Oamenii de știință au stocat întregul genom uman pe un cristal de memorie care ar putea supraviețui miliarde de ani
Oamenii de știință din Regatul Unit au stocat întregul genom uman pe un „cristal de memorie 5D”, în speranța că acesta ar putea fi utilizat în viitor ca model pentru a aduce omenirea înapoi de la extincție, potrivit CNN.
Cristalul, care a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la Centrul de cercetare în optoelectronică al Universității Southampton, ar putea fi utilizat și pentru a crea un registru al speciilor de plante și animale care se confruntă cu dispariția.
Acesta poate păstra până la 360 de terabiți de informații timp de miliarde de ani și poate rezista la condiții extreme, inclusiv la îngheț, incendii, forța impactului direct, radiații cosmice și temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius, a precizat universitatea într-un comunicat de presă publicat joi.
În 2014, cristalul a primit recordul mondial Guinness pentru „cel mai durabil material de stocare digitală”.
Echipa lui Kazansky a folosit lasere ultrarapide pentru a inscripționa datele genomului uman în goluri de numai 20 de nanometri (un nanometru este aproximativ o miliardime dintr-un metru).
Ei descriu stocarea datelor pe cristal ca fiind 5D deoarece informațiile sunt transpuse în cinci dimensiuni diferite ale nanostructurilor sale – înălțimea, lungimea, lățimea, orientarea și poziția lor.
„Cristalul de memorie 5D deschide altor cercetători posibilitatea de a construi un depozit veșnic de informații genomice din care ar putea fi restaurate organisme complexe, precum plantele și animalele, în cazul în care știința o va permite în viitor”, a declarat Peter Kazansky, profesor de optoelectronică, care a condus echipa de la Southampton.
Echipa a trebuit să se gândească la cine – sau ce – ar recupera informațiile, atât de departe în viitor.
Ar putea fi o inteligență (specie sau mașină) – sau ar putea fi găsită într-un viitor atât de îndepărtat încât nu ar exista niciun cadru de referință pentru aceasta. Pentru a-l ajuta pe cel care o găsește, cercetătorii au inclus o cheie vizuală.
„Cheia vizuală înscrisă pe cristal oferă celui care îl găsește cunoștințe despre datele stocate în interior și despre modul în care acestea ar putea fi utilizate”, a declarat Kazansky.
„Munca lor este super impresionantă”, a declarat Thomas Heinis, care conduce cercetările privind stocarea ADN-ului la Imperial College London și care nu a fost implicat în studiu. Cu toate acestea, el spune că rămân întrebări cu privire la modul în care astfel de date ar putea fi citite în viitor.
„Ceea ce prezintă Southampton are probabil o durabilitate mai mare, cu toate acestea, acest lucru ridică întrebarea: pentru ce? Generațiile viitoare? Sigur, dar cum vor ști cum să citească cristalul? Cum vor ști cum să construiască dispozitivul de citire a cristalului? Va fi dispozitivul disponibil peste sute de ani?”, a adăugat el. „Abia îmi pot conecta iPod-ul vechi de 10 ani și să ascult ce ascultam atunci.”
Deocamdată, cristalul este păstrat în arhiva Memory of Mankind, o capsulă a timpului aflată într-o peșteră de sare din Austria.
În 2018, Kazansky și echipa sa au folosit tehnologia cristalelor de memorie pentru a stoca trilogia de cărți science fiction „Fundația” a lui Isaac Asimov, care au fost apoi lansate în spațiu la bordul unui Tesla Roadster. Tehnologia a fost, de asemenea, utilizată pentru a stoca documente importante din istoria omenirii, inclusiv Declarația Universală a Drepturilor Omului și Magna Carta.
La începutul acestui an, oamenii de știință au dezvăluit un plan de protejare a speciilor de pe Pământ într-un biodepozit criogenic pe Lună, menit să salveze speciile în cazul unui dezastru pe planeta noastră.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank