România a semnat un acord de împrumut din Fondul pentru Finanțare Militară al SUA, de 920 de milioane de dolari. Scopul e dotarea armatei cu echipamente militare americane
România a semnat miercuri un acord de împrumut din Fondul pentru Finanțare Militară al SUA în valoare de 920 de milioane de dolari, potrivit ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec. Scopul e dotarea armatei cu echipamente militare americane, potrivit premierului Marcel Ciolacu.
Ambasadoarea Kavalec a spus că împrumutul va fi folosit și pentru a pune la punct un parteneriat public-privat româno-american care va avea ca scop producția de muniție de artilerie.
”România se alătură unui grup foarte restrâns de parteneri-cheie ai SUA. Vom folosi aceste fonduri pentru a consolida capacitatea de apărare, dar și pentru a dezvolta industria locală de apărare. Acest acord este doar prima etapă din viitoarele proiecte pe care le vom dezvolta împreună. Vom propune în faza următoare părții americane și alte proiecte strategice pentru industria de apărare a României, pe care ministerele de linie le au în fază avansată de studiu, astfel încât să ajungem la o finanțare de până la 2 miliarde de dolari prin intermediul aceluiași mecanism financiar”, a mai spus Ciolacu.
”Susținem eforturile de înzestrare a armatei române, inclusiv prin anunțul recent al vânzării de luptă F 35. America e alături de România ca să își poată apărare suveranitatea. România e un jucător esențial în asigurarea păcii și stabilității în Europa”, a spus și Kathleen Kavalec.
”Aceste împrumuturi directe sunt acordate de SUA doar celor mai importanți parteneri”, a spus și directorul Agenției SUA de Cooperare pentru Securitate și Apărare, Michael Miller.
Acordul e semnat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și directorul Agenției SUA de Cooperare pentru Securitate și Apărare, Michael Miller.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank