G4Media.ro

SURSE Daniel Băluță vrea să scoată Primăria Sectorului 4 din proiectul de…

Sursa foto: Buletin de București

SURSE Daniel Băluță vrea să scoată Primăria Sectorului 4 din proiectul de consolidare a Planșeului Unirii / Ar avea în pregătire o propunere HCL de reziliere a parteneriatului cu Primăria Capitalei, decizie ce ar putea duce la anularea lucrărilor

Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță intenționează să rezilieze protocolul prin care Primăria Sectorului 4, ca autoritate contractantă, este responsabilă de consolidarea Planșeului Unirii, au declarat surse oficiale pentru G4Media.

Actul administrativ pe care l-ar avea în pregătire presupune ieșirea Primăriei Sectorului 4 din parteneriatul cu Primăria Municipiului București prin Administrația Străzilor pentru consolidarea planșeului. Consecința acestui demers, dacă el va fi adoptat de Consiliul Local al Sectorului 4, unde primarul Băluță deține majoritatea, va presupune, juridic, și anularea contractului de proiectare și execuție la planșeul de la Piața Unirii, au susținut aceleași surse pentru G4Media.

Conform acestora, o astfel de decizie ar duce la pierderea finanțării, precum și la anularea proiectului de proiectare și execuție, ceea ce înseamnă că tot procesul care pregătea consolidarea va trebui reluat de la început. Prin rezilierea protocolului, responsabilitatea reconstrucției planșeului se va muta înapoi la Primăria Municipiului București.

Surse apropiate primarului spun că decizia va fi anunțată public zilele următoare, iar după ce va convoca ședința de Consiliu Local, care ar putea avea loc cel mai devreme săptămâna viitoare, proiectul de reziliere va fi supus la vot. Prin acest gest, primarul Sectorului 4 îi transferă întreaga responsabilitate primarului general Nicușor Dan.

Între cei doi a izbucnit un conflict pe tema urgenței cu care trebuie să se facă intervenția, în condițiile în care șantierul este pregătit, dar nu poate începe în lipsa autorizației de construire pe care trebuie să o emită primarul general Nicușor Dan.

Primarul general a anunțat, în septembrie, că nu poate da autorizație în regim de urgență și a condiționat emiterea autorizației în regim normal de ultimele 3 avize pe care Primăria Sectorului 4 trebuie să le obțină de la PMB: Comisia Tehnică de Circulație, ALPAB pentru parcul Unirii și Direcția de Mediu. Unul dintre avize pe care ar trebui să-l emită Comisia Tehnică de Circulație nu poate fi dat pentru că i s-a suspendat acest drept de către primarul Capitalei, conform unor documente publicate de G4Media.

Daniel Băluță a anunțat public că are avertizare din partea experților tehnici că planșeul s-a degradat și a devenit pericol public. Pe baza acestor documente, pe care le-a înaintat primarului general Nicușor Dan, a cerut să se urgenteze eliberarea autorizației de construire singurul act rămas și de care depinde începerea lucrărilor de consolidare.

Controversele publice între Nicușor Dan și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, au început în jurul punctului de vedere al expertului tehnic care a avertizat că lucrările trebuie începute existând pericol de colaps a structurii de beton, argument despre care Primăria Capitalei spune că nu poate fi invocat pentru a solicita autorizație în regim de urgență. „Punctul de vedere al expertului tehnic în urma vizitei pe teren din 06.08.2024 nu fundamentează autorizarea în regim de urgență”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei către Primăria Sectorului 4, document consultat de G4Media.

Singurul act oficial, respectiv expertiza tehnică, la care se raportează primarul general Nicușor Dan, datează din 2022 când starea tehnică a Planșeului Unirii a fost încadrată în clasa IV, nesatisfăcătoare, iar în interpretarea sa, acesta „nu fundamentează autorizarea în regim de urgență”. Conform legii 50 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, autorizarea în regim de urgență se emite doar pentru structurile încadrate în clasa V – stare critică, cumulativ cu încadrarea explicită „prezintă pericol public”, se mai arată în răspunsul PMB către administrația locală Sector 4. Nicușor Dan s-a exprimat și public în acest sens.

„Deocamdată avem o expertiză care spune că e clasa IV. (…) Nu avem o expertiză care să spună că e un pericol public, caz în care ar trebui să dăm nişte autorizaţii de pe o zi pe alta. (…) Aşteptăm să vină toată documentaţia, ca să le dăm autorizaţie să facă lucrările”, a afirmat de altfel Nicuşor Dan, într-o emisiune la B1 TV.

Primarul Daniel Băluță a publicat, ulterior, un document care arăta că la Podul Grant, cu regim IV, ca și la Planșeul Unirii, primarul general a eliberat autorizație în regim de urgență.

Între timp, prefectul Capitalei a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București, care a decis în ședința din 25 septembrie, să ceară tuturor autorităților locale emiterea în regim de urgență a autorizației de construire pentru că, potrivit prefectului, „urgența în această situație nu poate fi pusă sub semnul întrebării”.

Sectorul 4 al Municipiului București și-a asumat, prin decizie de Consiliu General, proiectul de refacere din temelii a Planșeului Unirii, obiectiv de infrastructură strategică a Capitalei, inclus de către specialiști în clasa tehnică IV, nesatisfăcător. În luna august, primarul Daniel Băluță a semnat contractul de finanțare în valoare de aproximativ 750 de milioane de lei, la sediul Guvernului. La începutul acestui an, Primăria Sectorului 4 a semnat contractul de proiectare șe execuție a lucrărilor de reabilitare a planșeului cu antreprenorii, Asocierea Construcții Erbașu, Bogard, Concrete Design Solutions.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Poate gresesc dar am puternica senzatie ca toata graba asta a primarului de sector de a demara lucrarile la pasajul Unirii tine mai mult de interese financiare decat de siguranta oamenilor. Si acelasi lucru am tendinta sa-l spun despre aproape toate lucrarile aflate sub patronajul liderlor de primarii din toata tara, cu foarte mici exceptii. La concluzia asta am ajuns in urma a atâtor fapte cu miros de ilegalitate dezvăluite in media in cele trei decenii post-revolutie.

    • Baluta pleaca pentru ca nu-i iese spaga care trebuie impartita cu sefii PSD. Despre asta e vorba. Baluta a facut un kitch din sectorul 4.

  2. PS4 poate sa faca si alte lucrari de infrastructura decat sa stea dupa primarul general , un fel de iohannis de Bucuresti , care dupa ce ca îi fac altii lucrarile ,mai si pune bete in roate.

    • Sigur ca da.
      Baluta e un fel de Boc, gura mare, dar cand vine vorba de documente clare se face ca ploua. (ma refer la metrou)

    • Iohannis e înjurat ca nu face nimic.Nicusor e înjurat ca face prea multe.E doar o problema de logica sau rea-intenție comentariul tau?

    • Tu ai citit ce scrie în articolul asta?
      Emiterea autorizației în regim de urgență implică o expertiză care să denote gradul de degradare, din care să reiasă ca trebuiesc executare lucrări de urgență. PS4 nu are această expertiză ci justifică urgentarea prin „să mor eu, jur pe copii mei, crede-mă pe cuvânt”. Autorizația de urgență implică sărirea unor pași, destul de importanți pentru lucrarea respectivă.
      De altfel nu Nicușor Dan nu ii emite ci legislația nu ii permite. Că nu răspunde Băluță când Nicușor Dan va fi pus să dovedească, printr-o expertiză, de ce a aprobat o autorizație in regim de urgență fără să se întrunească condițiile legale.

      Also, Nicușor Dan a făcut mai mult decât toți primarii. De altfel, foarte multe din lucrările pe care le fac primarii de sectoare implică munca din partea primarului general. Cum ar fi aceste autorizații, exproprieri și alte avize.

    • Și nu ii fac alții lucrările. Guvernul PSD a acordat fonduri pentru această lucrare către PS4, care are tot primar PSD. Oare de ce? În condițiile în care zona respectiva este in administrarea PMB.
      PMB nu are bani pentru asemenea investiții.Majoritatea se duc tot la sectoare, să adapteze trotuare și să planteze flori la suprapreț.

  3. DL Baluta are o mare graba…nu ai cum sa nu fii suspicios. Acum incearca o strategie noua, nu cred ca o sa-i mearga.

  4. Flapsuri.Băluță nu o să renunțe el la un purcoi de bani.Daca lucrarea e aprobata sa fie executata in regim de urgenta se va executa fara licitație.Iar lucrarea nu prea e urgentă.

  5. baluta!! pe noi cui ne lasi???

  6. Blufeaza, ca orice pokerist.

  7. A incercat cu urgenta, nu a mers, trece la alt proiect.
    Apoi media paltita o sa faca propaganda contra Nicusor. Nothing new. Evident o sa omita faptul ca in consiliu sunt majoritari cei de la USL .😂

  8. Adevărat

  9. Un șantaj marca Baluță,suntem obișnuiți deja,prin sectorul 4 a terminat deja,a trecut la alt nivel acum.

  10. Planșeul și pasajul Unirii nu avea în mod normal cum să ajungă la Sectorul 4. Dar așa a decis Consiliul General. Planșeul e un pod pe care există și artere de circulație și fântâni dar și parc. Ăia sau ăilalți, nu contează doar să se apuce de lucru cât mai curând. Oricum nu este clar cum mărește capacitatea de tranzitare a apelor mari cu 50 % atât timp cât se păstrează soluția sifonarii râul pe sub un pasaj rutier subteran.

  11. Expertul acela este unicul expert din Bucuresti, din Romania, din UE, din galaxie? Sau Baluta nu gaseste altul dispus sa semneze „de urgenta” un grad V? Vai, nu pot sa cred!
    Dar Primaria Capitalei, ea nu gaseste un expert?

  12. Dupa ce a incercat sa aprobe o procedura de urgenta care sa ii permita sa semneze contracte fara licitatie de 75 mil lei inainte de alegeri si s-a lovit de ND, Baluta se retrage resemnat in mijlocul mafiei lui.
    Fara „procedura de urgenta”, refacerea plafonului de la Unirii nu mai este interesanta pentru mafia rosie.

  13. Este suspect cum presa nu pune punctul pe I. Nu este vorba dacă situația este sau nu periculoasă iminent, este vorba de numărul de avize necesare.

    Dacă este pericol mare sunt necesare mai puține avize, sunt sărite inclusiv avize de emis de PMB. Toate avizele conțin condiții obligatorii pentru lucrare – practic Băluță luptă să facă lucrarea cum vrea el și nu cum vrea PMB – proprietarul obiectului.

    Poate să fie diverse interese: de bani, de încadrare în timp. Dar discuția este utilă doar dacă aflăm ce vrea PMB dar nu vrea S4 să facă – pe aceste chestiuni concrete ar fi util să opineze publicul larg.

  14. Prefer ca Baluță să-și vadă de sectorul lui și să nu fie implicat în această lucrare! Nu el a modificat prost pasajul Unirii?

  15. În loc să producă documentele necesare avizării, pierde timpul cu HCL de ieșit din lucrare. Văd că nu mai moare de grija bucureștenilor care, zice el, vor muri dacă nu-i lăsat să-și facă mendrele.

  16. Daca nu este cu panselute, bordurele sau contracte cu dedicatie, nu ne intereseaza.
    De ce am respecta legea? Tipic PSD.

    Mai bine ca v-ati retras, ca la ce experti aveti voi la S4, se moare cu zile.
    Vezi pasajul rutier de la Unirea tot marca Baluta, in care se blocheaza periodic cate un autocar. Tineti politia locala in fata pasajului, pe post de semafoare.