul).

    Acuma vă spunem un adevăr care paradoxal ar putea părea pentru unii şi o minciună: noi nu minţim când nu vrem să vă minţim şi vă minţim când ştim că vreţi să vă minţiţi.🙄😉

  16. Lia Savonea e o rușine pentru instanțele de judecată.

  17. Tribut pensiei speciale, ce scarba ce mizerie, greata greata greata, justitie speciala, i.i vine sa vomit…

  18. Ati vazut ca s-a rezolvat pe proceduri?! Procedurile sa traiasca…

  19. Se vrea un preambul pentru cazul ”Mangalia”. Și apropos: există vreun judecător care să creadă în blesteme? Că – din păcate – atât ne-a mai rămas.

  20. Piața Revoluției anyone?! Nu trebuie sa ne lasam călcați in picioare!

  21. românia e țara în care poți să omori oameni dacă ești fiul cui trebuie.
    cea mai „sigură” țară, cum zic politicienii psdpnl. totul e să nu ai ghinionul să te întîlnești pe șosea cu vreun special beat și drogat, care conduce cu 200km’h.

  22. cetățeni, nu mai urcați în mașini. nu se știe niciodată de unde poate să apară vreun mario iorgulescu sau vreun vlad pascu, conducînd cu 200 km/h, cu creierul mustind de droguri și de alcool, dar care nu are intenția să comită vreun accident!

  23. D-le Enescu, meriti o bere pentru opinia separata.

  24. Cruella de Vil e o sfanta pe langa zgripturoaica asta.

  25. A fost anulata pentru ca trebuie sa fie stabilitate in Romania si nu e ok sa ne punem rau cu mogulii autohtoni

  26. Lia Savonea se preocupa de dosarul beizadelei in timp ce alte dosare stau cu anii asteptand sa fie solutionate. Mereu se gaseste timp pentru a scapa mogulii de puscarie.

  27. doamne-ajuta sa scape baiatul, sper sa mai faca si alte accidente mortale, poate va trezi drq :DD

  28. maine, poimaine, familia celui omorat de Mario va fi obligata sa-i plateasca daune beizadelei.Ce cauta victima in fata bolidului cand conducatorul era beat si drogat ?
    HALAL justitie !!!!!!!!!

  29. Savoniera tocmai ne-a spus ca regirile de circulatie si legea, in general, sunt facultative! Beat, drogat, fara carnet, oricum te-ai urca la volan, de-acum poti invoca faptul ca n-ai vrut sa omori pe nimeni. Asa s-a intamplat, de la sfantul duh! 2 ani si-ai scapat din nou pe traseu!

    Sa-i uram Savonierei de Vill o intalnire cu Mario nitel drogat, bine „afumat”, orbit de gelozie calare pe o hergelie de 1000 CP. Sa vedem daca mai apuca sa-i spuna ceva!!!

    Uite-asa vor scapa toti, dar absolut toti de acuzatia de omor! Vor intra la acuzatia de omor din intamplare!!!! S-o auzim pe Gorghiu (alta blonda) ce-o sa spuna acum!!!!

  30. „Aceasta decizie de compromis trebuia luata deoarece avem acest conflict la granita cu Romania, si avem nevoie de stabilitate.”
    Si aceasta fraza trebuia introdusa in motivatie pentru ca vrajeala asta a tinut la popor in ultimii ani de guvernare, deci de ce nu.

  31. Dar de ce este așa de important Iorgulescu asta de s-a chinuit Savonea să-l salveze?

  32. De ani de zile se tot vorbește de Lia Savonea iar ea a tot ocupat funcții importante în magistratură
    Cineva o tot susține cu toate că este o tumoare în sistemul de justiție

    • E o glumă?! Mafia! MAFIA SEC’U’RISTĂ CARE CONDUCE ROMÂNIA! CE EȘTI COPIL? SE VEDE DE PE LUNĂ!
      DACĂ NU IEȘIM LA VOT SĂ DAM PUTERE ALTERNATIVEI, AȘA VOM TRĂI ….CA -N RUSIA

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.