G4Media.ro

Fabrica EGGER, un model de economie circulară și sustenabilă în industrie

Fabrica EGGER, un model de economie circulară și sustenabilă în industrie

EGGER, unul dintre cei mai mari angajatori din regiunea Moldovei și lider în industria prelucrării lemnului, a devenit cel mai mare colector și reciclator de lemn uzat din România. Fabrica sa din Rădăuți, județul Suceava, produce plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB destinate construcțiilor și sectorului de retail. Produsele ajung în peste 50 de țări la nivel global.

Deviza companiei EGGER, More from Wood („Noi creăm mai mult din lemn”), reflectă angajamentul de a valorifica la maximum resursele lemnoase. Pentru EGGER, prelucrarea responsabilă a lemnului nu înseamnă doar achiziționarea acestuia din surse sustenabile, ci și utilizarea eficientă a fiecărui fragment de lemn prin implementarea conceptului de „utilizare în cascadă”.

În România, EGGER și-a început activitatea în 2004 printr-un birou de vânzări, deschizând în 2008 una dintre cele mai mari fabrici greenfield (construită de la zero) din țară. Această investiție semnificativă, de peste 570 de milioane de euro, a transformat compania într-un jucător cheie în regiunea Moldovei, atât din punct de vedere economic, cât și social.

La fabrica din Rădăuți lucrează peste 850 de persoane, majoritatea din județul Suceava (92%), consolidând poziția companiei ca unul dintre marii angajatori din regiunea Moldovei.

Mai mult, din 2006 până în prezent, operațiunile EGGER din România au generat peste 317 milioane de euro în taxe și impozite locale și naționale.

Sustenabilitatea, componentă esențială în operațiunile EGGER

Activitatea sustenabilă a EGGER  se bazează pe câteva componente principale, fiecare jucând un rol esențial în asigurarea unui impact cât mai redus asupra mediului și a utilizării eficiente a resurselor.

  1. Produse sustenabile

Produsele EGGER sunt validate ca fiind sustenabile prin declarații de mediu verificate extern. Aceste declarații conțin rezultatele evaluărilor ciclului de viață al produselor, oferind informații detaliate care permit planificatorilor, designerilor și arhitecților să compare produsele dintr-o perspectivă ecologică. 100% din plăcile de PAL și OSB sunt reciclabile.

  1. Procese de producție sustenabile

Pentru a răspunde cerințelor specifice, fabrica EGGER de la Rădăuți a implementat un program de management pentru energie și mediu, completat cu obiective suplimentare față de cele stabilite la nivel de grup. Utilizarea celor mai noi utilaje și tehnologii de ultimă generație asigură eficiență maximă și un impact minim asupra mediului.

Compania se asigură că materialul lemnos achiziționat provine exclusiv de la furnizori autorizați în domeniul exploatării forestiere, care sunt supuși unor verificări periodice pentru a garanta proveniența legală și sustenabilă a lemnului. EGGER se numără printre primii producători la nivel global de materiale pe bază de lemn care au obținut certificarea ISO 38200 Chain of Custody (COC) pentru lanțul de aprovizionare.

Cu investiții în reciclare care depășesc 20 de milioane Euro, compania a devenit cel mai mare reciclator de lemn din România. În ultimii 11 ani, compania a reutilizat peste 767.000 de tone de lemn provenit din deșeuri, demonstrând astfel un angajament ferm față de protecția mediului și sustenabilitate.

Prin intermediul celor cinci centre de colectare a deșeurilor de lemn din țară (plasate în București, Cluj-Napoca, Arad, Brașov), compania colectează deșeuri de lemn de la diverse surse, inclusiv cutii de transport din lemn masiv, paleți, lemn netratat de la șantiere, panouri, uși de interior și parchet. Prin tocarea deșeurilor de lemn la punctele de colectare, transportul către fabrica din Rădăuți devine mai eficient, reducând numărul de deplasări cu camioanele cu până la 75%.

