G4Media.ro

BREAKING Guvernul Ciolacu s-a scutit singur prin OUG de obligația legală de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Guvernul Ciolacu s-a scutit singur prin OUG de obligația legală de a lua măsuri de austeritate după ce a dublat deficitul bugetar / Ordonanța, trecută fără dezbatere publică

Guvernul Ciolacu a adoptat o ordonanță de urgență prin care își dă singur derogare de la obligația legală de a lua măsuri pentru a scădea deficitul bugetar. E vorba despre OUG 112, adoptată luni 23 septembrie și publicată în Monitorul Oficial 959 de miercuri, 25 septembrie.

Ordonanța de urgență de tip ”trenuleț” arată că ”prevederile art. 25 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024”.

E vorba despre un articol care obligă guvernul să ia ”măsuri adecvate” pentru scăderea deficitului bugetar dacă execuția bugetară la 6 luni arată o depășire cu mai mult de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) a țintei de deficit.

Articolul 25 din Legea 69/2010:

  • În cazul în care raportul semestrial privind situația economică și bugetară constată o deteriorare a soldului previzionat al bugetului general consolidat față de ținta avută în vedere la aprobarea bugetului anual cu mai mult de 0,5% din produsul intern brut luat în considerare la elaborarea bugetului anual și această deteriorare nu se datorează înrăutățirii semnificative a prognozei macroeconomice, Guvernul are obligația de a pune în aplicare măsuri adecvate pentru îndeplinirea țintei privitoare la soldul bugetului general consolidat.

Or, raportul semestrial privind situația economică și bugetară publicat în acest an de Ministerul Finanțelor arată ”un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar:

  • ”Soldul bugetului general consolidat la semestrul I 2024 a fost de 63,67 miliarde lei (3,60% din PIB), reprezentând 75,3% din ținta de deficit stabilită pe anul 2014 prin Legea nr. 417/2023 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, ceea ce indică un derapaj major de la această țintă”.

Ca atare, guvernul ar fi fost obligat să ia ”măsuri adecvate” pentru scăderea deficitului bugetar. Aceste măsuri pot fi creșteri de venituri bugetare (adică creșteri de taxe și impozite) sau scăderi de cheltuieli bugetare (reformă în administrație).

Odată cu derogarea pe care și-a dat-o singur, guvernul nu mai e obligat să ia aceste măsuri.

Reamintim că guvernul și-a stabilit inițial o țintă a deficitului bugetar de 4,5% din PIB.La rectificarea bugetară a ridicat-o la 6,9% din PIB.

Această formă a OUG a fost adoptată fără dezbatere publică, după cum a scris aici Edupedu. A existat o formă inițială pusă de MIPE în dezbatere publică, dar ea nu conținea prevederi-cheie precum derogarea de la legea responsabilității fiscal-bugetare sau schimbări radicale la legea educației.

OUG e semnată de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Finanțelor Marcel Boloș și miniștrii Adrian Câciu și Simona Oprescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Cand poti sa iti dai scutire singur de ce sa nu o faci?! Asa se poarta peste tot, ca primarii, ca seful aep, zici ca sunt pe firma privata!

  2. Incredibil ce le bubuie mintea!
    Legea a devenit un fel de jucărie!
    În speța asta mi se pare un conflict juridic care ar trebui sesizat de Avocatul Poporului la CCR, măcar așa…de formă!

  3. Conflictul e că Guvernul centrează și tot el vrea să dea cu capul.

  4. Cata coloană vertebrală mai are liberalul ăsta , Boloș?! Mi-ar fi rușine să mai ies din casă în locul lui!

  5. Ciolacu care vroia un post de comisionar ceva acolo in economie! Facea vraiste EU!

  6. Păi noi bugetarii simpli vrem să li se taie beneficiile șefilor noștri? Cum să rămână cei din Apele Române fără mașină și carburant de la instituție pentru nevoile familiilor lor și cum să piardă sporuri de 40-50% la salariu pentru activitatea în proiecte finanțate din fonduri europene fictivă, activitate închipuită în cele mai multe cazuri. Reparatii la baraje și diguri să facă alții care se pricep la asta, dar numai după ce lăsăm locurile libere. Adică…

  7. Probabil ca este ilegal.

  8. Ticăloșii..psdnl..

  9. Nu e o ”lege pentru o persoană” așa cum era și cea pentru Iohannis ? Sau când e vorba de șeful psd nu se pune.