G4Media.ro

Lasconi, candidata fără partid. Imaginea dezolării

Lasconi, candidata fără partid. Imaginea dezolării

Fotografia USR de grup la depunerea candidaturii Elenei Lasconi la prezidențiale spune totul despre fracturile din partid. Au lipsit aproape toți liderii cu notorietate, inclusiv foștii președinți Dan Barna și Cătălin Drulă, iar imaginea proiectată public a fost de organizație disfuncțională. Absența marilor lideri politici e relevantă pentru luptele interne care secătuiesc partidul.

elena lasconi candidatura
Foto: USR

Și asta, paradoxal, exact când candidata Lasconi e cotată în sondaje cu un scor între 14% și 17%, aproape dublu față de cât a luat USR la localele și europarlamentarele din iunie. De altfel, Lasconi și Șoșoacă sunt singurii candidați cotați în acest moment peste propriile partide. Or, într-o astfel de situație, logica politica cere mobilizare maximă a partidului pentru că un scor bun în turul 1 la prezidențiale poate aduce un plus partidului la alegerile parlamentare care vor fi la o săptămână după.

Imaginea din fața Biroului Electoral Central a avut-o în centru pe Elena Lasconi înconjurată de o gardă pretoriană formată majoritar din lideri cu notorietate scăzută. E vorba de parlamentari cu activitate susținută precum Silvia Dinică, Cristina Prună, Simona Spătaru, Oana Țoiu, Diana Buzoianu, Cristian Seidler, Bogdan Rodeanu, Nicu Fălcoi. Singurul lider ceva mai cunoscut apărut în prim-plan a fost Stelian Ion (fost ministru al Justiției), în timp ce ex-primarii Radu Mihaiu (Sectorul 2) și Clotilde Armand (Sectorul 1) au stat pe margine.

”Parcă a fost lansarea organizației de femei”, a fost reacția unui alegător nedumerit.

Au lipsit liderii de la centru cu notorietate și relevanță politică precum foștii președinți Dan Barna, Cătălin Drulă, secretarul general Ionuț Moșteanu, fostul strateg Cristian Ghinea ori șeful organizației București – Vlad Voiculescu, dar și lideri locali cunoscuți precum Dominic Fritz. Toți sunt ori au fost miniștri, parlamentari, europarlamentari, primari și cu ajutorul partidului, nu doar pe baza propriei imagini. Și au o datorie față de partid.

Desigur că toți au avut treburi extrem de importante. Fie au fost prinși cu activitatea de europarlamentari care decid soarta Europei și a lumii în general, fie au inaugurat în local șantierul unui edificiu de importanță planetară, fie s-au odihnit după extenuanta vacanță de vară.

A fost un act de sabotaj intern. Ca la Gabriela Firea, sabotată evident de Marcel Ciolacu la candidatura pentru Primăria București.

Realitatea e că USR e slăbit acum de o luptă pentru putere între diferitele facțiuni care o detestă pe Elena Lasconi. Ședințele de Birou Național s-au transformat în bătălii în toată regula. Ședințele organizațiilor județene sunt epopei politice cu trădări, excluderi, răfuieli prin presă și protejarea fidelilor.

Partidul nu și-a stabilit nici acum listele de candidați din cauza acestor tensiuni duse la paroxism și nu a rezolvat problema unor candidaturi care încalcă spiritul USR, precum cea a lui Clotilde Armand, trimisă în judecată de procurori.

Elena Lasconi e parte a problemei. Și-a îndepărtat o parte a liderilor, dar și a electoratului prin stilul de conducere și prin discursul naționalist-pășunist. E cel mai ne-USRist lider al acestui partid, în contrast total cu linia imprimată de predecesorii ei și cu temele obișnuite ale partidului.

Dar esența problemei USR e alta. Statutul partidului și spiritul lui e mai degrabă potrivit pentru un ONG, nu pentru un partid. Chiar prin statut, USR limitează drastic puterile președintelui, spre deosebire de restul partidelor tradiționale, care își asumă o ierarhie funcțională.

Tot statutul USR îi transformă pe șefii de organizații județene în lideri politici mult mai influenți în partid decât sunt omologii lor din PSD ori PNL. Toată această construcție vine dintr-o filosofie de activiști, obișnuiți mai degrabă să lupte cu abuzurile de putere și să facă o opoziție feroce decât să construiască politic.

Fotografia de grup ne mai spune ceva. Că pe 24 noiembrie, după turul 1 al prezidențialelor, în USR se va declanșa noaptea cuțitelor lungi dacă Lasconi nu intră în finala prezidențiale. Facțiunile din partid vor colabora pentru dărâmarea actualei șefe, apoi vor începe lupta pentru putere. Cu o săptămână înainte de parlamentare, lupta intestină ar putea duce partidul spre irelevanță politică.

Notă: E drept că prezența liderilor echipei care a înregistrat scorurile mici de la europarlamentare și locale să fi fost percepută politic ca o eroare politică. În fond, alipirea candidatului la prezidențiale de politicieni considerați perdanți îl poate trage în jos. Pe de altă parte, e evidentă reticența acestora față de Lasconi, slaba lor implicare în campania electorală e evidentă și se vede în acțiunile electorale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Și dacă părea Barna apoi începeau mulți să spună “ce mai caută și ăla acolo? El nu înțelege ca a distrus partidul?” La fel despre Drula, Ghinea sau Voiculescu
    Deci oricum o dai, nu e bine.

    • N-am cititi articolul. Nu ma intereseaza ce spun jurnalistii. Stiu doar ca Elena este singurul candidat care nu are nicio legatura cu PSD. De la Geoana la Ciuca, de la Simion la Sosoaca, de la Birchall la Diaconescu si bineinteles Ciolacu, toti sunt sau au fost legati de miz.eria numita PSD.
      Asa ca votez cu Elena fara nicio remuscare. Cei care iubiti Romania, votati-o, fiind singura optiune in fata mafiei PSD-PNL-AUR-SOS si restul.
      Mult succes Elena!

    • @MarianEugen un raspuns logic si de bun simt. Nu-mi place in mode deosebit, mi-am pierdut increderea dupa ce am citit ce scoala a facut. Poate sunt de moda veche, dar o scoala buna/adevarara iti sadeste niste valori mult mai bune. Totusi am sa o votez. Daca vreti sa limitati puterea psdnl&gasca votati Lasconi fara nici cea mai mica remuscare. Si asta trebuie sa inteleaga si talibanii usristi. Vrem schimbare…

    • @MarianEugen Logica ta e sa dam avionul pe mâna lui X. Nu știe sa piloteze dar n-a fost cu cei care nu-mi plac mie.

    • @marian problema mea cu ea e că deși zici tu că nu are de-a face cu psd-ul, pupă cam tare pnl-ul și pe bunelu’ în pupa, ca să mă exprim mai plastic. Nu-mi place discursul ei, nu-mi plac iesirile la antena 3, dar până la urmă nu văd care ar fi altă opțiune. Votez cu greață majoră anul ăsta.

    • aveti dreptate. niciodata nu e bine. daca erau „vechii” de ce au fost, daca nu au fost, de ce n-au fost. pai nu asa s-a zis, ca trebuie vechea conducere sa „isi asume” si sa faca un pas in spate?
      in prim plan vedeti niste femei oneste si muncitoare, o gura de aer proaspat.
      e singura sansa de mai bine !!

  2. Da, domnul Pantazi..sigur.

    Si daca apareau Barna si Drula nu iesea colegul dvs Tapalaga cu articol de genul „USR nou dar vechi”?

    Articolul e scria din lipsa de inspiratie si stiti asta.

  3. „Lasconi e cotată în sondaje cu un scor între 14% și 17%”

    Lol, în sondajele de pe Facebook?
    Dacă avea atat se afișau toți cu ea.

  4. Statut de ONG cu idei vagi despre acțiunile unui partid sunt total nepotrivite românilor. Chiar dacă USR, Plus au promovat idei bune, lipsa aparatului de partid statornic e o mare problemă. Deși e partid parlamentar din 2016, nici până acum nu au dovedit că pot construi ceva la nivel național.

  5. Masculii lăsați pe margine nu suportă de a fi conduși de o femeie. Tuf și ei cum pot. Prin atitudine de primitivi, cum altfel.

  6. Eu sunt de acord cu autorul!

  7. Usr istii sunt singurii care scurg in presa informatii de tip barfa din interiorul partidului. Pacat. Avem mare nevoie de ei in parlament, ca sa contracteze aur, sos si hotiile psdpnl. Orgoliul ii opreste inca sa înțeleagă ca orice om politic apare si dispare dupa un timp. Conteaza doar ce lasa in urma.

    • Pesemne ca nu citești articolele aceluiași redactor când ne dă știri “pe surse” din PNL sau PSD. La toate partidele sunt astfel e de oameni.

    • Păi am auzit că au făcut un contract cu AUR!

  8. USR este atacat atât de presa, cât și de sabotorii interni, căci deranjează pe mulți.

    Nu e perfectă Lasconi, e răul cel mai mic dintre candidați.

    • Nu trebuie sa fim compatibili cu ea ca personalitate, dar daca ar ajunge presedinta viata noastra ar incepe sa se schimbe in mai bne. Eu n-as folosi deloc cuvantul rău in ceea ce o prive
      ste.

  9. Astept cu nerabdare scorul de 7%, apoi ritualicul harakiri, dar in loc de katana sa se sinucida cu seringa….

    • Trebuie să fii un om foarte trist

    • Di$trus esti d0amne ma jur.

    • Trotinetiștii de duc la niște traininguri motivaționale și apoi, plini de energie pozitiva, pleacă la lupta cea mare din 2028/9.

    • e trist cum unii nu inteleg ca intr-o democratie e bine sa :
      – nu dai votul acelorasi oameni (vezi ex Germania, Austria, Italia, Franta, UK ..) unde se schimba partidele
      – nu dai votul si putere doar unui partid PSDNUDMR, pentru ca a mai fost situatia asta cu Partidul Comunist Roman
      darrrrr, viermii nu mor, ei se adapteaza, si nu au pretentii mari, ei mananca firmiturile , iar viermii comunisti acum sunt viermii laudaci ai PSDNLUDMR

  10. Intre 14-17% ? Poate in sondajele psd ia atâta, in realitate are mult mai mult.
    Mult succes Lasconi !

  11. Va fi destul de complicat la alegeri. Atata timp cat lideri regionali nu sunt de acord cu politica lui Lasconi este clar ca nu vor face prea multe sa o promoveze, prin urmare nu este numai singura impotrive celorlalalti, ci de fapt singura impotriva tuturor. Scorul ei va fi numai si numai performanta ei si nu cred ca va intra in turul 2.
    Din pacate USR-ul dovedeste ca este in continuare orice, dar nu un partid, pentru ca atata dezbinare ca la ei nu am vazut. Si sa nu imi spuneti ca de fapt acesta dezbinare este democratie, pentru ca nu este democratie, ci prostie. Un partid dezbinat nu este in stare sa construiasca nimic, prin urmare se si vede. Este un partid care este de peste zece ani de politica in loc sa creasca politic, scade politic. Si sa nu ma luati cu abureli de genul ca ceilalalti nu ii lasa, ca uite altii – vezi AUR – arata ca se poate.
    Inca mai au noroc cu „talibanii” care ii voteaza cu ochii inchisi, dar cati dintre ei credeti ca ii vor mai vota la urmatoarele alegeri.

  12. concluzia mea la articolul G4 , e ca daca ca ziarist vrei sa scrii ceva negativ despre un partid o poti face indiferent de realitate / sitiuatie
    autorul a preferat sa vada doar lucruri negative, ne intoarcem cu 5 ani in urma, cand s-a intamplat la fel

  13. Mai bine că n-au venit Barna și Voiculescu. I-am votat în iunie (cu greu) pentru europarlament tocmai ca să nu le mai văd fețele pe aici. Părerea mea este că mai mult îi fac rău dacă se afișează cu tanti Lenuța.