Lemnul reciclat este utilizat preponderent în producția plăcilor de PAL, materie primă esențială pentru industria mobilei. EGGER a reușit să utilizeze lemnul reciclat în proporție de peste 20% în producția de plăci aglomerate.

Pentru a maximiza utilizarea lemnului, EGGER folosește deșeurile lemnoase ce nu mai pot fi integrate în plăcile de PAL pentru producerea de energie prin intermediul centralei de biomasă proprii. Compania face eforturi continue pentru a reduce dependența de combustibili fosili, promovând concepte energetice integrate, eficiente și cu costuri reduse.

Astfel, 79% din combustibilul utilizat provine din surse regenerabile, majoritatea fiind biomasă. Peste jumătate din necesarul energetic al platformei este acoperit din surse regenerabile produse local.

Dincolo de lemn, apa reprezintă o resursă esențială pentru producția EGGER. Compania se concentrează pe optimizarea consumului de apă și îmbunătățirea calității acesteia, implementând măsuri pentru reciclarea apei folosite în producție.

  1. Responsabilitate socială corporativă

EGGER nu se concentrează doar pe practici sustenabile în producție, ci și pe sprijinirea activă a comunităților locale printr-o serie de inițiative de responsabilitate socială corporativă (CSR). Compania investește constant în cea mai importantă resursă a sa, angajații, în siguranța, sănătatea și pregătirea acestora. Pe lângă salariile competitive oferite, angajații au parte de numeroase beneficii, inclusiv traininguri, participări la numeroase proiecte și concursuri sportive, transportul gratuit către la serviciu și înapoi acasă, asigurare medicală privată.

Din 2011, EGGER a lansat un program de ucenicie menit să atragă și să formeze noua generație de specialiști calificați. Acest program, care combină formarea teoretică cu experiența practică, se desfășoară pe o perioadă de trei ani și respectă standardele impuse de Grupul EGGER.

Totodată, începând cu anul 2009, EGGER organizează stagii de practică pentru studenți din diverse arii de studii. Compania le oferă acestora posibilitatea să se familiarizeze cu specificul și cultura unei organizații multinaționale și să acumuleze experiență profesională prin desfășurarea stagiului de practică în cadrul diverselor departamente din cadrul companiei. În cei 15 ani de program, 75 de studenți au devenit angajați EGGER.

EGGER se implică în sprijinirea comunităților locale printr-o serie de sponsorizări, care acoperă domenii precum educația, sănătatea, cultura și sportul.

Doar în 2023, EGGER a alocat peste 1 milion Euro pentru derularea proiectelor CSR, menite să sprijine comunitatea din județul Suceava, cumulând în cei 15 ani de activitate proiecte de peste 6 milioane de Euri.  

Calea EGGER către Net Zero pentru protejarea și conservarea viitorului

Compania EGGER, în calitate de producător responsabil, este dedicată reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la protejarea climei, conform angajamentelor prevăzute în Acordul de la Paris.

Obiectivul Net Zero până în 2050 presupune ca emisiile să fie eliminate din atmosferă în același ritm cu cel în care sunt produse.

Pentru a atinge acest obiectiv ambițios, EGGER a implementat o strategie globală care vizează întregul grup. În loc să se concentreze pe compensarea emisiilor, compania pune accentul pe reducerea acestora pe tot parcursul lanțului valoric.

Drumul reducerii emisiilor va fi parcurs în etape, abordând lucrurile pas cu pas, cu repere intermediare, până în 2030:

  • reducerea emisiilor directe (Scope 1) cu cel puțin 30 %;
  • reducerea emisiilor indirecte provenite din energia achiziționată (Scope 2) cu cel puțin 40 %;
  • reducerea emisiilor indirecte anterioare și posterioare (Scope 3) cu cel puțin 10 %.

În prima etapă vor fi concretizate măsurile pentru reducerea emisiilor în domeniile Scope 1 și Scope 2, care vor fi transpune în planuri de investiții și strategii de achiziție.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează